Nyolc nyomozó

alex_pavesi_nyolc_nyomozo_b1.jpgSzerző: Alex Pavesi
Cím: Nyolc nyomozó (Eight Detectives)
Fordító: Orosz Anna
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ahogyan arról korábban már én is többször írtam, az Agave Kiadó idén kimondottan nagy hangsúlyt fektet a krimi műfajra. A régi nagy klasszikusok (Jim Thompson, Georges Simenon) és a mai sikerszerzők (Blake Crouch, J. D. Barker) mellett új neveket is elhoznak a rajongóknak. Ennek első állomása Alex Pavesi, valamint debütáló regénye, a zseniális Nyolc nyomozó.

Grant McAllister matematikus szerint a bűnügyi regényeknek négy alapvető feltétele van: kell lennie legalább egy áldozatnak, egy tettesnek, egy gyanúsítottnak és egy nyomozónak. Ezeket az elemeket aztán a szerző végtelen számú módon variálhatja, de mindennek az alapját ez a szabályrendszer képezi. Azért, hogy bizonyítsa állításait, A White-gyilkosságok címmel megjelentett egy hét, rövidebb bűnügyi történetet tartalmazó kötetet, amelyben ezen feltételek permutációt mutatja be. A könyv saját korában nem kapott nagy visszhangot, Grant pedig egy szigetre költözött, hogy remeteként élje tovább az életét. Harminc évvel később egy kiadó mégis felfigyel a műre, ezért egyik szerkesztőjük, Julia Hart felkeresi a magányos férfit, hogy átrágják magukat a történetek apróbb hibáin. Ugyanis mindegyik írásban rejlik pár, kisebb-nagyobb következetlenség, amelyek mind egy valódi, régóta megoldatlan bűnügyhöz köthetőek.

Alex Pavesi matematikából szerzett PhD-t. Mielőtt író lett volna, szoftvermérnökként és könyvesbolti eladóként dolgozott. A Nyolc nyomozó az első regénye: a kötet a megjelenését követően komoly kritikai sikert aratott, húsz országba keltek el a fordítási jogai.

alex_pavesi_02_szerzoportre_1.jpg

A magam részéről izgatottan vártam ezt a kötetet, hiszen már maga a fülszöveg is egy egészen új megközelítést, eredetiséget ígér a leendő olvasónak, és szerencsére a történet be is váltja a hozzá fűzött reményeket. A Nyolc nyomozó egy olyan, több rétegű krimi, amelyben - minden könnyedsége és látszólagos egyszerűsége ellenére - minden mindennel összefügg, ezáltal egy igazán jó elmejátékot biztosít számunkra. A regény első 14 fejezete szabályszerűen épül fel: a páratlanokban egy-egy novellát kapunk a regénybeli A White-gyilkosságok című kötetből, a párosokban pedig ennek kapcsán indul egy párbeszéd Grant és Julia között. A novellák önmagukban is érdekfeszítőek, valódi bűnügyi történetek, már önmagukban ezért megéri kézbe venni Pavesi kötetét. A szerző ezekkel az írásokkal tiszteleg a korszak nagyjai, főként Agatha Christie előtt, akinek több művére is történik utalás - ahogyan erre maga Julia is rávilágít.

A novellák "elemzése" kapcsán Pavesi egyrészt remekül levezeti a matematikai egyenleteit, amelyek szintén elgondolkodtatóak, és ezeket olvasva azt is gondolhatnánk, hogy krimit írni - legalábbis ezen szabályrendszer alapján - piszok egyszerű feladat, miközben tudjuk, hogy pont az ellenkezője igaz. Másrészt, azzal, hogy Julia rögtön az első történet után rávilágít az abban rejlő ellentmondásokra, a következőkben már nem csak a bűnügyet próbáljuk a szereplőkkel együtt megoldani, hanem mi magunk is megpróbáljuk kiszúrni a következetlenségeket, az oda nem illő dolgokat (bevallom, én egy-két esetet leszámítva, ezen a téren is elbuktam). Ráadásul Grant nem szívesen beszél a múltjáról, amelynek látszólag köze lehet egy harminc évvel ezelőtt elkövetett gyilkossághoz, amelyben az áldozat neve Elizabeth White volt. (Vajon a névegyezés a véletlen műve lenne?) 

Engem már ezekkel a fejezetekkel kilóra megvett magának a regény, de az igazán nagy csavarra természetesen még várni kell. Pavesi ugyanis a befejezés előtt még a feje tetejére állítja mindazt, amit addig olvastunk, ezzel is bizonyítva korábbi, matematikai szempontú állításait. A nagy lelepleződésre azonban még mindig várni kell, egészen az utolsó oldalakig, hiszen itt ismerjük meg Julia és Grant valódi énjét, valamint szándékaikat, motivációikat, ezzel pedig a szerző végképp egészen új megvilágításba helyezi az addig történteket. 

A Nyolc nyomozó egy végtelenül intelligens és ravasz módon felépített bűnügyi regény, amelyben a puzzle darabok kirakása után ugyan kapunk egy teljesnek tűnő képet, azonban ahhoz újabb kirakós darabkákat illesztve egészen más látvány tárul elénk, amely felülírja korábbi meglátásainkat. Pavesi műve egyszerre tiszteleg a műfaj és annak legnagyobb szerzői előtt, ám a klasszikusok alapokat eredeti szemléletmóddal közelíti meg - így a végeredmény egy olyan regény, amelyhez foghatót garantáltan nem olvashattunk azelőtt.

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!