Az özvegy

covers_386307.jpgSzerző: Fiona Barton
Cím: Az özvegy (The widow)
Fordító: Tomori Gábor
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Oldalszám: 320

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Fiona Barton debütáló regénye 2016-ban jelent meg, és a manapság felkapott női pszicho-thriller rajongók egyik kedvencévé vált. Én már nagyon szeretném elhagyni A lány a vonaton című regényre való hivatkozást, de mindaddig, amíg a kiadók is ezzel adják el a műfajba tartozó könyveket, félig-meddig kénytelen vagyok én is utalni rá. Márpedig ez a regény fényévekkel jobb, mint Paula Hawkins regénye.

Glen Taylor halála után minden médiafelület a férfi özvegyével kíván interjút készíteni. De ugyan mi érdekes lehet egy szerencsétlen gázolás áldozatának volt feleségében? Évekkel ezelőtt nyomtalanul eltűnt egy kertvárosi ház udvaráról egy kétéves gyermek, Bella, akinek a a rendőrség azóta sem akadt a nyomára. Az esettel összefüggésbe hozták Glent is, akit nem sokkal előtte bocsátottak el egy kínos incidens miatt a munkahelyéről, és aki azután fuvarozással keresi a kenyerét. Az eset az egész országban nagy port kavart, újabbnál újabb bizonyítékok kerültek elő, de teljes bizonyosságot senki nem nyert. A férfi valóban ártatlan lenne? És ha igen, akkor mégis mit titkol? Miért zárkózik be a szobájába és miért kapják folyton hazugságon a nyomozók és az újságírók?

Fiona Barton a Daily Mail és a Daily Telegraph díjnyertes riportere, első, 2016-ban megjelent regénye rövid időn belül nemzetközi bestsellerré vált. Az özvegyet 26 nyelvre fordították le, idén pedig már második regénye is a boltokba került A gyermek címmel.

A szerző bemutatkozó műve – az apróbb hiányossággal együtt véve is – erőteljes debütálás, ha minden író ilyen regényt tenne le az asztalra „kezdőként”, nem lenne jó könyvekből hiány. Maga az alapszituáció is érdekfeszítő, egy izgalmas nyomozásba vehet részt az olvasó, amely több szereplő (az özvegy, a riporter, a nyomozó és az anya) szemszögén keresztül bontakozik ki, de emellett Barton egy új szereplőt helyezett a történet középpontjába. A legtöbb, hasonló tematikájú regény a nyomozó (legyen az akár hivatásos, akár önjelölt) életére fókuszál, ezen csavart egyet a szerző, és a gyanúsított házastársa lett a címszereplő. Ha jobban belegondolunk, a történetek többségében a vádlott családja nem kap fontos szerepet (ha csak nincs kihatással annak az életére), de azt nem látjuk, hogyan éli meg ő a helyzetet, hogyan ítélik meg (el) őt a kívülállók.

Ez a szemléletváltás már önmagában is izgalmas helyzetet szül, de emellett Barton nagyon fontos, leginkább tabukérdéseket is feszeget. A nők elnyomására (ami a grip lit egyik fő motívuma) inkább csak az első fejezetekben helyezi a hangsúlyt, ami csak azért említhető negatívumként, mert így a történet végére ez a szál kicsit elveszni látszik. Rena Olsen az Egy szót se szólj!-ban (ahol a férjet szintén Glennek hívták) tökéletesen bemutatta, hogyan lehet manipulálni és uralkodni a házastársunkon, hogy annak teljes egészében megváltozzon a gondolkodásmódja. Itt ez teljes egészében kimaradt, így az özvegy, vagyis Jeanie viselkedése időnként kicsit illogikus, mert nem tudjuk meg pontosan, miért is teszi azt, amit, és miért is gondolja azt, amit.

A továbbiakban azonban nagyon erős témára vált a szerző, amelyet azonban már jobban kibont, így az előbbi bekezdésben írt hiányosságokat hamar megbocsátjuk. A pedofíliát nem sok szerző meri központi témává tenni a regényeiben, és valljuk be, valóban elég kockázatos is: hiába nagyon komoly és kemény téma, napjainkban (sajnos) még mindig tabu, pedig éppen, hogy nem kellene annak lennie, hiszen a probléma globális szintű, mindenhol előfordul. És habár leginkább ez kap szerepet a történetben, a regény burkoltan felhívja a figyelmet az online társkeresés és úgy, alapból az internet veszélyeire, meg arra is, hogy a pletyka milyen hatással van a közvéleményre. Habár csak részben vonható párhuzam, A vadászat című film is remekül bemutatja, hogy elég a szóbeszéd, és máris az alapján ítéljük meg az illetőt, és ha később be is bizonyosodik az ártatlansága, a kétely továbbra is bennünk marad.

Az özvegy egy igen fontos regény, amit sokaknak el kellene olvasnia, mert habár elsősorban maga az izgalom, a nyomozás a lényeg (végtére is, egy thrillerről beszélünk), mégis rengeteg olyan problémára hívja fel a figyelmet, amely akár a közvetlen környezetünkben előfordul, és amiről igenis beszélnünk kell.

Értékelés: 10/9

A szerző magyarul megjelent művei:

Az özvegy
A gyermek