Sarah Perry: Melmoth

melmoth.jpgSarah Perry legújabb regényében a Melmoth-ban az emberi lélek legsötétebb mélységeibe kalauzolja el olvasóit. A 21. Század kiadó KULT könyvek sorozatában megjelent regény a csontunkig hatol.

Helen ​Franklin húsz évvel ezelőtt szörnyű bűnt követett el, amit azóta sem tud magának megbocsájtani: lelkében a felejtés és az emlékezés erői küzdenek. Furcsa kézirat kerül a kezébe. Az emberi történelem legsötétebb fejezeteiről szóló dokumentumokat tartalmazza, melyek egy fekete ruhás, könnyező szemmel és vérző lábakkal megjelenő árnyalak legendájáról szólnak. Ő Melmoth, a Tanú, egy különös szellem, aki a Földet járja szüntelen a bűn és bűnhődés megtestesítőjeként. Akinek Melmoth megjelenik, választania kell: vagy együtt él bűnével, vagy megsemmisül, és az időtlen magány és sötétség kárhozatába vezet útja… Helen úgy érzi, Melmoth őt is gyerekkora óta figyeli… a múltjával való szembesülés pedig fontos választások elé állítja. Kitűnően megírt, lebilincselő történet a kegyelemről, a megváltásról, a szeretetről és a konfliktusok kezeléséről.

"A szerelemnek változnia kell, ha a tárgya változik. Az ember nem áll télen a fa alá, amikor annak ágai feketék, hogy megcsodálja árnyat adó zöld leveleit."

Sarah Perry különleges irodalmi hangját már megismerhettük Az essexi kígyóban, ez a kötet azonban teljesen más húrokat penget. Bár a szemet gyönyörködtető borító, szépirodalmi stílus és a lassú folyású történetvezetés most is jellemző, mégis egészen újszerűnek hat. Az biztos, hogy azoknak, akik a pörgős, csavarokkal teli könyveket szeretik nem ajánlatos belevágni Perry könyveibe, de ha szeretnétek elmenekülni a rohanó világ zajától, belemerülni egy különleges és borzongató történetbe, akkor telitalálat.

eight_col_awf_perry_sarah.jpg

Melmoth az ősi szellem, a Tanú, aki a földet járva vadászik a bűnös lelkekre. Ő maga a bűn és a bűnhődés megtestesítője, aki csak figyel és vár. Nem engedi, hogy elfeledjük sötét titkainkat. Érezzük jelenlétét, ott bujkál mindenhol, követ. Az utcasarkokon, a szemünk sarkából látni is véljük, de ha odakapjuk tekintetünk, eltűnik. Ő a hideg fuvallat a tarkónkon, a szorító görcs a gyomrunkban. A legnagyobb bűnt elkövetők előtt jelenik csak meg, várva, hogy magával ragadhassa őket az örök sötétségbe. Helen Franklin is egy ilyen bűnös lélek a jelen Prágájában. A bűntudata pedig magányos szürke életre ítéltette. Nem csak az derül azonban ki, hogy miért is van Helen nyomában a különös szellem: a múltba visszarepítő történetekben, amelyek Melmothról és az ő legendájáról szólnak, a II. világháború olyan eseményei is megelevenednek, amelyekről a történelemkönyvek mélyen hallgatnak. Felkavaró, frusztráló és megdöbbentő események, amelyek sokáig az emberben maradnak és a bőre alá férkőznek. Melmoth, a Tanú. Egy nő, aki látta Krisztus feltámadása után az üres sírt, de hazudott, ezért arra ítéltetett, hogy mezítláb, véres lábbal járja a világot, magányra ítélve és magához ragadja a gyengéket, a vétkeseket. 

És Melmoth magányos, társra vágyik, ezért aztán cellákat, elmegyógyintézeteket, kiégett házakat és csatornákat keres fel – és a füledbe suttog, dúdol, és mindig tudja a nevedet. Vagy követ, amerre mész, utakon és sikátorokban a sötétben, vagy meglátogat éjszaka, és várakozón ül az ágyad végén – el tudod képzelni, ahogy megérzed a lesüllyedő matracot, a megmoccanó lepedőt?”

Ez a gótikus hangulatú regény nem a karakterekben erős, nem a szereplőit állítja középpontba, hanem a történeteket. Kimondhatatlan bűnök, fojtogató bűntudat, életutak és mi olvasók, akiket Melmoth mitikus és baljós legendája köt össze, örök időkre.

Sarah Perry: Melmoth (Melmoth), ford.: Sziklai István, XXI. Század Kiadó, 350 oldal, 3.990,- Ft

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!