Testvéri kötelék

ikrek.JPG"A testvérek közötti kötelék szilárd, akár a kő – hiszen a vér sűrűbb, mint a víz.
De semmi sem olyan varázslatos és erőteljes, mint az ikrek közötti kapcsolat."

Isolte és Viola ikrek. Gyermekkorukban elválaszthatatlanok voltak, felnőttként mégis nagyon különböznek egymástól: Isolte sikeres újságíró egy divatmagazinnál, Londonban él, a barátja fotós; Viola pedig eltökélt boldogtalanságában az egész életét beárnyékoló táplálkozási zavarral küzd. Mi történt oly sok évvel ezelőtt, ami ilyen messze ágazó ösvényekre terelte az ikrek életét? Miközben mindketten elkezdik felfejteni annak a réges-régi, félig elfeledett nyárnak a tovagyűrűző tragédiáit, a múlt rémisztő titkai visszatérnek és azzal fenyegetnek, hogy ellehetetlenítik az életüket…

Saskia Sarginson gyermekkorát a vidéki Suffolkban töltötte, azóta ír novellákat és verseket. Dolgozott szerkesztőként, szövegíróként, reklámszövegíróként és forgatókönyv-szerkesztőként is. Mielőtt főállású író lett volna, angol irodalmat tanult a Cambridge-i Egyetemen, majd kreatív írásból diplomázott. Suffolkot azért választotta a regény helyszínéül, mert Ő maga is nőtt fel, s ikerlányai mellett ez a vidék adott számára ihletet a kötet megírásához sűrű fenyveseivel, zord, mégis gyönyörű, kavicsos fövenyeivel, gazdag légkörével, mítoszaival és történelmével. Első regénye viszonylag későn, négy gyermek felnevelése után jelent meg, Nagy-Britanniában nyáron pedig érkezik a következő a Without You (Nélküled.)
Engem mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy a gyermekkor eseményei, az akkoriban tapasztalt világ mennyire hat ki a felnőtt életünkre. Egy-egy örömteli pillanat vagy fájdalmas emlék örökre megmarad, de vajon tényleg akkora súllyal bírnak ezek a kívülről jövő impulzusok, hogy évtizedekkel később sem tudunk szabadulni tőlük. Sarginson ezt a témát járja körül, de csavar is egyet rajta: főszereplővé egy testvérpárt, méghozzá ikreket tesz meg, akik között egyébként is különleges kapcsolat van - legalábbis hajlamosak vagyunk ezt hinni. 
A történet két szálon játszódik: a jelent Isolte meséli el nekünk, a múltat Viola szemszögén keresztül ismerjük meg. Az 1970-es években az ikrek még gyerekek, hippi-elveket valló anyjukkal élnek egyedül. Apjukat nem ismerik - de nincs is szükségük rá. Mikor Suffolkba költöznek, életük hatalmasat fordul: új emberekkel ismerkednek meg, a gyerekek szerelembe esnek, és innentől kezdve megállíthatatlanul pörögnek az események.
Elgondolkodtató, hogy kit lehet felelősségre vonni - ha lehet egyáltalán - a regénybeli történések miatt. Az anyát, aki elég sajátos módon nevelte leányait, és olyan kötelék alakult ki közöttük, amely később, mikor megismerkedik Frankkel, csak a hátrányává vált. Vagy a gyermekkori barátokat, akik akarva-akaratlen rossz útra terelik a lányokat? Vagy saját magunkat, amiért nem a megfelelő módon kezeljük az életünkben bekövetkezett változásokat. Az Ikreknek - azon túl, hogy egy remek, szórakoztató, ugyanakkor nyomasztó történet - úgy vélem, ez az igazi mondanivalója, ezért íródott meg. Sarginson ikerlányok anyjaként írta meg ezt a regényt, ez érződik is a hangulaton: sokkal közelebbről ismeri ezt a világot, mint egy kívülálló, ugyanakkor valahol ő maga is csak külső szemlélő. A szerzőnek nagyon fontos a rokonság, ahogyan ő mondja, patchwork (összefércelt) családból származik, ahol fél- és mostohatestvérekkel együtt nevelkedett. 
A magyar kiadó a thriller műfajába sorolja a regényt, de azontúl, hogy a szokásos elemeket felhasználja, itt sokkal többről van szó. Nekem Ruth Rendell művei jutottak róla eszembe: őt krimiszerzőnek tekintik, de - Sarginsonhoz hasonlóan - könyvei jóval többet adnak az embernek egy izgalmas sztorinál. Középpontba az emberi kapcsolatokat helyezik, ettől válnak fájdalmasan életszerűvé a történeteik, amik aztán mély nyomot hagynak az olvasóban. Hiába tudjuk előre, hogy valami súlyos tragédia történt a múltban, mégis, mikor szembesülünk vele, nyomasztó érzés telepedik a lelkünkre, és valahol, mélyen örülünk, hogy nem velünk esett meg. 
Különös hangulatú, a feszültséget remekül felépítő, család-központú történet, gyönyörű tájleírásokkal, remek karakterekkel - mindenkinek ajánlom, aki egyben elgondolkodtató és szórakoztató regényre vágyik.
Az alábbi videón maga a szerző mutatja be a regényét (magyar felirattal!):
Saskia Sarginson: Ikrek, ford. Frei-Kovács Judit, Alexandra Kiadó, 2014, 344 oldal, 3699 Ft