Megjelenésre várva - 2021. február

2021-ben igyekszem kicsit több időt fordítani a blogra, és a könyvkritikákon túl több ajánlóval, hírrel érkezni. Ennek első állomása a Megjelenésre várva sorozat, amely a tervek szerint minden hónap első napján jelentkezik az adott hónap újdonságaival - főként azokkal, amik az én érdeklődésemet is felkeltették, vagy amelyekről úgy gondolom, a célközönségnek tökéletes olvasmány lehet.

kifuto_modell.jpgJuno Dawson: Kifutó modell 

A Móra Kiadó LOL-könyvek sorozatának legújabb kötete, amely számos pozitív kritikát kapott a megjelenést követően. Jana Novak története úgy kezdődik, mint egy közhelyes modellmese: a magas, vékony lány nincs kibékülve a fiús vonásaival, egészen addig, míg váratlanul fel nem fedezi egy ügynökség munkatársa, és sztárt nem csinálnak belőle... A divat világa azonban legalább olyan sötét, mint amilyen ragyogó. És minden sarok mögött ragadozók leselkednek. Juno Dawson őszinte és nyers regénye a divatipar árnyoldalát mutatja be, és a #TimesUp meg a MeToo korszakában időszerűbb, mint valaha. A brit szerző eddigi legfontosabb könyve, melyből hamarosan filmet forgatnak. A regényt Nagy M. Boldizsár, a Meseország mindenkié című kötet szerkesztője ültette át magyar nyelvre.
Móra Könyvkiadó, ford.: Nagy M. Boldizsár, 432 oldal, megjelenés: február 3.

José Saramago: Káin kain.jpg

A Helikon Könyvkiadó 2015-ben indította útjára a Helikon Zsebkönyvek sorozatot, amely mindenki számára megfizethető áron, a magas minőséget szem előtt tartva teszi elérhetővé a klasszikus és kortárs irodalom gyöngyszemeit. Februárban olyan művek kerülnek a könyvesboltokba, mint Orwelltől az Állatfarm, Mikszáth Kálmántól a Szent Péter esernyője, vagy éppen José Saramago (egyébként már nem kapható) regénye, a KáinA 2010-ben meghalt szerző utolsó regénye mintha csak igazolni kívánná a Nobel-díjas író egy korábbi, annak idején nagy botrányt kavaró kijelentését, miszerint "a Biblia kegyetlenségek katalógusa, amely még mindig jelentős - és nem feltétlenül jó - befolyást gyakorol kultúránkra, sőt életmódunkra is." Merthogy a "testvérgyilkos" jelével megbélyegzett Káin történetébe Saramago beleszövi azokat a bibliai epizódokat, amelyek szerinte Isten következetlenségét, felelőtlenségét, sőt kegyetlenségét példázzák. A biblikus tájakon botcsinálta időutazóként vándorló Káin találkozik egyebek között a fia feláldozására parancsot kapó Ábrahámmal, az Isten segedelmével százezreket lemészárló Józsuéval, a tengernyi csapással sújtott Jóbbal, de látja Bábel tornyának végzetét, illetve Sodoma és Gomora pusztulását is. A regény befejező mondata szerint Káin és Isten vitája "még mindig tart", és ez a vita - Saramago értelmezésében - egy testvérgyilkos és egy tömeggyilkos polémiája.
Helikon Kiadó, ford.: Pál Ferenc, 172 oldal, megjelenés: február 8.

