Kalapos Macska

Szerző: Dr. Seuss
Cím: Kalapos Macska (The Cat in the Hat) 
Fordító: Szabó T. Anna
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó már hosszú ideje nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kortárs szerzők művei mellett a klasszikus írók köteteit is megjelentesse. Idén ősztől indult útjára a Roald Dahl-életműsorozat(A barátságos óriás és a Matilda című kötetekkel), a Kolibri Klasszikusok pedig olyan szerzőkkel nyitott, mint Michael Ende és Otfried Preussler. Ehhez a rangos társasághoz csatlakozott most az amerikai gyermekirodalom egyik legmeghatározóbb alakja, Dr. Seuss, akinek rögtön két kötetét is kézbe vehetjük. (A Ha lenne egy cirkuszomról itt írtam korábban.)

Főhősünk Sári nevű testvérével együtt otthon töltik a délutánt, és a rossz idő miatt nem tudnak kimenni játszani, ami nagyon elszomorítja őket. De aztán megjelenik a Kalapos Macska - aki mindig aggódó hal tilalmai ellenére - bűvésztrükkökkel és sárkányeregető izékkel bírja nevetésre a gyerekeket. Igen ám, de mindeközben éktelen nagy rumli is kerekedik, anya pedig bármelyik pillanatban megjöhet!

Theodor Seuss Geisel 1904. március 2-án látta meg a napvilágot. Pályáját a reklámszakmában kezdte, így készítette The Boids and Beasties című sorozatát a Judge magazinnak. Ebből fejlődtek ki a furcsa alakú állatok, melyekből a későbbi történetekben a Kik, a Zookok és a Loraxek lettek. Korai rajzait Geisel Dr. Theophrastus Seussként írta alá, hogy tudományos külsőt kölcsönözzön fura állattárának. Így adódott a Dr. Seuss név (anyja leánykori neve) első könyvénél, mely 1937-ben jelent meg And To Think I Saw It On Mulberry Street címmel, amit további negyvenhárom mű követett. Egy oktatókönyvekkel foglalkozó kiadó felkérte Dr. Seusst, hogy írjon egy olvasókönyvet, mely csak 220 alapszót tartalmaz, mégis le tudja kötni a fiatal olvasókat. Ebből lett a Cat In The Hat (Kalapos Macska) melyből egymillió példányt adtak el. Dr. Seuss hét egyetemen kapott irodalmi és művészeti doktori címeket, és 1984-ben megkapta a Pulitzer-díjat is. 1991-ben hunyt el, de továbbra is ő a világ legsikeresebb gyerekkönyvszerzője.

Korábbi írásomban már kitértem arra, hogy értetlenül állok a tény előtt, hogy a magyar gyerekeknek évtizedekig kellett nélkülöznie Dr. Seuss könyveit. A Kalapos Macska - amelyből ráadásul nagysikerű mozifilm is készült Macska - Le a kalappal címmel - pedig még inkább meggyőzött arról, hogy minden háztartásban lennie kellene a szerző legalább egy könyvének. A Kolibri Klasszikusoknak hála most úgy látszik, ez az űr betöltötté válik, hiszen értő és gondoskodó kezekbe került a magyar kiadás joga. 

Az talán mellékes is, hogy a kiadvány maga gyönyörű kivitelezésű, Dr. Seuss egyszerű, de nagyszerű rajzai (a fél-színezésért még mindig oda meg vissza vagyok) képesek lekötni a kicsik figyelmét, sőt még akár arra is alkalmasak, hogy a vonalvezetést követve a gyermekek is könnyedén le tudják rajzolni a hősöket (akár új kalandokat kitalálva!) Azt abszolút meg tudom érteni, hogy a Kalapos Macska az író egyik legismertebb műve, azonban csodálkozom, hogy nem születtek folytatások. Én legalábbis - még felnőttfejjel is! - szívesen olvasnék még a két gyerkőcről, a macskáról, és persze a kedvencemről, a halról, akinek aggódó megjegyzései néha már túlzónak is tűnhetnek. 

A cirkuszos könyvvel ellentétben itt kevesebb szójátékkal kellett megküzdenie Szabó T. Annának, akinek a zseniális magyar fordítást köszönhetjük, ugyanakkor még sem mondhatjuk, hogy félvállról vette volna a munkát. Ritkán érzem azt, hogy a fordító nem munkának, hanem élvezetnek tekinti a magyar nyelvre átültetést, itt azonban annyira érződik a szövegen, hogy Szabó T. szívét-lelkét beletette és ráhangolódott Dr. Seussra, hogy szinte végig boldogsággal a lelkemben olvastam a sorokat. (Egyébként olvasás közben még azon is gondolkoztam, hogy Gesztiéknek kellene megzenésítenie ezt a regényt, teljesen jól rappelhető!)

Így, két kötet után Dr. Seuss nálam abszolút kedvenccé vált, és alig várom már, hogy gyermekem legyen, akinek felolvashatom ezeket a gyöngyszemeket - remélhetőleg addigra kész könyvtáram lesz a szerző műveiből.

Értékelés: 10/10

A szerző magyarul megjelent művei:

Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt?
Ha lenne egy cirkuszom
Kalapos Macska
Zöld sonkás tojás
Kell egy kedvenc