Megjelent Jordan B. Peterson új könyve

A nagy sikerű 12 szabály az élethez szerzője, Jordan B. Peterson újabb kötettel jelentkezett, melynek anyagát jórészt kórházakban írta. A radikálisan őszinte klinikai pszichológus tehát saját betegségéből és gyengeségéből is erőt merített ahhoz, hogy másoknak erőt adjon. Előző könyvével ellentétben a Túl a renden azzal az átfogó problémával foglalkozik, hogyan lehet jövedelmező módon elkerülni a túlságosan is nagy biztonság és kontroll veszélyeit. Vagyis egyik lábunkat a renden belül kell tartanunk, míg a másikkal tapogatózva túl kell lépni rajta. 

peterson_1.png

Túl a renden című nemcsak újabb 12 szabályt mutat be, melyek alapján könnyebben boldogulhatunk az életben, de ezúttal sokkal személyesebb, illetve archetipikusabb magyarázatokkal szolgál. Jordan B. Peterson minden egyes tézisét a saját életéből, pácienseinek problémáiból, illetve ősi, mitológiai és modernebb, mitológiai (például Harry Potter-könyvek) tudásból szűri le. Szabálykövetésre, ugyanakkor a szabályok ellen való lázadásra is buzdít, egyfajta egészséges egyensúlyra a konzervativizmus és a kreativitás között. Ezzel mégsem saját meglévő szabályai megszegésére ösztökél, hiszen az első 12 szabály a túláradó káosz megfékezésére szolgált, de nem kiirtására: valamennyi rendetlenségre, ösztönösségre, nyitottságra szükség van a fejlődéshez. Peterson számos érdekes kérdésre rámutat a kötetben, illetve elindít minket az úton, hogy magunk mutassunk rá életünk legfontosabb sorspontjaira, a dolgokra, melyeken változtatnunk kell. A lelki utazás ezúttal a tudatalatti mélyebb, ősibb szintjeiről indul el, ugyanis minden egyes szabály és fejezet egy-egy erős képi szimbólumot, festett kártyát elemez ki, melynek vizualitása a psziché mélyén hat.

„Egykor minden szabály kreatív tett volt, amelyik megszegett más szabályokat.”

A világhírű klinikai pszichológus ezúttal is roppant olvasmányos módon tálalja tanácsait, olyan szemléletesen, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire alapvető elveket sorol el újra, mint az őszinteség, felelősség, fokozatosság, tisztesség, illetve a házasság, kultúra és természet tisztelete. A kötetből egyéb érdekességek mellett kiderül, mi köze van Vasembernek a sárkányölő, kígyóűző mitológiai hősökhöz? Mi a hasonlóság az alkimisták által emlegetett „kerek káosznak” J. K. Rowling kviddicséhez és az aranycikeszhez? Mit üzen az ősi Mezopotámia mítosza, a Enuma elis, és mi az a két dolog, melyben Freud tévedett? Mit jelent az, hogy Ozirisz szándékos vakságban élt, és hogyan kell értelmezni azt, hogy legyen akaratunk a látásra? Lehet, hogy Harry Potter is sárkányölő hős volt, amikor legyőzte a baziliszkuszt? Mi köze lehet Van Gogh Íriszeinek az örökkévalósághoz? Hogyan értsük azt, hogy nem szabad hagyni, hogy a tegnap végezzen velünk, és miként lehet megdolgozni a romantikáért? Egyáltalán mi a jó házasság titka? Peterson legújabb kötetében sem tagadja meg eddigi önmagát: nyers empátiával közelít hozzánk, hogy megmutassa nekünk, kik vagyunk. Sőt ennél sokkal többet is feltár, azt, hogy kik lehetnénk.

peterson.jpg

Dr. Jordan B. Peterson a 12 szabály az élethez című bestseller szerzője, amely világszerte több mint ötmillió példányban kelt el. Több évtizeden át dolgozott klinikai pszichológus professzorként a Harvardon és a Torontói egyetemen. Peterson mára a világ egyik legbefolyásosabb gondolkodója lett. YouTube-videóit és podcastjait világszerte több száz millióan hallgatták meg, globális könyvturnéjára több mint 250 000 ember volt kíváncsi