A legendás skót királyi kard

mystery3.jpgSzerző: Sir Steve Stevenson
Cím: Agatha nyomoz - A legendás skót király kard (Agatha Mystery - La spada del re di Scozia)
Fordító: Ungváriné Simon Nóra
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 140

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Agatha Mystery és csapata (a jobb híján lúzernek nevezhető Larry, az ex-boxoló Mr. Kent és Watson, a macska) ezúttal egészen közel, Skóciába utaznak, hogy megtalálják az ellopott skót király kardot.

Agatha és unokatestvére, Larry éppen nagyapjuknál Godfrey bácsinál töltik szabadidejüket. A fiú éppen randizni készül egy rég nem látott barátnőjével, amikor a Sólyomszem Akadémia újabb küldetéssel bízza meg. Az egyik skót király, Robert Bruce legendás hírű kardját Dunnottar várában kívánják kiállítani, ám a megnyitó napján a meghívottakra rejtélyes módon hirtelen jött álmosság tör rá, és mire felébrednek, a kardnak hűlt helye. Az ifjú detektíveknek egy napjuk van fény deríteni a bűntényre, mielőtt a sajtó és a rendőrség tudomására jut az elképesztő hír.

Az olasz sorozatnak idén jelent meg a tizennegyedik kötete, itthon egyelőre csak hármat vehetünk kezünkbe (ősszel jön a folytatás.) Mario Pasqualotto, a szerző ennek következtében nagy népszerűségre tett szert, emellett számos gyerekkönyv került ki a keze alól, köztük a magyarul is elérhető Kalóziskola. Sikere talán abban rejlik, hogy könyvei mentesek az erőszaktól, a 8-10 éves korosztály igényeinek megfelelően íródtak, így az izgalom garantált a kisiskolásoknak. 

Az Agatha nyomoz sem kivétel ez alól: bár krimiről van szó, nem kerülnek elő hullák, csupán egy értékes tárgynak vész nyoma minden egyes kötetben. A gyerekek együtt nyomozhatnak hőseinkkel és egy jó bűnügyi regényhez híven a megoldás is okoz meglepetést. Az úti cél ezúttal Skócia, amely nem is esik annyira messze Agatháék otthonától. Most is, mint minden kötetben egy újabb rokonnal ismerkedhetünk meg: Godfrey nagypapával, akinek saját hőlégballonja van (ezt ki is használják hőseink) és aki kivételesen ki is veszi a részét a nyomozásban. Az eset és a megoldás elég csavaros, ismét több gyanúsítottat kapunk, és biztos vagyok benne, hogy az alsó tagozatos olvasók élvezni fogják az olvasást. (Nálunk bevált.) 

A sorozat negyedik része - Titokzatos bűntény az Eiffel-toronynál - már előkészületben van, erről azt kell tudni, hogy a szerző egyik kedvenc története az eddig megjelentek közül, valamint - eltérően az eddigiektől - gyilkosság is szerepelni fog benne. 

Értékelés: 10/8

A sorozat kötetei:

A fáraó rejtélye
A rejtélyes bengáliai eset
A legendás skót királyi kard
Titokzatos bűntény az Eiffel-toronynál