Kétség

covers_511282.jpgSzerző: Anna Ekberg
Cím: Kétség (Den hemmelige kvinde)
Fordító: Sulyok Viktória
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A tavaly ősszel az Animus Kiadó által útjára indított Sárga könyvek sorozat egyik nyitókötete – a Vér a véremből mellett – az Anna Ekberg álnév mögé rejtőző szerzőpáros 2016-os regénye, a Kétség volt.

Louise három évvel ezelőtt érkezett Christiansø szigetére, ekkor ismerkedett meg az íróként dolgozó Joachimmal. Egy nap egy milliárdos érkezik a szigetre, és felismerni véli a nőben eltűnt feleségét, Helenét. Az orvosi vizsgálatok bebizonyítják, hogy Helene és Louise valóban egy személy, ám a nő semmire sem emlékszik a múltjából. Mivel azonban Dánia legvagyonosabb családjának a leszármazója és a Söderberg nagyvállalat feje, így kénytelen visszatérni régi életéhez. Miközben Helene próbálja megfejteni és felidézni a múlt homályba veszett részleteit, kiderül, hogy a valódi Louisét meggyilkolták – éppen Helene eltűnésének idejében, így az asszony az első számú gyanúsított. Ezért – szerelmétől elszakítva –, de Joachim is nyomozásba kezd, hogy bebizonyítsa a nő ártatlanságát.

Az Anna Ekberg írói álnév egy dán szerzőpárost takar, ráadásul – kissé talán meglepő módon, mindkettő férfi. Anders Rønnow Klarlund ismert filmrendező és forgatókönyvíró. Jacob Weinreich ugyancsak forgatókönyvíró, emellett több mint húsz regényt jegyez saját nevén. Első közös regényük, a Kétség 2016-ban került a boltokba, ezt követte a – nálunk éppen a napokban megjelent – Bomlás. Harmadik, és eddig utolsó kötetük a Havets børn (A tenger gyermekei) 2018 nyarán látott napvilágot.

Habár valójában nem szabadna összehasonlítanom, mivel két (pontosabban ugye három) külön szerzőről van szó, de mivel mindkét regény a Sárga könyvek sorozatban jelent meg, tehát mégis csak van bennük közös, így megteszem. A Vér a véremből nekem kisebb csalódás okozott, így félve vettem kézbe a Kétséget, de szerencsére ez a történet sokkal jobban tetszett. Leszámítva a hatásvadász első fejezetet és a kicsit döcögős kezdést, egy fordulatos, többnyire izgalmas és műfaját tekintve roppant színes regényről beszélhetünk.

Bizony, nehezen lehetne besorolni csupán egy műfajba, hiszen egy átlagos grip-lit történetként indul: a főhősnő elvesztette az emlékezetét, később kiderül, hogy retrográd amnéziában szenved, vagyis a múltjában történt törés, sokk hatására blokkolja az agya a korábbi életének információit. A történet feléig nagyjából ez határozza meg a cselekmény vázát, a szereplők egyik fele a múltat akarja felidézni, míg a többiek ezt igyekeznek meggátolni. Amint azonban Helene rájön az igazságra, újabb rejtély következik, amely több évtizedre és generációnyira nyúlik vissza, egészen pontosan a II. világháború előtti eseményekig. Mindez azonban csak Helene múltjához kapcsolódik, egy másik nyomozásnak is szemtanúi lehetünk, jelesül annak, hogy mi történt az igazi Lousiével. Az önkéntes nyomozó szerepét ebben a történetszálban Joachim vállalja magára, akinek Dánia alvilági mélységeibe kell leereszkednie, hogy megfejtse a titkot. Azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy a két szál végül egybeér, méghozzá egészen szokatlan módon, de ennél többet nem szeretnék írni, hiszen azzal a leendő olvasót fosztanám meg az élménytől.

Talán kissé furán hangzik, de annak ellenére, hogy a nyomozásé a főszerep, mégis, nem egyszer éreztem úgy, hogy egy nagyon különleges, szerelmi történetet olvasok. Joachim és Helene egymás iránt érzett hatalmas szeretete mozgatja ugyanis a két figurát, hogy rájöjjenek az igazságra, kiváltképp igaz ez a férfira, aki a végsőkig képes elmenni a szerelméért. Még sem mondhatjuk romantikusnak a regényt, sokkal inkább egy lélektani dráma. Ennek megfelelően időnként lelassulnak az események, nagyobb hangsúlyt fektet arra a szerzőpáros, hogy mit éreznek a hőseink, semmint a cselekményre. Éppen ezért bizonyára roppant megosztó is lesz a regény, hiszen aki izgalmas, a skandinávoktól megszokott krimit vár, csalódni fog, habár helyenként felcsillannak azok a stílusjegyek, amelyek annyira jellemzők északi társaink műveire. Nem egy ponton beteg és kegyetlen a történet, így azoknak sem ajánlatos kézbe venni, akit megvisel az emberi brutalitás. Ellenben, akik szeretnek kissé elidőzni egy-egy eseményen, akik szeretnek belelátni a szereplők fejébe, azoknak garantáltan izgalmas olvasmány lesz a Kétség.

A magam részéről pedig izgatottan várom a Bomlást, az eddigiek alapján Anna Ekberg meggyőzött.

Értékelés: 10/8