Zöldlámpa

covers_635533.jpgSzerző: Matthew McConaughey 
Cím: Zöldlámpa (Greenlights)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Számomra az idei év egyik leginkább várt kötete Matthew McConaughey Zöldlámpa című, önéletrajzi ihletésű könyve volt, amely hazánkban a 21. Század Kiadó jóvoltából került a könyvesboltokba.

Matthew McConaughey-t senkinek sem kell bemutatni: nevét és arcát mindenki ismeri, ki a 2000-es évek elején virágkorát élő romkomokból, ki az utóbbi idők akciófilmjeiből, thrillerjeiből vagy éppen drámáiból. Netalán az HBO gyártásában készült True Detective - A törvény nevében című sorozatból. De a "honnan" nem is annyira lényeges kérdés, mint az, hogy valóban ismerjük őt? Vagy csak a mozik vásznain és a tévé képernyőjén, esetleg az interjúk során kialakult kép él bennünk? Az Oscar- és Golden Globe-díjas színész most kendőzetlenül mesél az elmúlt ötven évről, lehetőségekről, sikerekről, bukásokról, szerelmekről, barátokról, utazásokról és családról. Motivációs üzenetekkel megspékelt önéletrajzi kötetének pedig a Zöldlámpa címet adta, ezzel is azt üzenve: ha elkezdünk zöld lámpát adni másoknak, egyszer csak azt vesszük észre, hogy mi is egyre többet kapunk.

Az Oscar-és Golden Globe-díjas színész, Matthew McConaughey Texasban, 1969-ben született, a kétszer elvált és háromszor összeházasodott Jim és Kay McConaughey fia. Saját bavallása szerint szerencsés ember, hivatására nézve mesélőnek tartja magát. Legfontosabb filmjei és sorozatai közé tartozik a Mielőtt meghaltam, A Wall Street farkasa, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, a Pénz beszél, a Trópusi vihar, a Magic Mike, Az újságos fiú, a Mud és a True Detective - A törvény nevében. 2009-ben Matthew és felesége, Camila megalapították a j.k. livin Alapítvány tanodaprogramját, amely veszélyeztetett gyerekeket segít ötvenkét középiskolában az országban, hogy egészségesebb lelki, testi és spirituális döntéseket hozzanak. 

Kezdem azzal, amiről annyira ritkán írok, most viszont nem mehetek el szó nélkül mellette, hiszen ez adja a kötet egyik különlegessét. Ez pedig nem más, mint maga a kiadás. Régóta figyelem a 21. Század Kiadó köteteit: a KULT Könyvek, valamint a náluk megjelenő életművek (Paul Auster, John Updike, Ernest Hemingway) igazán magas színvonalú munkáról árulkodtak eddig is, de ha lehet ilyet mondani, a Zöldlámpával még ezt is sikerült felülmúlni. Kezdve a védőborítóval - amely a megszokottól eltérő jóval kisebb, mint maga a kötet, már önmagában ez is hangsúlyozza az egyediséget. Ezt levéve egy egyszerű barna fedelet kapunk, a borítón csupán egy zöldlámpa, a hátoldalon pedig a "just keep livin" felirat szerepel, valamint Matthew McConaughey aláírása. Ha csak a boltban állva lapozunk bele, akkor is hamar kiszúrhatjuk, hogy a zöld szín mennyire domináns, hogy a szöveget jó párszor megtörik fotók, ragasztott-tépett papírdarabokra írt mondatok, sőt, időnként kézíráshoz hasonló bejegyzésekkel is találkozhatunk. Szavakkal nehezen visszaadható az a vizuális élmény, amit a Zöldlámpa nyújtani tud, éppen ezért biztatok minden igazi könyv-rajongót, hogy még ha nem is áll szándékában megvásárolni, akkor is üsse fel valahol a kötetet. (Utána úgyis nehéz lesz nemet mondani rá, és ott hagyni a boltban.)

unnamed.jpg

Persze, joggal tehetjük fel a kérdést: szép, szép a külcsín, de milyen a tartalom. Az én személyes válaszom: alapvetően kiváló. Megvallom, eléggé elfogult vagyok Matthew McConaughey-vel szemben, én az utóbbi időben készített filmjeit nagyon szeretem, igazán jó színésznek tartom, aki sajnálatos módon nagyon nehezen tudott kitörni a romantikus vígjátékok szépfiú karakteréből (erről is olvashatunk). Éppen ezért már nagyon kíváncsi voltam az életére, még akkor is, ha a Zöldlámpa nem a hagyományos értelemben vett memoár. Aki például forgatásokról, pletykákról, szerepekről akar olvasni, az részint csalódni fog, mert McConaughey írása sokkal inkább fókuszál az emberre, mint a sztárra. Persze, szóba kerül több filmje is, de többnyire az első szárnypróbálgatásokra tér csak ki részletesebben, az elmúlt 20 év termését csak annyiban érinti, amennyiben az szükséges ahhoz, hogy megértsük az élete során meghozott döntéseket. De én a magam részéről sokkal jobban örültem annak, hogy a civil Matthewról olvashattam, akinek ugyanúgy meg kellett küzdeni a felnőtté és férfivá válással, mint annyi mindannyiunknak, akinek a családja nem volt mesébe illő, aki cserediákként egy évet töltött Ausztráliában, aki bizonyos "nedves álmok" hatására nekivág az Amazonasnak, később pedig Dél-Afrikának. Aki annyi emberrel találkozott élete során (és főleg akkor, amikor még a neve nem volt ismert), és ezekből - még ha sokszor fájdalom és szenvedés árán - mind-mind tanult. Mindig jó arról olvasni, hogy a "hollywoodi sztár" is csak ember, főleg, ha ennyire őszintén nyílik meg az olvasói előtt.

Magára az önéletrajzra abszolút nem lehet panasz, azt logikusan felépítve, már-más regényes formában tárja elénk a szerző. A fotók és a McConaughey által írt versek is jól beleillenek az összképbe, viszont a motivációs üzenetekkel - amelyek többsége klisés, elcsépelt és semmit mondó - én nem sokat tudtam kezdeni. Tudom, ez olvasó-függő, bizonyára lesznek olyanok, akiket ez fog feltölteni erővel, esetleg idézetként használják a létező összes platformon, de az én szememben semmit sem adtak magához a történethez, nem lett ezáltal több a könyv. De szerencsére kevesebb sem, hiszen nem fordulnak elő olyan sűrűséggel, hogy az olvasást megakasszák, vagy zavaróvá tegyék (sőt, néha kifejezetten üdítő volt, amikor félig-meddig eredeti gondolattal találkozhattam). 

Szóval, ezt a könyvet bátran merem ajánlani McConaughey rajongóinak (nekik kötelező!), a hozzám hasonló gyűjtőknek, akik szeretik az ilyen különlegességeket a polcukon tudni, de azoknak is, akik csak szimplán kíváncsiak egy színész, egy ember (aki ebben a formában nem is fontos a neve) kalandos és tanulságos élettörténetére. Mert ebből sokkal többet tanulhatunk, mint a motivációs üzenetekből.

Értékelés: 10/10