A hasadék

a_hasadek.jpgSzerző: Jozef Karika
Cím: A hasadék (Trhlina)
Fordító: Böszörményi Péter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Harry Potter-könyvek és a skandináv krimik hazai képviselője, az Animus Kiadó az említett regényeken túl időnként tesz egy kikacsintást más műfajok felé is. Feltehetőleg így került a látókörükbe a szlovák Jozef Karika méltán híressé vált misztikus thrillerje, A hasadék, amely 2021 egyik legjobb olvasmányélménye lett nálam.

Jozef Karikát, a szerzőt egy napon felkeresi Igor, hogy elmesélje neki hátborzongató kalandját. A férfi egy elhagyatott elmegyógyintézet széfjében titkos dokumentumokra bukkan, amelyek nagyban kapcsolódnak Szlovákia egy nagy rejtélyéhez. A Tribecs hegységben évtizedek óta tűnnek el nyomtalanul emberek, egész egyszerűen mintha a föld nyelte volna el az arra vándorlókat. Igort nem hagyja nyugodni a dolog, ezért saját szakállára nyomozásba kezd. Ehhez csatlakozik barátnője, Mia, az összeesküvés-elméletek megrögzött híve, Andrej, valamint a szkeptikus és végtelenül racionális Dávid. A három férfi mind a saját igazát kívánja bebizonyítani, ezért vállalkozik a kalandra, amely azonban egész életükre hatással lesz.

Jozef Karika az egyik legnépszerűbb szlovák író, a közép-európai színtéren is figyelemre méltó sikereket ért el. Kísérleti és szépprózával is foglalkozik. Az eddigi 19 szlovák nyelvű kötete mellett cseh, lengyel, angol és macedón fordításban is jelentek meg művei. Számos szakmai és közönségdíj birtokosa. A hasadék című misztikus thrillerének megjelenése 2016-ban mérföldkőnek számított írói pályafutásában. A regényből a Cseh Oroszlán-díjad Peter Bebjak rendezett filmet, amely minden idők egyik legnagyobb kasszasikere lett a szlovák kinematográfiában.

2_2.jpeg

Jozef Karika (Fotó: Richard Klicnik)

Karika 2016-ban megjelent regénye nagyban támaszkodik az Ideglelés-, valamint a Paranormal Activity-filmekre, csak éppen nem házi kamerával rögzíti ezeket az eseményeket, hanem írásban. A hasadék egyik fő kérdése könnyedén lehetne az, hogy mindaz, amit ebben a műben olvashatunk szóról szóra igaz, vagy csak a szerző remekül felépített, tényekkel és dokumentumokkal is igazolt fantazmagóriájának lehetünk tanúi. Hiszen Karika maga is többször szkeptikussá válik, a múltbéli eltűnésekre konkrét példát hoz, ráadásul azokat linkekkel, újságcikkekel is igazolja, sőt, egy ponton meg is jegyzi, hogy elbeszélője ellentmondásba keveredett saját magával – ezáltal is remekül alátámasztva azt, hogy ő valóban csak lejegyezte, amit hallott, azt, hogy ebből mit és mennyit hisz el az olvasó, az már csak rajta múlik.

Mint írtam, lehetne ez a fő kérdés, de azt hiszem, ebben az esetben talál mellékes is, hogy valóban létezett-e Igor, vagy hogy az, amit átéltek a hegyek között, valóban megtörtént-e, mert a regény így is eléri a célját. Mégpedig azt, hogy míg ezt a közel 400 oldalt olvassuk, egy pillanatra sem lankad az érdeklődésünk, együtt nyomozunk és félünk a szereplőkkel. Mert ha tökéletes példát akarunk hozni egy misztikus thrillerre, akkor keresve sem találnánk jobb választást A hasadéknál. A történet hamar bekúszik az ember bőre alá, a hangulata pedig nehezen ereszti el – sőt, még ha nincs a kezünkben a könyv, akkor is könnyedén átjárhat minket a borzongás, ha csak az eseményekre gondolunk. A szerzőnek sikerült az, ami nagyon kevés horrorírónak: mégpedig, hogy a cselekmény végig hiteles maradjon, még akkor is, ha néha megmagyarázhatatlan események láncolatának lehetünk szemtanúi. Hiszen minden, ami hőseinkkel történik, könnyedén lehet egy megbomlott elme játéka is, amely nélkülöz mindenféle racionális magyarázatot.

Erről a regényről vétek túl sokat elárulni, hiszen azzal csak a leendő olvasót fosztanám meg mindenféle élvezettől. Legyen annyi elég, hogy Karika regénye a műfaj rajongóinak számára a kihagyhatatlan kategóriába tartozik: izgalmas és valóban vérfagyasztó cselekményével, hús-vér figuráival egy nem mindennapi történetet tett le az asztalra. És bármennyire is vonzónak tűnik a rejtély nyomára akadni – akár a saját szkepticizmusunk, akár annak hiánya miatt –, vagy csak egyszerűen felkeresni a regény helyszíneit, senki ne akarjon körtúrára indulni a Tribecs hegységbe. Inkább várjuk türelemmel Karika következő regényének magyar megjelenését, amelyet az Animus már hetekkel ezelőtt bejelentett. 

Értékelés: 10/10

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!