az_utolso_szog.jpgMorgan Larsson: Az utolsó szög - Koporsókészítés svéd módra 

Az Athaneum Kiadó egy újabb svéd szerzőt hoz el a magyar olvasóknak Morgan Larsson személyében. A kötet eredetileg tavaly tavasszal jelent volna meg (más címmel, és a Jonas Jonasson-regényekhez hasonló borítóval), ám feltehetőleg a koronavírus okozta bizonytalanság miatt kellett eltolni a megjelenés dátumát. Februárban azonban végre mi is megismerhetjük Samuel Millert, aki kéthetes nyári kurzust szervez Készítsd el a saját koporsódat! címmel. Samuel szerint koporsókészítés közben felszínre tör a halálfélelem, és azzal, hogy a résztvevők kénytelenek beszélni az érzéseikről, önkéntelenül megbarátkoznak a halál gondolatával is. A jelentkezők közül a szervező nagy műgonddal válogatja ki azokat, akik részt vehetnek a tanfolyamon: egy pár, akik idős korukban ismerték meg és szerették meg egymást, egy haldokló, fiatal művész, egy haláltól szorongó férfi, egy stresszes drámaíró, egy volt profi futballjátékos és annak felesége, valamint egy külföldről hazatelepült nő, akinek újra meg kell tanulnia a svéd normákat. Senki sem tudja pontosan, mibe vágott bele, de mindenkinek megvan a maga célja a tanfolyammal. Ahogy a koporsók kezdenek formát ölteni, egyre nehezebb elfojtani a belső feszültséget. Titkok, rejtett indítékok, elfojtott vágyak törnek a felszínre, és már semmi nem lehet olyan, mint azelőtt... Morgan Larsson regényének szereplői a halállal ilyen különös módon szembenézve kényszerülnek arra, hogy megkérdezzék maguktól, mivégre is élnek. A feltörekvő svéd szerző megrendítő története egyszerre tud nagyon mulatságos és nagyon is torokszorító lenni.
Athenaeum Kiadó, ford.: Papolczy Péter, 368 oldal, megjelenés: február 8.

Louise Boije af Gennäs: Tetszhalál tetszhalal.jpg

Szerencsére a skandináv krimi szerelmeseinek sem kell új megjelenés nélkül kibírni a februárt: a svéd Louise Boije af Gennäs hazánkban 2019-ben debütált az Ellenállás-trilógia első kötetével, a Vérvirággal. A sorozat nyitórésze az én tetszésemet elnyerte, így már izgatottan vártam a folytatást, amit szerencsére február közepén már a kezünkbe is vehetünk. Újból találkozhatunk Sarával, aki miután kilábalt a néhány hónappal korábbi események okozta traumából, visszatér Stockholmba, hogy új életet kezdjen. Másik lakásba költözik, és a véletlen úgy hozza, hogy egy álomálláshoz jut. Ám úgy tűnik, a döntés az új életéről nem az ő kezében van.
Apjáról, akinek a halála egykor elindította a rázúduló lavinát, megdöbbentő dolog derül ki, és a lány sejteni kezdi, hogy a sötét árnyak elől nem menekülhet. Új otthonában titokzatos hangok gyötrik, úgy érzi, követik az utcán, ráadásul anyja és a húga körül is mind aggasztóbb események történnek. Sara rájön, hogy a lehető leggyorsabban ki kell derítenie, hogy kik és miért próbálják az őrületbe kergetni, mert annyi bizonyos, hogy nem riadnak vissza a legbrutálisabb eszközök bevetésétől sem. Barátai segítségével nyomozásba kezd, és a szálak egyrészt a nagypolitika hatalmi játszmáihoz vezetnek, másrészt furcsamód Sara új munkahelyéhez...
Animus Kiadó, ford.: Bándi Eszter, 424 oldal, megjelenés: február 15.

kegyelem_szigete.jpgRose Tremain: A kegyelem szigete

Rose Tremain neve ismerősen cseng az olvasóknak, hiszen már magyarul is olvasható a Gustav-szonáta és a Zene és csend című regénye. A kegyem szigete 1865-be, az angliai Bath városába repíti el a leendő olvasót. Egy rendkívüli fiatal nő, Jane ápolónőként dolgozik, méghozzá kiválóan, de közben meggyőződése, hogy másra is hivatott, és egy nap eljön az ideje, hogy kibontakoztathassa képességeit. Dilemmában találja magát, vágyai egy addig elképzelhetetlen jövő felé vonzzák. Eközben Borneó vad szigetén egy excentrikus brit „rádzsa”, Sir Ralph Savage filantrópként tevékenykedik, de belső konfliktusba kerül: jelleme törékeny, hajlik a kapzsiságra, ráadásul a bőrén érzi a hatalmas őserdő erőit, amelyek előbb-utóbb legyűrik. Jane változtatni akar korábbi életén, és sorsa összekapcsolódik Sir Ralph vállalkozásával, miközben a történet az egész Földet bejárja, a szűkös angol teaszalonoktól a trópusokig, Dublin nyomortanyáitól a leginkább magamutogató párizsi divatbutikokig. A kegyelem szigetei felrobbantja az érzékeket, és izgalmas utazásra hívja az olvasót az angol teaszalonoktól a trópusokig, Dublin nyomortanyáitól a párizsi divatbutikokig. 
21. Század Kiadó, ford.: Pap Vera Ágnes, 404 oldal, megjelenés: február 15.

