Az üveggyerekek

covers_324631.jpgSzerző: Kristina Ohlsson
Cím: Az üveggyerekek (Glasbarnen)
Fordító: Bándi Eszter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 256

Jo Nesbø után egy újabb skandináv krimiszerző mutatkozik be itthon egy egészen más műfajban. Kristina Ohlsson hazánkban az egyik legsikeresebb és legkedveltebb svéd szerző, akinek krimijei rohamos tempóban jelennek meg, az általam elolvasott négy rész közül pedig három is megkapta a maximális tíz pontot. Éppen ezért roppant kíváncsi voltam, hogyan szólítja meg a gyerekeket, mennyire hozza a korábban már megszokott stílust. 

A tizenkét éves Billie apja halála után Åhusbe költözik édesanyjával. A régi családi házban azonban fura jelenségek történnek: a porcelánfigurák egyik helyről a másikra vándorolnak, éjjel kopogtatás hallatszik az emeleti szoba ablakán, régi gyermekrajzok és rajtuk titokzatos üzenetek kerülnek elő, az előszobai lámpa magától mozgásba lendül. Billie kísértetekre gyanakszik, ezért régi osztálytársával, Simonával és újdonsült barátjával, Aladdinnal lázas nyomozásba kezdenek. Mi történt közel nyolcvan évvel ezelőtt abban a házban, amiért mindenki óva inti őket az ott lakástól? Kik az üveggyerekek? Valóban léteznek hazajáró lelkek?

Kristina Ohlsson 1979-ben született egy dél-svédországi városban. Jelenleg Bécsben él, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértőjeként dolgozik. 2009-ben jelent meg első krimiregénye, a Frederika Bergman és Alex Recht közös nyomozásairól szóló sorozat nyitókötete Mostohák címmel. Azóta a teljes sorozat (Elnémítva, Őrangyalok, Az 573-as járat, Dávidcsillagok) elérhető magyar nyelven. A szerző első, gyermekeknek szánt regénye 2013-ban jelent meg, azóta is a svéd sikerlisták első helyén áll. (Az idén kiadott második rész a harmadik, ezzel megelőzve Rowling Harry Potter-sorozatát.)

Műfajilag nagyon nehéz behatárolni ezt a regényt, mert bár valóban gyerekeknek, fiatal tinédzsereknek szól, a felnőtt olvasók is ugyanúgy élvezetüket lelhetik benne. Találunk benne egy izgalmas nyomozást, amely a krimit alapozza meg, de akár tekinthetünk rá misztikus thrillerként, mert egészen a végig nem tudhatjuk, hogy valóban szellemek járnak a házba vagy egy hús-vér ember űz kegyetlen játékot az ott lakókkal. Ha tíz-tizenöt évvel ezelőtt, gyerekként olvastam volna a regényt, biztos vagyok benne, hogy ugyanaz a jóleső borzongás futott rajtam volna végig, ami egy-egy jól sikerült thriller olvasása/nézése közben szokott mostanság. 

Ugyanakkor nagyon halványan van társadalmi vonatkozása is a regénynek: Aladdin egy Törökországból Svédországba áttelepült család gyermeke, ez az alaphelyzet is gyakori témája a skandináv krimiirodalomnak. (Elég csak a dán Jussi Adler-Olsen regényeire gondolnunk.) Itt azonban nem találkozunk semmiféle negatív előítélettel, a gyerekek hamar összebarátkoznak, nem törődve egymás származásával, ezzel is remek példát állítva az olvasók elé. És hogy Ohlsson abszolút ne hazudtolja meg a svéd krimiírókat, a főhős - a korának megfelelő mértékben - hátrányos helyzetből indul: az apja pár hónapja hunyt el, ráadásul feltűnik a színen Josef, aki egyelőre csak valóban családi barát, de sejthető, hogy a későbbiekben komolyabb szerep jut neki.

A történet maga végig izgalmas és fordulatos, Ohlsson stílusa ugyanolyan olvasmányos, ahogy eddig megszokhattuk. És ami a legfontosabb: nem nézi le a gyerekeket, egyenrangúnak kezeli őket, és ekképpen is szól hozzájuk. Sajnos egyre ritkább a hozzá hasonló szerző, éppen ezért is üdítő színfolt a palettán az ő megjelenése. A végkifejlet már sejthető a felnőtt olvasók számára, azonban egészen a könyv négyötödéig bennem is voltak még megválaszolatlan kérdések, amiért egyébként külön dicséret illeti a szerzőt, hogy sikerült egy huszonévesnek is örömet okoznia a regényével. Megvallom azt is, hogy én eleinte másra tippeltem volna, ha megkérdezik, kik azok az üveggyerekek, de a könyvbéli megoldás sokkal reálisabb (és éppen ezért jobb is), mint amire én gondoltam.

A folytatás Az ezüstfiú címmel jövőre jelenik meg nálunk, addig is mindenkinek ajánlom ezt a könyvet figyelmébe, még nem késő beszerezni karácsonyig!

Értékelés: 10/10

A szerző eddig megjelent regényei:

Fredrika Bergman-sorozat:

Mostohák
Elnémítva
Őrangyalok
Az 573-as járat
Dávidcsillagok

Az üveggyerekek-sorozat:

Az üveggyerekek
Az ezüstfiú (előkészületben)