Átok Mike és a magas rangú látogató

Hetedíziglen 1.

tn6_id22-295478.JPGSzerző: Patrick J. Morrison
Cím: Átok Mike és a magas rangú látogató
Kiadó: Wexy-Nova Kft.
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Patrick J. Morrison álnév mögött meghúzódó Bukros Zsoltra pár évvel ezelőtt figyeltem fel, amikor a Főnix Könyvstúdiónál megjelent első ifjúsági regénysorozatának, a Nostradamus leveleinek nek az első kötete (A Holló hatalmában). Sajnos a széria megállt a második kötetnél (A Monarchia markában), azóta a szerző nevével és novelláival csak antológiákban találkozhattunk. Tavaly azonban újabb regénye látott napvilágot, ez pedig nem más, mint az Átok Mike és a magas rangú látogató, amely a Hetedíziglen sorozat nyitókötete is egyben.

Michael Stanwicket egy nappal a tizenkettedik születésnapja előtt felkeresi egy kölyökdémon, Erawind, hogy elárulja, a fiút átokkal sújtották. Michael egyik őse, Jeremiás Leavencook boszorkányvadászként tevékenykedett évszázadokkal ezelőtt, és amikor máglyára juttatta Fekete Jocelynt, az hetedíziglen megátkozta a leszármazóit. Az átkot csak úgy lehet megtörni, ha Michael jóváteszi az őse bűneit, és megakadályozza a gonoszságot a Földön. Miután megmártózik a Léthé vizében, különleges erők birtokába kerül, amelyre szüksége is lesz, hiszen az első feladata nem más, minthogy megmentse az USA első női miniszterelnökének az életét, aki egy, a legmodernebb technikával felszerelt bentlakásos iskola megnyitójára hivatalos.

A történetet nagyon nehéz műfajilag besorolni, hiszen a borító, a cím és a leírás alapján joggal gondolhatja az ember, hogy egy jó kis ifjúsági fantasyt kap, amely azonban nem teljesen állja meg a helyét. A misztikum és a természetfeletti mellett ugyanis nagy szerepet kapnak az akciójelenetek, így leginkább egy varázserővel rendelkező ifjú James Bond-sztorihoz tudnám hasonlítani.

Felnőtt fejjel ugyanakkor paródiaként is lehet tekinteni a történetre, hiszen némely esetben elég bugyutának tűnnek a dolgok magyarázatai, a világ felépítés viszonylag egyszerű (vagy legalábbis egyszerűen írja le a szerző, de azért voltak részek, amiket újra el kellett olvasnom, mert elsőre nem sikerült megértenem, hogy ki kivel, mikor és mit csinált pontosan a múltban). Közel a harminchoz én kicsivel többet vártam volna a leírások tekintetében, mert az alapötlet nagyon tetszik, de helyenként kidolgozatlannak éreztem. A szereplők csak úgy elfogadnak minden olyan tényt, ami túl mutat az evilági dolgokon, nem kérdeznek, nem kételkednek, különösen igaz ez Mike-ra, aki viszonylag hamar túl teszi magát azon, hogy neki kell megmentenie a világot, mindezt azért, mert egy kölyökdémon azt mondja neki.

Ugyanakkor nem véletlen hangsúlyoztam ki többször, hogy mindezek egy felnőtt olvasó meglátásai, mert gyerekként, fiatal tinédzserként biztos vagyok benne, hogy élveztem volna minden egyes sorát a könyvnek. Többször felidéződtek bennem olvasás közben az osztrák Thomas Brezina regényei, amelyeket jó tizenöt-húsz évvel ezelőtt szó szerint faltam, de utólag belegondolva, azok sem a kidolgozottságukról voltak híresek. Ahogyan Brezina, úgy Morrison (alias Bukros) is remekül mesél, mindig történik valami a szereplőkkel, a történetek viszonylag rövidek, de izgalmasak, így biztos vagyok benne, hogy sok fiatalnak elnyerné a tetszését ez a történet is.

Éppen ezért ajánlom a fiataloknak nyári olvasmány gyanánt, különösen azért, mert szemtelenül alacsony a kötet eredeti ára is (potom 700 forint, amiből online rendelésnél alapból lejön 15-20%), így bátran próbát lehet tenni vele. És ha minden igaz, a folytatás is tervben van, legalábbis erre lehet következtetni a sorozatcímből és a történet lezárásából.

Értékelés: 10/7

A szerző eddig megjelent művei:

Patrick J. Morrison néven:

Nostradamus levelei-sorozat 
A Holló hatalmában
A Monarchia markában

Hetedíziglen-sorozat
Átok Mike és a magas rangú látogató

Ami késik, az nem múlik (novella a Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek c. antológiában)
A vér szava (novella az Ajtók és átjárók c. antológiában)
A rejtekhely (novella a Halhatatlanok c. antológiában)
A múltba zuhant űrhajós (novella a Kalandok és kalandozók c. antológiában)
Rohadt punkok! (novella a Kalandok és kalandozók 2. c. antológiában)
A nemzet virtusa (kisregény Mickey Longgal közösen Az oligarcha vérvonala c. antológiában)
Az oligarcha vérvonala (novella Az oligarcha vérvonala c. antológiában)

Axl Olafson néven:

Újjászülettek-sorozat
Ébredés

Bukros Zsolt néven:

Lány a dobozban (novella a Rés a valóság szürke szövetén c. antológiában)
Megvilágosodás (novella a Falak mögött a világ c. antológiában)
Szeretni egy férfit (novella a Távoli kolóniák c. antológiában)