Molly Southbourne feltámadása

Molly Southbourne 2.

tade_thompson_molly_southbourne_feltamadasa_b1.jpgSzerző: Tade Thompson
Cím: Molly Southbourne feltámadása (The Survival of Molly Southbourne)
Fordító: Molnár Berta Eleonóra
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 128

AZ ELŐZŐ RÉSZRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Fél évvel az első kötet megjelenése után már a boltokba is került Tade Thompson Molly Southborun-trilógiájának második része, amelyben folytatódik a címszereplő horrorisztikus története. Aki olvasta az első részt, az tudhatja, hogy a szerző megannyi elvarratlan szálat hagyott hátra nekünk, amikre reményeink szerint választ kaphatunk. Akinek viszont kimaradt volna, annak inkább az arról írt kritikámat ajánlom, ennek a cikknek az olvasása ugyanis spoilert tartalmaz az előző kötetre nézve! 

Miután Molly Southbourn elmesélte saját történetét a fogylyul ejtett mollynak, magára gyújtja a házat. Az ő véréből életre kelt hasonmás azonban megmenekül, és átveszi az eredeti helyét. Az új Molly Southbourn megörökli "teremtője" minden emlékét, ám úgy látszik, hogy az átok megtört: ő már nem képes új mollykat létrehozni. Azok azonban időnként megjelennek körülötte szellemként, és a lánynak menekülnie kell. Hamarosan azonban nem csak a saját démonjaival kell megküzdenie, hanem feltűnik a színen több olyan személy, aki tudja a titkát. 

Tade Thompson Londonban született joruba szülők gyermekeként, akik visszaköltöztek Nigériába 1976-ban, így ő végül Afrikában nőtt fel. Orvostant és szociálantropológiát tanult, majd később pszichiátriára szakosodott. 1998-ban visszatért Angliába, és azóta is ott él. A 2000-es évek óta ír; az első, Making Wolf című regénye elnyerte a Kitschies Arany csáp-díját legjobb debütálásként 2015-ben, következő műve, a 2017-es Rosewater pedig megkapta a legnagyobb presztízzsel járó Arthur C. Clarke-díjat, illetve az akkor alapított Nommo-díjat. Thompsont kitüntették az utóbbival egy évvel később a Molly Southbourne ezer halála című kisregényéért is, amely egy trilógia első kötete is egyben. Jelenleg a következő regényén dolgozik, a szabadidejében pedig imád képregényeket olvasni és jazzt hallgatni.

Tade Thompson (Fotó: David Thompson)

Tade Thompson eredetileg önálló kötetnek tervezte a Molly Southbourn ezer halálát, ám - feltehetőleg a hatalmas szakmai és közönségsiker hatására - később mégis a folytatás mellett döntött. Habár az előző kötet sok kérdést hagyott nyitva, azok megválaszolását az olvasó fantáziájára bízva, mégis tekinthető akár lezártnak, teljes értékű kisregénynek. A második rész éppen emiatt magán viseli a "kényszerű folytatás" minden előnyét és hátrányát. Előnye, hogy a szerzőnek így lehetősége nyílt tágítania ezt az univerzumot (rájövünk többek között arra is, hogy Molly képességről jóval többen tudtak, mint korábban sejtettük, hiszen az egy nagyobb terv/kísérlet része volt), ugyanakkor eltűnt belőle az a fajta eredetiség és különleges hangulat, ami miatt az első részt annyira szerettem. 

A történet két szálon játszódik. Az egyikben az új Molly életének további sorsát követhetjük nyomon, a másikban a "megfertőzödött" James Down professzor kálváriájának lehetünk tanúi. Ez utóbbi kevésbé érdekes, és minimális részét teszi ki a cselekménynek, mondhatnánk azt is, hogy nyugodt szívvel el is hagyhatta volna Thompson, szerencsére 1-2 oldalas fejezetekről beszélünk, de bőven elég lett volna hosszú szünet után visszatérni a férfihez, amikor a "végstádiumba" jut. Molly élete viszont jóval kalandosabbra, akciódúsabbra sikeredett, számomra már-már túl sok is volt egy idő után az akció, mert úgy éreztem, hogy ez a horror rovására ment. Miután azonban elfogadtam, hogy a történet egészen új irányt vett, már jobban élveztem az olvasást, ráadásul a kötet második felére visszatért a misztikum is, ami persze újabb kérdéseket vetett fel. De megmaradt továbbra is az emberi ábrázolás, hiszen főszereplőnk is tele van kétellyel, bizonytalansággal és félelemmel, ugyanakkor elszántsággal és élni akarással is.

"Szomorúság lesz úrrá rajtam, de lerázom magamról. A szomorúság olyan luxus, aminek váratnia kell magára."

Amire viszont nem lehet panasz a továbbiakban sem, hogy Thompson annyi cselekményt sűrít bele 120 oldalba, amelyből egy komplett filmet lehetne forgatni, mégis olyan remek érzékkel találja el az arányokat, hogy nem válik sem kapkodóssá, sem kidolgozatlanná a történet. Én legalábbis most is úgy éreztem, mintha egy teljes értékű (itt értsd: 300 oldalas) regényt kaptam volna, amelyben mindent a kellő részletességgel mutat be, ahol nincs helye üres járatnak. A cselekményről vagy az új szereplőkről kár lenne bármit is elárulni, hiszen azzal a leendő olvasótól venném el a meglepetés erejét, annyit azonban elárulhatok, hogy a szerző ezen a téren most sem okoz csalódást. A befejezés pedig ismételten olyan, hogy ha itt érne véget a történet, akkor is kapnánk egyfajta lezárást, ugyanakkor ott lebeg a folytatás lehetősége is. Ami pedig el is készült - remélhetőleg legkésőbb nyáron pedig mi is megismerhetjük hogyan ér véget Molly Southbourn különös históriája. 

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!