Az Agave Kiadó 2017-es főbb megjelenései

Az Agave Kiadó pár nappal ezelőtt a szokásostól eltérő módon lerántotta a leplet a 2017-ben megjelenő könyveik egy részéről. Az már most látszik, hogy az olvasók nagy kedvencei, Neil Gaiman, Blake Crouch, John Le Carré, Dan Simmons, John Scalzi, Ray Bradbury jövőre is visszatérnek, de jó pár új szerzőt is bemutatnak, illetve folytatják az elmúlt egy-két évben debütált írók életművét is. És igen, magyar regényeket is a polcra tehetünk majd. Dennis Lehane pedig két regénnyel is jelentkezik.

1. Neil Gaiman: Északi mitológia (február 7.)
Egy új klasszikus: a jól ismert skandináv mítoszok a történetmesélés nagymesterének elképesztő átiratában. Gaiman keze alatt a régi poros mítoszok újra élettel telnek meg. A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják felülkerekedni a józan eszükön. Nagy örömmel tehetjük még hozzá, hogy a nemzetközi megjelenés napján adjuk ki mi is.

2. Robert Jackson Bennett: Pengék városa (február)
A Lépcsők városa sok olvasónk idei kedvence volt, és ha nem csúszunk meg picit a második rész előkészületeivel, akkor már karácsonyra megjelenhetett volna, így sem kell azonban sokáig várni rá. Turjin Mulaghesh kormányzó ezúttal a főszereplő, és az isteni városok egy új helyszínén - Vúrtyavasztánban - bontakozik ki ezúttal egy fergeteges történet, ami persze megint több mint elsőre látszik.

3. John Scalzi: Az összeomló birodalom (március 21.?)
Óriási várakozás előzi meg Scalzi új regényét, ami hosszú idő után az első komoly űropera lesz tőle, ráadásul egy új sorozat nyitánya. Mi már elolvastuk, és úgy gondoljuk, hogy megérte idáig várni Az összeomló birodalomra: valami nagyszerűnek a kezdete. Ráadásul egyre biztosabbnak tűnik, hogy tudjuk tartani a világpremiert.

4. Cinda Williams Chima: Lángvető
A Lángvető egy nagy ívű és lélegzetelállító fantasy sorozat első kötete a többszörös New York Times Bestseller írónő, Cinda Williams Chima tollából, aki ezzel végre Magyarországon is bemutatkozik. Még 2015 végén szerettünk bele menthetetlenül ebbe a könyvbe, mert minden benne van, ami egy remek fantasyhez kell, ráadásul felnagyítva. Gonosz erők és bizonytalan próbálkozások ütköznek meg, sárkányok sziluettje hasítja az égboltot, barátok és váratlan szövetségesek fognak össze, titokzatos mágusok járják a vidéket, és még egy császárnő is készülődik valahol a távolban, minden tengereken túl. Nem csak a világ, de a szereplői is nagyon emlékezetesek.

5. László Zoltán: Távolvíz
Nyolc év elteltével ismét sci-fi regénnyel jelentkezik László Zoltán, az Egyszervolt szerzője. A Távolvíz több évnyi komoly munka eredménye egy idegen fajjal és lassú időgépekkel, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mit fogtok gondolni róla. Ez lesz az első magyar regényünk 2017-ben, vélhetően Brandon Hackett új művét is ki tudjuk még adni ősszel, illetve a Könyvhéten egy új szerzőnk fog debütálni.

6. Ben H. Winters: Underground Airlines
Winters Az utolsó nyomozó-trilógia befejezte után közel két évig hallgatott, mire elkészült az új regényével, és mostanra kijelenthetjük, hogy 2016-ban ez hozta el neki a nagy áttörést, az Underground Airlinesszal vált rétegszerzőből igazi nagybetűs íróvá. A kötet nagy párbeszédet és heves vitákat generált a megjelenésekor, később New York Times Bestseller lett, majd az év végén felkerült rengeteg meghatározó médium toplistájára. Az Underground Airlines szellemiségében Az ember a fellegvárban előtt tiszteleg: egy olyan, napjainkban játszódó Amerikába kalauzolja az olvasót, ahol a polgárháború sosem történt meg és négy államban mindmáig legális a rabszolgatartás. A főszereplő ráadásul egy színesbőrű fejvadász, aki elszökött rabszolgák megtalálásából él.

