A Démon-háromszög rejtélye

Mark Mega és Fantom 1.

covers_78695.jpgSzerző: Thomas Brezina
Cím: A Démon-háromszög rejtélye (Verschollen im Dämonendreieck)
Fordító: Markwarth Zsófia
Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Oldalszám: 152

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Aki egy kicsit is ismer, vagy úgy-ahogy rendszeresen követte a blogot az elmúlt hét és fél évben, az tudja, hogy gyermekkorom egyik meghatározó írója Thomas Brezina volt. Mivel Magyarországon egyedülálló módon több mint 130 regénye jelent meg, így nem csoda, hogy még ma is akad olyan regénye, ami kimaradt az életemből. Így hát amikor belevágtam a 2015-ös kihívásba, kétség sem fért hozzá, hogy melyik lesz az a könyv (pontosabban ki lesz a szerzője), amelyikkel a "gyerekkorom egy könyve" kitételnek teszek eleget.

Mark Meier-Gagtus nem egy népszerű srác. Legalábbis a suliban és a családi körben. De kevesen tudják róla, hogy valójában ő az egyik legmenőbb tinédzser a földön. Nagyapja ugyanis egy titkosszolgálat ügynöke volt, egészen addig, míg tolószékbe nem került. Ám a baleset után sem keseredett el, tanácsadóként továbbra is a Cyclop alkalmazásában áll. A küldetésekben nagy segítségére van Mark, ugyanis ő az, akit minden feltűnés nélkül tud bevetésre küldeni. Jelenleg a fiúnak, Fantom névre hallgató farkasával együtt a Bermuda-háromszöghöz kell utaznia, hogy rájöjjön, miért tűnnek el a hajók és repülők a titokzatos helyen. Vajon a vízből kinyúló hatalmas kéznek van köze hozzá?

Mark Mega és Fantom először 1996-ban tűnt fel a könyvesboltok polcain. Azóta mintegy további tizenhét kötet, továbbá két különkiadás jelent meg. Brezina egyik korai sorozatáról van szó tehát, hiszen alig négy évvel a Knickerbocker-banda kalandjai után vágott bele a tinédzser-szuperügynök kalandjaiba. Magyarországon mindösszesen csupán négy kötet került kiadásra, amely okát nehezen lehetne megmagyarázni, hiszen éppen abban az időben hozták ki, amikor a szerző úgymond a fénykorát érte. A borító abszolút figyelemfelkeltő, a történetek sok izgalmat ígérnek, és ha jól emlékszem, ezen sorozatok egyike volt az első, amelyben az olvasók is kivehették a részüket a kalandokból. 

Remek nosztalgiát hozott számomra ez a történet, sikerült ismét felidéznem, hogy miért is szerettem annyira Brezina könyveit. Nem írja túl a sztorit, nem bonyolítja felesleges szálakkal, egyszerűen a szórakoztatás a célja, és ennek teljes mértékben eleget is tesz. Persze, mai, felnőtt fejjel azért idegesített, Mark laza stílusa (szerintem ember nincs, aki így beszélne), a sok "menő" kifejezés, vagy éppenséggel az, hogy annak ellenére, hogy bevezető kötetről van szó, nem kaptunk semmiféle magyarázatot arra, hogyan is vált Mark titkosügynökké. A szerző regényeire jellemző egyébként az epizodikus jelleg (vagyis, hogy bármelyik könyvvel lehet kezdeni az ismerkedést, nincsenek összefüggések, visszautalások), de azért az első kötet mindig a banda megalakulásáról, a szereplők életét fenekestől felfordító változásról szólt. Itt hiányoltam ezt, és az az egy oldalas összefoglaló a kötet elején számomra kevés volt. 

A történetet felépítését, stílusát leginkább a Knickerbocker-banda/Térdnadrágos Detektívek Klubja sorozathoz tudnám hasonlítani. Itt is misztikus rejtélyek megoldására kell fényt derítenie hősünknek, de persze a végén kiderül, hogy semmi természetfeletti nincs a dologban, mindenre van logikus magyarázat. Azonban annyiban mégis más ez a sorozat, hogy Brezina mer bátrabb lenni, és veszélyesebb kalandokba sodorja Mark Megát, illetve az olvasónak is lehetősége nyílik arra, hogy együtt teljesítse a küldetést a fiúval. Titkosügynöki küldetésekhez hűen izgalomból és fordulatból is több jutott osztályrészül, jóval pergősebbek az események, mint az inkább krimivonalon mozgó detektíveknél. 

A könyvet egyébként ajánlom minden 10-14 éves fiúnak, bár a beszerzése elég nehézkes, antikváriumokban időnként fel-felbukkan egy példány, de talán könyvtárakban is fellelhető. Habár a belső illusztrációkon és néhol a stíluson érződik az a húsz év, ami eltelt az első kiadás óta, még mindig képes kellemes élményt nyújtani a gyerekeknek. De az is lehet, hogy elfogult vagyok. Mindenesetre egy próbát megér. 

Értékelés: 10/8

A sorozat magyarul megjelent kötetei:

Démon-háromszög rejtélye
Sikoltó barlangok
Szörnyek a mélyben
Fogságban Horrorföldön