Egy közeli ismerős

covers_495787.jpgSzerző: Cara Hunter
Cím: Egy közeli ismerős (Close To Home)
Fordító: Gömöri Péter
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES KRITIKA!

Cara Hunter könyvsorozatára akkor figyeltem fel, amikor a szerző tavaly ősszel hazánkban járt és dedikálta az Adam Fawley-sorozat addig megjelent három könyvét. Ezen felbuzdulva mindhárom regényt megvásároltam, alá is írattam, de az olvasásukat csak tologattam magam előtt. Most viszont, amikor már a negyedik rész került a boltokba, úgy gondoltam, ideje behoznom a lemaradásomat, így hát belevetettem magam az Egy közeli ismerősbe, bízva abban, hogy egy új, kedvenc krimi-sorozatot avathatok fel.

A nyolcéves Daisy Mason a családi kerti parti kellős közepén tűnik el. Sem a szülők, sem a vendégek nem észleltek semmi gyanús körülményt, így fogalmuk sincs, pontosan mikor és hogyan veszhetett nyoma a kislánynak. Az ügy Adam Fawley detektívfelügyelő asztalára kerül, aki maga is pár hónappal korábban vesztette el gyermekét, így különösen érdekletté válik az ügyben. Mivel a hasonló eseteknél tíz alkalomból kilencszer közeli ismerős a tettes, így a férfi és csapata el kezdi felkutatni a család életét, akiknek a múltja bizony sötét titkokat rejt.

Cara Hunter első regénye, az Egy közeli ismerős 2018-ban jelent meg, a hazai kiadó pedig villámgyorsan le is csapott a jogokra: a kötet még ugyanebben az évben elérhetővé vált magyar nyelven. A szerző saját bevallása szerint maga is nagy rajongója a krimi műfajának, ám zavarta, hogy a legtöbb esetben hamarabb rájött a megoldásra, mintahogyan a szereplők, ezért a férje azt tanácsolta neki, hogy írja meg a saját történetét (amellyel remélhetőleg más olvasó nem fog ugyanígy járni). Hunter meg is alkotta a gyermekét elvesztő Adam Fawley figuráját, aki a tervek szerint összesen hat kötetben fog különböző ügyeket felgöngyölíteni.

Az Egy közeli ismerős tulajdonképpen tipikus modern, angolszász krimi, a zsáner elemeit azonban remekül használja, így kellemes kikapcsolódást tud nyújtani az arra fogékony olvasónak. Adam Fawley háttértörténete bár kellően tragikus, hiszen fia, Jake pár hónappal korábban vesztette életét (a hogyanra a választ az utolsó oldalakon kapjuk meg), ám - szemben mondjuk egy átlagos skandináv krimivel - nem ez lesz a felügyelő karakterének fő mozgatórugója. Adam szenved, de nem válik sem alkoholistává, sem munkamániássá (legalábbis nem jobban, mint amennyire előtte volt), sem megszállottá. Kíváncsi vagyok, hogy a folytatásokban lesz-e még szerepe ennek a szálnak, vagy csak egy, a jelen ügyhöz is köthető elem volt, amellyel kicsit színesíteni tudta a szerző a figura háttértörténetét. 

Maga a nyomozás viszont kellően izgalmas és fordulatos mindvégig, noha, már az alapszituáció is azonnal felkelti az ember érdeklődését. Vajon hogyan tűnhet el nyomtalanul egy nyolcéves kislány, főleg úgy, hogy többen is tartózkodtak a kertben, mégsem tűnt fel senkinek, hogy idegen járt volna a környéken vagy Daisy kiment volna a kapun. Meglehetősen különös pedig ez annak fényében, hogy az apuka - legalábbis elmondása szerint - mindennél jobban szereti a gyermekét. Aztán, persze, ahogy lenni szokott, kiderül, hogy mindenki rejteget valamit a másik elől, így a szülőknek és a testvérnek, Leónak is megvan a maga titka, múltjuk minden részlete napvilágra kerül idővel. Ez pedig remek lehetőséget ad a szerzőnek, hogy ma is létező problémákat kapcsoljon a történethez, és noha ezek inkább csak említés szintjén jelennek meg, Hunter nem megy bele keményen a társadalomkritikába, mégis alkalmas arra, hogy felhívja az olvasó figyelmét bizonyos tabutémákra.

A történet nem igazán ül le, mindig történik valami, jön egy újabb váratlan fordulat, ráadásul Hunter stílusa is meglehetősen olvasmányos, így az Egy közeli ismerős valóban alkalmas arra, hogy néhány órára a fotelbe szegezze az embert és ki is kapcsolja őt. Amit külön ki kell emelnem, hogy a regényben szerepet kapnak különböző újságcikkek, Facebook- és Twitter-bejegyzések, amelyek remek eszközei annak, hogy a szerzőnő bemutassa, hogyan reagál a történésekre a társadalom, ráadásul ezekkel a posztokkal egyben görbe tükröt is tár elénk, hiszen bizonyára mindannyian találkoztunk már a véleménykinyilvánítás hasonló formájával. (Igaz, a könyvben még meg lehetősen szofisztikáltan nyilvánulnak meg a szereplők.)

Mindent egybe vetve, az apróbb hibái ellenére remek krimi lett az Egy közeli ismerős, különösen annak fényében dicséretes ez, hogy ez volt Hunter debütáló regénye. Jöhet a folytatás!

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!