Dot Hutchison: Május rózsáimajus_rozsai.jpg

Dot Hutchison első regényét, a Pillangók kertjét tavaly év végén olvastam, és bár a Kristály pöttyös regények sorozatban jelent meg, amely cím alatt az eredeti szándék szerint női pszicho-thrillereket adnak ki, senkit ne tévesszen meg ez a címke, ugyanis ez tipikusan az a történet, amit nemtől függetlenül élvezni tudunk. Egy beteg elme világának kulisszái mögé pillanthattunk be, és habár a sztori megkapta a maga lezárását, a szerző megírta a folytatást, a Május rózsáit. Négy hónap telt el a Kert felrobbanása óta, ahol a Pillangók néven ismert fiatal nőket tartották fogságban. A három FBI-ügynök, Brandon Eddison, Victor Hanoverian és Mercedes Ramirez még mindig a történtek hatása alatt áll, és a túlélőknek próbál segíteni abban, hogy hozzászokjanak a kinti világhoz. A tavasz közeledtével a gyógyuló Pillangókra hosszabb és melegebb napok várnak. Az ügynökök számára azonban a küszöbönálló olvadás egy rémisztő dologgal is fenyeget: azzal a vérfagyasztó bizonyossággal, hogy az országban valahol egy újabb fiatal nő holtteste bukkan majd elő egy templomban, elmetszett torokkal, virágokkal feldíszítve. Priya Sravasti nővére évekkel ezelőtt lett a gyilkos áldozata. Az édesanyjával arra készülnek, hogy elköltöznek Amerikából, és új életet kezdenek. De amikor Priya a sorozatgyilkos látóterébe kerül, a felállás megváltozik. Kizárólag az ő segítségével találhatják meg a gyilkost – de vajon a lány tényleg annyira vágyik az ügy lezárására, hogy az életét is képes kockára tenni miatta?
Könyvmolyképző Kiadó, ford.: Nagy M. Boldizsár, 360 oldal, kiadói megjelenés: február 16. (országos megjelenés: március 2.)

vicious.jpgL. J. Shen: Vicious - Ádáz

A Csinos játékbabák sorozat hívta fel a figyelmemet a Rázós könyvekre, amelynek legújabb tagja a Vicious - Ádáz című regény lesz. A szerző, L. J. Shen neve nem ismeretlen a hazai olvasók előtt, hiszen Sparrow című műve 2019-ben került a könyvesboltokba, és hamar sokak kedvencévé vált. Új sorozatában, a Sinners of Saintben (magyar címet nem kapott) eddig négy nagy-, valamint egy kisregény jelent meg. Emilia: Azt mondják, hogy a szerelem és a gyűlölet ugyanannak az érmének a két oldala. És ez igaz is. A férfi, akiről álmodozok, a rémálmaimban is kísért. Briliáns ügyvéd. Ügyes bűnöző. Gyönyörű hazudozó. Bántalmazó és megmentő, szörnyeteg és szerető egy személyben. Tíz évvel ezelőtt elüldözött a kisvárosból, ahol éltünk. Most utánam jött New Yorkba, és addig nem hajlandó távozni, amíg vele nem tartok. Vicious: Egy éhező művész. Gyönyörű és megfoghatatlan, mint a cseresznyevirág. Tíz évvel ezelőtt minden előzetes figyelmeztetés nélkül robbant be az életembe, és teljesen a feje tetejére állította. Megfizetett érte. Emilia LeBlanc érinthetetlen, a legjobb barátom exbarátnője. Ismeri a legsötétebb titkomat, és egyben az olcsó segédmunkás lánya, akit azért alkalmaztunk, hogy rendben tartsa a birtokunkat. Ennek elégnek kellene lennie ahhoz, hogy ne fussak utána, de nem az. Szóval gyűlöl. Kibaszottul nem nagy ügy. Jobban teszi, ha megszokja a közelségemet.
Könyvmolyképző Kiadó, ford.: Harcsa Henrietta, 472 oldal, kiadói megjelenés: február 16. (országos megjelenés: március 2.)

