Felnőni kiábrándító

Cím: Felnőni kiábrándító (Adulthood is a Myth)
Szerző: Sarah Andersen
Fordító: Tót Barbara
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 128

Sarah Andersen neve ha nem is cseng ismerősen, mégis biztos vagyok benne, hogy munkáit mindenki ismeri. Ha máshol nem is, a facebookon bizonyára láttátok egyszerű vonalvezetéssel készített képkockáit, mini képregényeit. A népszerű, ifjú brooklyni művész alkotásai a Fumax Kiadónak hála most egy gyűjteményes kötetben is felkerülhet a polcokra.

Felnőttnek lenni olyan jó - gondoljuk tinédzser fejjel. Nem kell tanulni, szabadidőnkben azt csinálunk amit akarunk, oda megyünk, ahová akarunk, meg úgy általában, minden oké. Aki azonban betöltötte a húszas éveit tudja, hogy mindez csak hiú ábránd volt, és sokan vágyunk vissza a gondtalan gyermek- és tinédzserévekbe. Sarah Andersen éppen ezeket az abszolút hétköznapi gondolatokat, problémákat tárja elénk roppant humoros formában.

A Fumax Kiadó jó tíz évvel ezelőtt a hazai képregénykiadás egyik biztospontja volt, számtalan népszerű amerikai és egyéb ázsiai kiadványt köszönhettünk nekik. Azonban pár évvel később ez a piac itthon csúnyán megbukott, azóta jóformán egyedül a Mangafan Kiadó és a Kingpin Kiadó tartja a frontot. (Előbbi a mangákra, utóbbi a Marvel- és DC-képregényekre szakosodott.) Habár jó két évvel ezelőtt már volt róla szó, hogy egy kis kitérő erejéig a Fumax visszatér a mangákhoz, az Assassin's Creednek köszönhetően, abból a projektből, a kiadón kívül álló jogi problémák miatt nem lett egyelőre semmi. (De ettől függetlenül izgatottan várjuk a fejleményeket!) 2016 őszén azonban végleg megtört a jég, és habár a kiadó hangsúlyozza, hogy csak egyszeri alkalomról van szó, a gondozásukban megjelent Felnőni kiábrándító címet viselő Sarah's Scribbles-gyűjtemény.

A célközönség elsősorban a húszas és harmincas éveiben járó nők, azonban férfi olvasóként mondhatom, hogy a kötetet bárki élvezheti nemtől és kortól függetlenül. Természetesen, nem egy képkocka a nők általános problémáit tárja fel, de uraim, ezekből akár még mi is tanulhatunk! Viccet félretéve: ezen képkockák előnye valójában abban rejlik, hogy abszolút hétköznapi gondokat tár elénk, amik akár nap mint nap velünk is megtörténnek. Hiszen ki ne ábrándozott már arról, hogy mikor korán reggel csörög az óra, még visszaalszik és nem megy be a munkahelyére, melyik szingli nem gondolt még arra, hogy egyedül fog meghalni, és még a macskái is leszarják őt, vagy hogy nem vagyunk elég népszerűek vagy éppen a társadalmi elvárásoknak nem felelünk meg. 

Sarah szituációi a problémákra nem adnak megoldást, inkább csak azt segíti elő, hogy tudjuk magunk nevetni, vagy hogy megnyugtasson bennünket, hogy gondjaikkal nem vagyunk egyedül, sok millió sorstársunk küzd mindezzel nap mint nap. A rajzok is mind ezt segítik elő: az egyszerű stílusban megrajzolt, ám nagyon is kifejező illusztrációk csak még közelebb hozzák ezeket az élethelyzeteket. 

A kötetet Tót Barbara fordította, ő volt az, aki önszorgalomból ismertette meg az interneten is a magyar olvasókkal Sarah Andersen munkáit. A könyvet hamar végig lehet pörgetni, talán húsz perc sem kell hozzá, tehát senki ne várjon tőle hosszas szórakoztatást. De igazából ezt a kötetet nem is a hagyományos értelemben kell olvasnunk, sokkal inkább azt a célt szolgálja, hogy ha rossz kedvünk van, akkor lekapjuk a polcról, és találomra felütve jót derüljünk rajta.

Értékelés: 10/10