Szélhámos eskü

Szélhámos-sorozat 3.

covers_629370_1.jpgSzerző: Fejős Éva
Cím: Szélhámos eskü
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 308

AZ ELŐZŐ RÉSZRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

2020 tavaszán harmadik részéhez érkezett Fejős Éva (kezdetben) álnéven írt sorozata: a Szélhámos eskü című kötetben Bora újabb kínos szituációba keveredik a családjának köszönhetően, miközben Ariellel való kapcsolata továbbra sem mentes a problémáktól.

A történet - hasonlóan a második kötethez - szinte napra pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész félbemaradt. Boráék túl vannak a titokzatos zaklatóval való találkozáson, így csak remélni merik, hogy mostantól minden gondot maguk mögött hagyhatnak. Habár a műsor - amelyben a lánynak el kellett játszania Ariel szerelmét - véget ért, Bora anyagi helyzete semmit nem javult, miután testvére minden pénzét eljátszotta. Ám a szerződés értelmében a fiatal lánynak részt kell vennie egy televíziós műsorban, amelytől táncdalénekes nagyapja és az egykori tévés bemondó nagyanyja az újbóli csillogást reméli. Habár Bora a hátára közepére sem kívánja, hogy újból hülyét csináljon magából ország-világ előtt, kényszerből elvállalja a vetélkedőt. A két ünnep közötti időszak sem zajlik zökkenőmentesen: a lány továbbra sem tud kiigazodni Ariel érzelmein, főleg, miután személyesen is megismeri a férfi családtagjait. Az új év azonban egy új lehetőséget rejt magában: együtt utaznak ki Ausztráliába, ahol egy kellemes meglepetés várja Borát, de eközben egy újabb rossz hírt is kapnak.

A Szélhámos-sorozatot Fejős Éva kezdetben Sydney Scott álnéven jelentette meg, a harmadik résztől kezdve azonban már saját neve adja ki a regényeket. Egy olyan sorozatnál, mint a jelenlegi, megvallom, nehéz dolga van annak, aki kritikát szeretne írni, hiszen, aki már olvasta az első két kötetet, bizonyára a folytatást is kézbe veszi, aki pedig még csak gondolkodik rajta, hogy belevágjon, az úgysem ezzel a résszel kezdi az ismerkedést.

A szerző korábban azt nyilatkozta egy interjúban, hogy még ő maga sem tudja pontosan, hány kötetből fog állni a Szélhámos-sorozat, hiszen, ahogy halad előre a történet írásával, úgy pattannak ki a fejéből sorra az ötletek. Ilyen formában tekinthetünk rá "könyves szappanoperaként" is, amely addig fog futni, ameddig van rá kereslet és érdeklődés - márpedig a jelek szerint van. Ez abból a szempontból mindenképpen pozitív, hogy aki megszerette a hősöket, annak megnyugtató lehet a gondolat, hogy évről évre visszatérhet hozzájuk, olvashatja az újabb kalandjaikat, ráadásul - mint ahogyan ebben a kötetben is látjuk majd - a szerző remekül tud reflektálni a világ történéseire. A harmadik rész végén ugyanis (ezzel talán nem árulok el nagy titkot), a szereplők között - egyelőre csak - beszédtémaként felüti a fejét a koronavírus, ami a történet szerint éppen csak kezdi elhagyni Kína határát. Ezzel pedig egy igen izgalmas folytatás lehetőségét lebegteti be Fejős, várhatóan Boráéknak is karanténba kell vonulniuk - ami, tekintve, hogy alig egy hónapja ismerik egymást, bizonyosan nem lesz könnyű feladat. 

A sorozatnak emellett két főbb jellemzője van: az erotika és a humor. Megvallom, nekem előbbi már kezd kicsit sok lenni, holott mennyiségre nem kapunk többet, mint a korábbiakban, de valahogy nekem ehhez a történethez nem illenek a szexjelenetek részletekbe menő ecsetelése. És nem azért, mert prűd lennék, hanem mert úgy érzem, megtöri a regény hangulatát, amit inkább jellemeznék a bohókás jelzővel, semmint a pajzánnal. (Persze, itt ismételten hozzá kell tennem, hogy ilyen téren nem is én vagyok a célközönség.) Humoros jelenetekből most sincs hiány, Bora nagyszülei még mindig a csúcstartók, őket szerintem minden olvasó imádja. Bár itt is úgy érzem, hogy némely jelenet indokolatlanul el lett nyújtva, illetve Bora feleslegesen ismétli önmagát (legtöbbször hol a testvére viselkedése, hol meg a nyúl miatt), és kevésbé halad előre a cselekmény, de ezek a részek legalább képesek arra, hogy megmosolyogtassák az olvasót. 

Amit továbbra is sajnálok, hogy Arielről még mindig szinte vajmi keveset tudunk, alig látunk bele az ő múltjába - ráadásul ebben a kötetben megint csak Bora szemén keresztül látjuk az eseményeket. Bízom benne, hogy a negyedik részben visszatérünk majd a váltott szemszöghöz, és abban is, hogy a karanténhelyzet újabb humoros fordulatokat szül majd.

Értékelés: 10/7