Démontolvaj

Démonvilág 2.

demontolvaj.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Démontolvaj (Demon Thief)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 272

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az immár harmadik éve tartó Darren Shan-kihívásom utolsó állomásához érkeztem a Démonvilág sorozattal (ezen kívül csupán a felnőttek szóló Árnyak asszonya című kötet van hátra), így, ha csak csoda nem történik, idén év végére sikerül a szerző teljes hazai életművét elolvasnom. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen még csak február van, ami azt jelenti, hogy a második kötetet vettem kézbe pár hete.

A fiatal Kernel Fleck kiskorától kezdve látja a fényeket, amiket rajta kívül senki sem. Az iskolában emiatt sokat bántják is, míg nem a család megelégelve ezt az állapotot, úgy dönt, hogy egy távoli, nyugodt faluba költöznek. Amikor a falut rejtélyes és félelmetes lények - mint ahogyan később kiderül: démonok - lepik el, megölve a lakosság nagy részét, majd elrabolják Kernel kisöccsét, a fiú úgy dönt, hogy követi őt a Démonvilágba. Feltett szándéka, hogy épségben visszaszerezze testvérét a démontolvajtól, de ehhez meg kell tanulnia kezelnie a mágikus erejét.  

Démonvilág Darren Shan második, nagyobb lélegzetvételű ifjúsági horror-sorozata, amely közvetlenül a világszerte népszerű Vámpír-könyvek után jelent meg, 2005 és 2010 között. A magyar kiadás viszonylag gyorsan követte az eredeti megjelenést, így mind a 10 kötet csupán pár hónappal később került anno a hazai olvasók könyvespolcára. A Démonvilág abból a szempontból is különleges, hogy a teljes sagát három szereplő szemszögén keresztül ismerjük meg, ráadásul Shan az időbeliséggel is játszott, így a második (Démontolvaj) és a negyedik (Áldozat) részt akár olvashatnánk az első Démonmester című kötet előtt is, hiszen azok egyfajta előzménynek tekinthetőek. Ennek ellenére a szerző azt javasolja minden új olvasónak, hogy a megírás és megjelenés sorrendjében vegye kézbe a regényeket, hiszen nem véletlen írta meg őket így.

Emlékszem, mikor tinédzserként olvasni kezdtem ezt a részt, kissé csalódott voltam eleinte. Egyrészt nagyon kíváncsi voltam a folytatásra, hogy mi történik majd Grubbs Gradyvel és Dervish-sel a múltkori kalandjuk után, ezért szomorúan konstatáltam, hogy bizony erre még várnom kell. Ezt követően pedig úgy gondoltam, hogy a páratlan kötetek cselekményét Grubbs, a párosakét Kernel meséli el, de persze az író ezzel is meg tudott lepni. De a lényegen tulajdonképpen ez nem sokat változtat: a sorozat második része nagyjából 30-40 évvel az első kötet cselekménye előtt játszódik, vagyis az 1970-es évekbe térünk vissza. Ugyebár a démonvilág sajátosságai miatt (az idő teljesen máshogy telik, mint a mi világunkban), nehezen lehet pusztán a szereplők kora alapján belőni, hogy mikor is járunk, de a szerző remek támpontot ad nekünk ennek kapcsán. 

Mindent összevetve elég vegyes érzéseim voltak ezzel a kötettel kapcsolatban. Egyfelől: a cselekményre nem lehet panasz, hiszen elég sok minden történt ebben a részben, ugyanakkor többször úgy éreztem, hogy nem haladunk sehova, egy helyben toporgunk, emiatt eléggé untam ezt a részt, főleg az első után. Így, utólag kicsit olyan érzésem van, mintha ez csak egy kiegészítő kötet lenne, aminek csupán annyi a célja, hogy a sorozat ne 8, hanem 10 kötetből álljon, ezért "előzménytörténetként" beszúrta a szerző két epizód közé. Persze, mivel a sorozatot anno nem olvastam végig (és azokra a kötetekre sem emlékszem már, amelyeket igen), elképzelhető, hogy mindennek, ami ebben a kötetben történt, a későbbiekben lesz jelentősége. 

Számomra Kernel nem vált igazi főhőssé, mindvégig teljesen közömbös volt számomra mind az alakja, mind a "küldetése". Egész egyszerűen nem éreztem azt, hogy szurkolnom kellene neki, hogy találja meg a testvérét, vagy, hogy egyáltalán izguljak érte. Sokkal izgalmasabb figura volt Beranabus, akivel remélem, még találkozunk a jövőben, illetve jó volt újra látni Dervisht is - ezúttal fiatalon. Olvasás közben többször eszembe jutott, hogy vajon tényleg milyen lehet, ha az ember fordított sorrendben veszi kézbe a regényeket, hiszen kapunk olyan utalásokat a démonvilágra vonatkozóan, amit az első rész történései miatt már ismerünk, ugyanakkor bizonyos kérdésekre itt kapjuk meg a választ. 

Szóval, ez a rész nekem most jóval gyengébbre sikeredett, mint az első, ezért most kicsit még jobban várom a harmadik részt, hogy visszatérhessek Grubbs Gradyhez.

Értékelés: 10/7