Agatha Christie: Pókhálópokhalo.jpg

A Helikon Kiadó Agatha Christie-életmű sorozata két újabb kötettel gazdagodik februárban: a Parker Pyne esetei és a Pókháló című történetekkel. A külügyminisztériumban dolgozó Henry Hailsham-Brown felesége, Clarissa alig köszön el a golfklubba tartó szállóvendégeitől, mikor váratlanul betoppan Henry volt nejének újdonsült férje, a kábítószeres Oliver Costello. Homályos célzásokat tesz arra, hogy visszavinné Henry lányát, a tinédzser Pippát az anyjához. Clarissa nehezen tudja csak távozásra bírni a kéretlen betolakodót, mikor megékezik a férje a hivatalból, és elújságolja, hogy vidéki kúriájuk egy titkos kormányközi találkozó helyszíne lesz, ahol este maga a miniszterelnök fog tárgyalni a rejtélyes "Mr. Jonesszal". Megkéri Clarissát, hogy készítsen szendvicseket a prominens vendégeknek, amíg ő kirohan a pár mérföldre lévő kis repülőtérre Mr. Jonesért. Amikor Henry távozta után Clarissa visszamegy a nappaliba, a földön egy hullát talál! Távolabbról közeledő léptek zaja hallatszik, a kis társaság érkezik vissza a golfklubból...
Helikon Kiadó, ford.: Hercegh Gabriella, 220 oldal, megjelenés: február 22.

gyilkos_szandek.jpgP. D. James: Gyilkos szándék 

P. D. James összesen 14 regényben mesélte el Adam Dalgliesh, a Scotland Yard főfelügyelő kalandjait, ezek közül magyarul eddig mintegy 6 történet jelent meg - a sorrendre való tekintet nélkül. A 21. Század Kiadó nemrégiben indította útjára a "Krimi Klasszikus" sorozatot, amelyben olyan szerzők műveit találjuk, mint Raymond Chandler, Dashiell Hammett, James M. Cain vagy a fentebb említett P. D. James. A Takard el az arcát! című első részt követően folytatódik Dalgliesh főfelügyelő története, ezúttal a sorrendben második, magyarul eddig nem olvasható regénnyel. Főhősünket egy kellemes irodalmi partiról hívják a tetthelyre, ahol egy női holttestet találtal, akinek vésőt döftek a szívébe. A Steen Pszichiátriai Klinika - ahol a nő dolgozott - állítólag London egyik legjobb hírű intézménye. Úgy tűnik, a látszat csal, de a Steen klinika kemény diónak bizonyul. Dalgliesh a páciensekkel és a személyzettel találja szemben magát, miközben küzd, hogy leleplezze a hidegvérű gyilkost, aki hamarosan talán újra lesújt. P. D. James (1920–2014) az angol krimi klasszikusa, akit olvasók tízmilliói zártak a szívükbe. Évtizedeken át a rendőrség munkatársa volt, és tapasztalatait felhasználta regényeiben. Az USA-tól Olaszországon és Skandinávián át számos országban elnyert díjakat. Hét brit egyetem tüntette ki tiszteletbeli fokozattal, és 1983-ban a királynő lovaggá ütötte.
21. Század Kiadó, ford.: Simonyi Ágnes, kb. 256 oldal, megjelenés: február 28.

Samantha Harvey: Nyugati szél nyugati_szel_samantha_harvey_k.jpg

Samantha Harvey különleges regénye XV. századi Angliába, a Somerset megyei Oakhambe vezeti el az olvasót. Ezt a kis falut széles folyó vágja el a világtól, még hídja sincs. Húshagyókedd hajnalán egy férfi holttestét sodorja partra a víz. Nem tudni, baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. A falu lelkésze, John Reve, gyóntatóként ismeri hívei életét, de vajon képes lesz kideríteni, mi okozta a falu leggazdagabb és legszorgalmasabb embere, Thomas Newman tragédiáját? Napról napra haladunk visszafelé az időben az áldozat halálának pillanatáig. A történetet a lelkész meséli el, aki türelmes pásztora tévelygő nyájának, de neki is vannak sötét titkai... A regény 2019-ben elnyerte a Staunch Könyvdíjat és a Waterstones: az év könyvei díjat, valamint jelölték a Walter Scott történelmi regénydíjra.
21. Század Kiadó, ford.: Tóth Attila, kb. 304 oldal, megjelenés: február (pontos időpont nem ismert)