7. Wesley Chu: Időrabló
A Föld a 25. században egy mérgező, elhagyatott világ, lakossága a túlélés érdekében a külső Naprendszerbe menekült, ahol gyengén, halálra ítélve tengődik idegen bolygókon és azok holdjai közt. Az emberiség fennmaradásának kulcsa az időutazás, azonban a történelem legveszélyesebb feladatainak elvégzésére egyre kevesebben képesek. Ők a kronoemberek, akik küldetéseket vállalnak a Föld múltjába, hogy ritka technológiai eszközöket szerezzenek az idővonal megváltoztatása nélkül. Az egyik ugrás során azonban valami történik, és az egész világ veszélybe kerül. Wesley Chu műve lendületes kalandregény és elgondolkodtató sci-fi egyszerre, ami klasszikus témájával és eredeti ötleteivel méltó módon tiszteleg a műfaj előtt.

8. Anthony O’Neill: A sötét oldal
Ebben a sötét, lebilincselő sci-fi noirban egy Földről száműzött nyomozó éppen akkor érkezik egy büntetőtelepre a Holdon, amikor egy megbomlott elméjű android gyilkos odüsszeiába kezd a túlsó oldalán. A sötét oldal a kemény tudomány, a brutális krimi és a holdbéli kalandregény ötvözete; egy feszült, stílusos és akciódús thriller, amelyben az izgalmakat csak a holttestek száma múlja felül.

9. Elan Mastai: Felbolydult napjaink
Tudod, hogy képzelték el az 50-es években a jövőt az emberek? Nos, minden annak megfelelően alakult! Tom Barren 2016-jában az emberiség egy techno-utópisztikus paradicsomban él, ahol repülő autók, mozgó járdák és holdbázisok vannak, soha nem romlik meg az avokádó, és soha nem alakult ki a punk rock… mert nem volt rá szükség. Csakhogy Tom valahogy mégsem találja a helyét ebben a káprázatos, idealista világban, ráadásul egy időutazós balszerencse következtében a mi 2016-unkba, vagyis abban a világba téved, melyet mi valósnak hiszünk. Tom számára a mi megszokott valóságunk viszont csak egy disztópikus szemétdomb... Elan Mastai bemutatkozó regénye azokról a változatainkról szól, melyeket levetünk magunkról, majd idővel beléjük növünk. Egy történet a barátságról, a családról, a váratlan utakról, a többi ösvényről és a sokféle formában testet öltő szeretetről. Humoros és szívet melengető regény, tele helytálló meglátásokkal, elmésséggel és elképesztő feltalálói érzékkel, amivel egy óriási tehetség felbukkanását jelzi.

10. Ray Bradbury: Októberi vidék
A rajongók nagy örömére új novelláskötettel gyarapítjuk Bradbury magyarul is megjelent műveinek a számát. Az Októberi vidék személyében ismét egy kisebb klasszikusról van szó, elgondolkodtató és gyönyörű történeteket tartalmaz, például a halálról, ami egy festői mexikói faluban turistalátványosság, vagy egy város alatti városról, ahol megfulladt szerelmesek találnak egymásra újra.

11-12. Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye (január 20.) & Since We Fell
Január 26-án mutatják be a magyar mozik Dennis Lehane Az éjszaka törvénye c. regényének a filmváltozatát, amit Ben Affleck rendezett és ő a főszereplője is. Eredetileg 2017. októberében debütált volna csak a film, de állítólag az Oscarra való esélye miatt hozták előbbre a premierjét. Mi már nagyon várjuk a könyvet is, hiszen hosszú idő után először jelentkezünk újdonsággal Lehane-től. S biztosan nem utoljára: még szintén 2017-ben tervezzük kiadni a szerző új, Since We Fell című regényét is. (Az éjszaka törvénye már előrendelhető a kiadó honlapján 35% kedvezménnyel!)

13. Megan Abbott: Majd megismersz (február)
Az Edgar-díjas Megan Abbott letehetetlenül izgalmas, feszültséggel teli és fordulatos regényt írt a szülői áldozatvállalásról, családi titkokról és a becsvágy mindent elsöprő erejéről. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti a súlyos thrillereket, Abbott nagyon jó a műfajban, a regényei mellett több non-fiction művet is írt a krimiről. A Majd megismersz 2016-ban számos év végi listára felkerült, és többek közt Paula Hawkins is beválogatta az idei kedvencei közé.

