Egy sötétebb mágia

A mágia árnyalatai 1.

covers_424066.jpgSzerző: V. E. Schwab
Cím: Egy sötétebb mágia (A Darker Shade of Magic)
Fordító: Dr. Sámi László
Kiadó: Ventus Libro Kiadó
Oldalszám: 448

SPOILERMENTES ÍRÁS!

V. E. Schwab neve, ha félig ismerősen cseng az olvasók számára, az nem véletlen. A szerzőnő másik regénye Az Archívum pár évvel ezelőtt jelent meg Victoria Schwab néven a Főnix Könyvstúdiónál. Legújabb sorozata egy olyan világban játszódik, ahol párhuzamos univerzumok léteznek, mind-mind más tulajdonsággal.

Kell herceg egy antari, vagyis egy vérmágus, azon kevesek egyike, akik a vér hatalmát használva képesek közlekedni a mágikus apokalipszis utáni világok között. Kell hazája Vörös London, ahol a mágiát tisztelik és félik, de ezen kívül létezik még Fehér London (a diktatórikus világ), Szürke London (a mágia nélküli, a miénkhez leginkább hasonlítható világ) és Fekete London, amelyet óvintézkedésből teljesen elzártak a többi univerzumtól. Kell a világok között utazva juttatja el az egyes birodalmak uralkodóinak a leveleket, meg persze - saját kedvtelésére, illegális módon - egyéb apró tárgyakat. Egyik alkalommal Fehér Londonban egy nő arra kéri, juttasson el egy csomagot a másik világba szakadt rokonának, amit a herceg óvakodva bár, de megtesz. A csomag azonban Fekete London egyik darabját rejti, az apró kődarab pedig iszonyatos erejű sötét mágiával bír. Mikor az összes világ veszélybe kerül Kell Linával, a Szürke Londonból származó tolvajjal karöltve megpróbálja megsemmisíteni a Fekete Követ, ami nem is annyira egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.

Victoria Schwab 1987. július 7-én született. A Washington Egyetemre járt St. Louisban, ahol hatszor váltott szakot, így tanult többek között fizikát, filmezést, díszlettervezést, művészettörténetet, angolt és végül kommunikáció-tervezést. Dolgozott áruházban bolti eladóként, rendezvényszervezőként, szakácsként, egyetemi évei alatt pedig könyvesboltban. 2011-ben jelent meg az első könyve, azóta folyamatosan ír. Gyermek- és ifjúsági regényeit (idáig 9 jelent meg) Victoria Schwab név alatt jelenteti meg, ezek közül Az Archívum-sorozat már elérhető magyar nyelven a Főnix Könyvstúdiónak köszönhetően. A 2013-ban megjelent Vicious több díjat is nyert. Az Egy sötétebb mágia egy trilógia bevezető kötete, a folytatás Gyülekező árnyak címmel már magyarul is megjelent.

Az kétségtelen, hogy az írónő remekül felépített világot teremtett meg a könyvében, habár az ötlet nem teljesen eredeti, de mindenképpen sikerült új oldaláról megközelíteni a párhuzamos univerzum-témát. A különböző színnel ellátott Londonok ötletesek, a későbbiekben pedig remélhetőleg tovább bővül ez a világ. De ha marad minden ugyanígy, akkor is van még kiaknázatlan terület bőven, hiszen Fekete Londonról nem sok mindent tudtunk meg, biztos vagyok benne, hogy a zárókötetben végleg elszabadul majd a pokol. A világfelépítés egyébként viszonylag egyszerű, ugyanakkor az első fejezetekben az olvasónak alaposan figyelnie kell, hogy mindent észben tartson. Talán a szerző maga is érezte, hogy részletesen be kell mutatnia ezt a rendszert, azonban mindez egy idő után a történet rovására is megy: a cselekmény igazán a történet egyharmadánál indul be. 

Sajnos ez a túlírtság a következő kétharmadban sem vesz vissza, és habár egy idő után felpörögnek az események, a regény végéig kapunk töltelékjeleneteket. A kötet maga majd' 450 oldal, de ennél jóval kevesebbet is elbírt volna (mondjuk úgy 100 oldal mínuszt). Kell herceg abszolút szimpatikussá válik az első perctől fogva, ahogyan fogadott testvére, Rhy herceg is. Lina karakteréről sajnos ez már nem mondható el teljes egészében, tipikusan az a young adult-szereplő, akit a szerző megpróbál lény létére kissé tökösebbé tenni, de azon kívül, hogy tolvaj szakmát és néhány frappáns mondatot juttat neki, ez nem igazán jött össze. Főgonoszi státuszba Fehér London uralkodópárját, Astridot és Athost, az ikreket helyezi, akik kellően gonoszak és hataloméhesek, de ahogyan többször is utalnak rá, Fekete London hozzájuk képest semmi, így várhatóan a jövőben még nagyobb erőkkel kell felvenniük a versenyt hőseinknek.

Összességében olvasmányos maga a regény, az egyetlen további baj, hogy pontosan nem tudnám besorolni, kinek is ajánlom. Bizonyos pontjai miatt ifjúsági regény lenne, ugyanakkor Kell példának okáért huszonegy éves, vagy Rhy biszexuális, és ezen - és természetesen más, naturálisabb - elemek miatt azonban inkább a felnőtt olvasókat célozza meg. Annak viszont pont az időnkénti egyszerűsége miatt nem lenne jó, mert az egész mondanivalója megegyezik a tinédzsereknek szánt fantasyregényekével. Azonban, ha kellően fogékonyak vagyunk a mágiára, a kalandokra, akkor túlzottan nem lőhetünk mellé. Egy próbát minden esetre megér.

Értékelés: 10/8

A szerző magyarul megjelent regényei:

Az archívum-sorozat

Az archívum
Felszabadulás

A mágia árnyalatai-sorozat

Egy sötétebb mágia
Gyülekező árnyak
A fényigéző (előkészületben)