A Monarchia markában

Nostradamus levelei 2. rész

covers_342888_1.jpgSzerző: Patrick J. Morrison
Cím: A Monarchia markában
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 192

SPOILERMENTES KRITIKA!

A Nostradamus Levelei sorozat folytatását már nagyon vártam, hiszen nem titok, hogy a tavalyi Főnixes megjelenések közül ez vált az egyik nagy kedvencemmé. Ráadásul ezúttal a magyar történelem egyik meghatározó korszakába utazik vissza főhősünk, ami szintén érdekessé tette számomra a második részt.

Noszter Ádám épphogy sikerrel teljesítette első küldetését, szinte azonnal új kihívás elé állítják. Ugyanis egy teljesen másik univerzumban ébred fel, egy olyan világban, ahol még mindig tart az Osztrák-Magyar Monarchia és ahol I. Flórián az uralkodó. Ugyanis Petőfi Sándor két nappal az 1848-as szabadságharc kirobbanása előtt eltűnt, így a Nemzeti dal sem tudott megszületni. Ádámnak kis segítséggel sikerül visszatérnie a múltba, és ezúttal Lilla is vele tart, ami egyszerre áldás és átok, hiszen Ádámnak nem csupán magára, hanem a lányra is vigyáznia kell, ugyanakkor örömét is leli abban, hogy nem egyedül kell megbirkóznia a rá háruló feladattal.

A Monarchia markában a kilenc kötetesre tervezett Nostradamus levelei sorozat második része, amelyet az álnéven publikáló Bukros Zsolt jegyez. A széria számomra legfőképp azért szimpatikus, mert attól függetlenül, hogy a történet az ifjúságnak íródott, egy felnőtt ember is megtalálhatja a maga szórakozását, hiszen míg az első kötetben Edgar Allan Poe személyéhez kapcsolódott a küldetés, most Petőfi volt soros, a közeljövőben pedig H. G. Wells és Rejtő Jenő is sorra kerül. Szóval huszonéves fejjel is élvezetes olvasni, hogy a szerző szerint milyen hatással is voltak a mai világra (és különösképp az irodalomra) ezek a hírességek, és mi történne, ha csupán egyetlen művük nem születik meg.

Az új, alternatív világ, amelyben Ádám az előző küldetést követően felébredt, kellemes meglepetésként ért. Arra számítottam, hogy Ádám ugyanabba a korban fog magához térni, ahonnan az előző kötetben útjára indult, és a küldetéseiről, a Kézbesítőkről meg a Corvus Societasról tudunk meg több információt, de szerencsére Morrison egy újabb csavarral oldotta meg mindezt. Amit sajnálok, hogy Nostradamus próféciái (még ha csak fikciók is voltak az előző könyvben) nem kaptak szerepet ebben a kötetben – főleg, hogy a sorozatcím is magára a levelekre utal. Természetesen erre is kapunk választ, meg nem maradunk a mester jelenléte nélkül sem (ez is különösen érdekesre sikeredett), de jobban örültem volna, ha a jóslatok is szerepelnek.

A múltbeli kaland szintén eléggé csavaros, akcióval teli, bár bevallom az alternatív világ miatti változások a szereplők tekintetében néha gondot okoztak, hogy ki kivel is van, hiszen majdnem mindenkiről kiderül a történet egy pontján hogy áruló, vagy éppen nem az, vagy csak szimplán alakot vált. Nehéz volt eldönteni, hogy ki mit tud a korábbi világról, és ki az, aki csupán az alternatív valóságot ismeri.

A folytatás tehát hozza az előző rész színvonalát, ugyanolyan kellemes olvasmányélmény gyermeknek, felnőttnek, fiúnak, lánynak egyaránt, hiszen mindenki megtalálhatja a számára érdekes részeket, fejezeteket, szereplőket.

Értékelés: 10/8

A szerző eddig megjelent regényei:

Nostradamus levelei-sorozat

  1. A Holló hatalmában
  2. A Monarchia markában