14. Phyllis T. Smith: A Palatinus-domb lányai
Számunkra 2016 egyik kellemes meglepetése volt az Én, Livia, s úgy vettük észre, hogy ti is nagyon szerettétek a könyvet, rengeteg jó visszajelzés érkezett az ókori Rómában játszódó történetről. A Palatinus-domb lányai nem folytatás, de szinte ugyanabban a korban játszódik: Livia mellett nyomon követhetjük Szeléné és Julia életét is. Mindegyikükre nagy kihívások várnak… Képesek vajon túlélni Róma halálos cselszövéseit, vagy magukkal ragadják őket a világ leghatalmasabb birodalmának veszélyes áramlatai?

15. John le Carré: Galambok alagútja
A kémregények atyjának első önéletrajzi műve az év egyik szenzációja volt. Több mint hat évtizednyi utazásba nyerhetünk betekintést, melynek során le Carré bejárta az egész világot: többek közt 1982 szilveszterét Jasszer Arafattal töltötte, találkozott a Nobel-díjas magfizikus Andrej Szaharovval, és látta Alec Guinnesst, ahogy Smiley-vá alakul át a Suszter, szabó, baka, kém televíziós sorozatában. Ezek, és még rengeteg más történet olvasható majd a Galambok alagútjában.

16. Blake Crouch: Véres arany
1893 karácsonyán az aranybányászatról ismert Abandon városában minden férfi, nő és gyermek nyom nélkül eltűnt. A vagyontárgyaik érintetlenek maradtak, az ételeik megfagytak az üres faházakban — és ami a legfurább: a maradványaik soha nem kerültek elő. Azóta, egyes szóbeszédek szerint a területet kísértetek lakják… Blake Crouch e korai regényével érdemelte ki először, hogy Stephen Kinghez hasonlítsák, mi pedig nagyon várjuk már, hogy kiadhassuk, mert jól láthatóan a szerző az utóbbi évek egyik közönségkedvence lett a kiadónál.

17. Nick Cutter: Little Heaven
Cuttert nem kell már bemutatni senkinek, a Mélység és A falka szerzője óriási népszerűségnek örvend az olvasóink körében. Az új, Little Heaven című regénye az eddigi leghosszabb és leginkább felkavaró: három sötét múlttal rendelkező ember évtizedeken átívelő története, melyben a közösen átélt borzalmak kötnek össze mindenkit. Akik szeretik az igazán vad horrorokat, azok megint brutális éjszakákat élhetnek át. Apróbb hasonlóságok fedezhetőek majd fel Cormac McCarthy Véres délkörök és Stephen King Az című művével.

18. Dan Simmons: The Terror
Simmons epikus horrora a Franklin-expedícióról letaglózó erejű mű, ráadásul az AMC nagyköltségvetésű sorozatot forgat belőle Magyarországon. Érdemes lesz várni ezt a könyvet, mert nagyon jó, de előre szólunk mindenkinek, hogy készüljön: nem rövid.

19. Amy Schumer: The Girl With The Lower Back Tattoo
A világhírű new york-i komikus, író, színész és producer Amy Schumer többszörös bestseller könyve, a The Girl With The Lower Back Tattoo rendkívül humoros (és többnyire nagyon személyes) esszéket tartalmaz a világban tett megfigyeléseiről. Többek a közt a családja, a kapcsolatai, a tinédzser évei és a magánélete van fókuszban - s ezzel óriási sikert aratott mindenhol. A kötet a Goodreads Choice Awardson megnyerte a humor kategóriát, mindenkinek előszeretettel ajánljuk.

20. S.L. Grey: The Apartment
Az S.L. Grey írói álnév két szerzőt is takar, az egyik az itthon már jól ismert Sarah Lotz, a másik pedig Louis Greenberg. A The Apartment című regényük egy olykor egészen horrorisztikus megoldásokba elhajló thriller egy házaspárról, akiknek a párizsi vakációjuk váratlanul rémálommá válik. A történet Lauren Beukes nagy kedvencévé vált 2016-ban, úgyhogy azoknak is célszerű lehet várólistára tenni, akik rajonganak a dél-afrikai írónőért.

Természetesen ez a válogatás nem takarja a teljes megjelenést, példának okáért Georges Simenon egyetlen Magiret-regénye sem szerepel rajta, így biztosak lehetünk benne, hogy mindettől függetlenül izgatottan várhatjuk a szokásos negyedéves megjelenési terveket is. (Én pedig már most látom, hogy a pénztárcámat és a polcomat is fel kell készítenem, mert a listáról kapásból kilenc könyvre tudom azt mondani, hogy biztos helye lesz nálam.)

Forrás: http://www.agavekonyvek.hu/