Démonmester

Démonvilág 1.

covers_2637.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Démonmester (Lord Loss)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 256

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Immár harmadik évét kezdi meg a Darren Shan-kihívásom, melynek lényege, hogy minden hónapban (a hónap első napján elkezdve) elolvasok egy regényt a szerző magyarul megjelent regényei közül. Ezzel részben nosztalgiázom (Vámpír-könyvek, Koyasan), részben régi nagy hiányosságaimat (Larten Crepsely regényes élete, Zom-B, Város-trilógia) is pótolom. A jelen állás szerint az idei év lesz az utolsó is, amit az író műveivel tölthetek, tekintve, hogy a 10 kötetből álló Démonvilág, valamint a felnőtteknek szánt önálló története, az Árnyak asszonya van már csak hátra. (De ki tudja, hát ha valami csoda folytán éppen ebben az évben megjelenik egy újabb regénye?)

A 15 éves Grubbs Grady élete egyik napról a másikra visszavonhatatlan megváltozik: a családját a szeme láttára mészárolja le egy három főből álló démoncsapat. Természetesen a hatóságok nem adnak hitelt a fiú szavainak, ezért pár hónapnyi elmegyógyintézet vár rá. Amikor feltűnik a színen elhunyt apja öccse, Dervish, aki hisz neki, sőt, állítja, hogy a démonok tényleg léteznek, akkor Grubbs világról alkotott képe teljes egészében felborul. Megismerkedik a mi világunkkal párhuzamos univerzummal, amelyben démonok (köztük a nagyhatalmú Vész herceg) élnek, ahogyan arra is fény derül, hogy varázslók és vérfarkasok is járnak köztünk. Ez utóbbival pedig elég hamar közelebbi kapcsolatba kerül, köszönhetően a Grubbs-átoknak. 

A Démonvilág Darren Shan második, nagyobb lélegzetvételű ifjúsági horror-sorozata, amely közvetlenül a világszerte népszerű Vámpír-könyvek után jelent meg, 2005 és 2010 között. A magyar kiadás viszonylag gyorsan követte az eredeti megjelenést, így mind a 10 kötet csupán pár hónappal később került anno a hazai olvasók könyvespolcára. (Éppen emiatt érthetetlen bizonyos szempontból, hogy a népszerűsége pár év múlva annyira lecsökkent, hogy nem éri meg kiadni az újabb műveit.) A Démonvilág abból a szempontbül is különleges, hogy a teljes sagát három szereplő szemszögén keresztül ismerjük meg, ráadásul Shan az időbeliséggel is játszott, így a második (Démontolvaj) és a negyedik (Áldozat) részt akár olvashatnánk a mostani, Démonmester című kötet előtt is, hiszen azok egyfajta előzménynek tekinthetőek. Ennek ellenére a szerző azt javasolja minden új olvasónak, hogy a megírás és megjelenés sorrendjében vegye kézbe a regényeket, hiszen nem véletlen írta meg őket így.

A bevezető részben az első mesélővel ismerkedünk meg, Grubbs Gradyvel, aki az ifjúsági regények tipikus főhőse is egyben. Némely vonásában hasonlít Shan előző sorozatának főhősére, Darrenre, ugyanakkor a szerző igyekezett kellően egyedi tulajdonságokkal felruházni, ezzel is hangsúlyozva a különbözőséget. Grubbs egy fokkal problémásabb kamasz: titokban cigzik, a nővérét valódi patkénybéllel tréfálja meg, amiért az beárulta a szüleinek. Sajnos a múltjáról és a démonok előtti életéről jóformán ennyit tudunk meg, hiszen családja lemészárlásának rögtön a történet elején szemtanúja lesz, így a családi viszonyrendszer nem tud kellően kibontakozni. De mivel ez a szál csak a sztori elindítója és kiindulópontja, így ez nagy hiányosságként nem róható fel. Shan az ezt követő eseményeket már a megfelelő mértékben és ritmusban mutatja be: láthatjuk Grubbs mindennapjait az elmegyógyintézetben, tanúi lehetünk annak, hogyan kezd új életet Dervish bácsikája mellett, hogyan ismerkedik meg Bill-E-vel, akivel hamarosan szoros barátságot köt, és akivel együtt kezdenek nyomozni egy lehetséges vérfarkas után. 

A szerző - a Vámpír-könyvekhez hasonlóan - most is egy izgalmas világot tár elénk: a démonok - miénkkel párhuzamos - univerzumát, amelyet sajátos szabályok működtetnek, ezáltal minden olvasónak eredetiként és újdonságként hathatnak a jól ismert természetfeletti lények. De, ahogyan korábban említettem, nemcsak démonokkal, hanem vérfarkasokkal és varázslókkal is találkozhatunk - természetesen ezeket is valamennyire újraértelmezi a szerző. Sőt, azon sem csodálkoznék, ha a későbbiekben újabb fantasy teremtményekkel ismerkedünk majd meg. Azt nem tudom egyelőre, hova fog kifutni ez a sorozat, de szerencsére ebben a kötetben még megvan az a fajta könnyed báj, amely a Vámpír-könyveket jellemezte, vagyis érezhetően a szerző elsődleges célja a szórakoztatás egy jó ifjúsági urban fantasy-kalandregény által, semmint a horror műfajt értelmetlenül meglovagolni kívánó gusztustalanságok és brutalitás bemutatása, amely a későbbi műveiben (Larten Crespley regényes élete, Zom-B) inkább előtérbe került. 

A történet és így Grubbs Grady kalandjai is tehát éppen csak kezdetüket vették, és ahogyan ez a rész is belengette, a jövőben lesz miért és kiért izguln bőven, ilyen formában remek sorozatnyitó kötetet kaptunk. Csak tartson ki az író lendülete és fantáziája a végéig. 

Értékelés: 10/10