Gyökerestül kitépve

covers_694677.jpgSzerző: Tove Alsterdal
Cím: Gyökerestül kitépve (Rotvälta)
Fordító: Petrikovics Edit
Kiadó: Partvonal Kiadó
Oldalszám: 392

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Partvonal Kiadó hozta el a magyar olvasók számára a 2020 legjobb svéd krimijének megválasztott Gyökerestül kitépve című kötetet, ezzel együtt pedig újabb szerzővel bővülhetett itthon az eddig is éppen elég impozáns skandináv krimiírók listája.

Olof Hagström két évtized után, egy hirtelen ötlettől vezérelve tér vissza szülőházába, ahol döbbenetes látvány fogadja: apját, Svent valaki meggyilkolta. Olofot még tinédzserként ítélték el a szintén tizenéves Lina Stavred megöléséért és a holttest eltünteséért, ez pedig a Hagstörm-család teljes széthullásához vezetett. Az új gyilkossági ügyön a Stockholmból anyja demenciája miatt Ådalenbe visszatérő Eira Sjödin nyomozó kezd el dolgozni, aki kilencévesen maga is külső szemlélője volt a brutális eseményeknek. A nyomozás előrehaladtával a nő társaival, a fiatal August Engelhardttal, valamint a mindenki által csak GG-nek hívott Georg Georgsonnal egyre több rejtéllyel találja szemben magát. Sven halála egészen új kérdéseket vet fel, olyanokat, amelyek alapján az is felmerül, hogy a '90-es években a rendőrség nem végzett alapos kutatómunkát Lina meggyilkolása ügyében. 

Tove Alsterdal 1960-ban született Malmőben. Fiatalon Beckomberga kórházának pszichiátriai osztályán dolgozott, abban a városban, amit könyveiben később többször ábrázolt. Közel húsz évig újságíróként dolgozott, színdarabokaat írt, mára Svédország egyik legismeretebb krimiírójának tartják számon. Bár a Gyökerestül kitépve - amelyet az év legjobb svéd bűnügyi regényének választotta, valamint elnyerte az Üvegkulcs díjat - az első magyarul megjelent regénye, neve mégis ismerősen csenghet, ugyanis a Visszatérés a Felső-tóhoz című novellája olvasható volt a 2014-es Valami a tekintetében című antológiában. 

tove2-1-scaled-2.jpg

Tove Alsterdal (Fotó: Ahlander Agency)

A Gyökerestül kitépve egy nagyon ravasz regény. Látszólag egy egyszerű gyilkossággal veszi kezdetét, de éppen úgy, ahogyan egy gaznál sem látjuk elsőre, hogy gyökérzete mennyire terebélyes a föld felszíne alatt, úgy ebben az esetben sem számít sem az olvasó, sem a rendőrség arra, hogy Sven Hagström halála milyen lavinát indít el. Nem csak három család, hanem egy egész település élete fordul fel fenekestül, ahogyan az időben előre haladva egyre több mindenre derül fény a múltból. Míg hangulatában ízig-vérig skandináv a regény, mégis könnyedén eszünkbe juthat Harlan Coben Az erdő című krimije is, hiszen ahhoz hasonlóan építi fel története cselekményét Alsterdal is. Egy idő után nem is az válik fontossá, hogy ki ölte meg Svent - erre egyébként nagyjából a regény felénél fény is derül -, hanem az, hogy pontosan mi is történt húsz évvel ezelőtt azon a végzetes éjszakán, amikor Linának nyoma veszett.  

Ådalen lakossága számára az eset ugyanis ahhoz hasonlítható, mint a szeptember 11-i terrortámadás: mindenki tudja, hogy hol és mit csinált aznap este, ám mintha ezt akkoriban a rendőrség nem vette volna számításba. Ezzel a szerző - mintahogyan az utószóból kiderül - többek között arra a hiányosságra hívja fel a figyelmet, amely a '90-es évek nyomozási módszereit jellemezte, vagyis: a rendőrök más bizonyítékok híján arra vették rá a gyerekeket, hogy olyan bűncselekményt is beismerjenek, amelyeket nem is ők követtek el. (Az olvasó számára elég hamar nyilvánvalóvá válik, hogy Olofot feltehetőleg ártatlanul ítélték el, így ez talán nem számít spoilernek.) A köztudatnak mégis ennyi elég volt, hogy elültessék magukban az ítélkezés magvait, amelyek az évek alatt szépen gyökeret vetettek és kicsíráztak, így - akár csak egy pletyka esetén - az emberek egy idő után kész tényként tekintettek minderre. Olofnak is szembe kell néznie az ítélkezéssel, a megvetéssel és a tőle való félelemmel, amikor visszatér szülőházába, oda, ahonnan egykoron kitaszították.

"Végső soron a család minden, amink van."

Idővel arra is fény derül, hogy Ådalenben - bár kis közösségről van szó - szinte senki sem ismeri igazán a másikat. Szomszédokról, barátokról és családtagokról kerülnek napvilágra olyan információk, amelyek egyszerre lepik meg és sokkolják a hősöket, ugyanakkor egészen más megvilágításba is helyezik a történeteket. Eira kitartó nyomozásának hála természetesen fény derül a rejtélyre, ez azonban több ponton is okoz majd meglepetést az olvasónak, különösen a befejezés, hiszen a történet nem a szokványos módon zárul le. Alsterdal regényét éppen ezt teszi egyedivé, ezzel emelkedik ki kortársai munkái közül - és talán azt is érthetjük, miért is választották a művet 2020 legjobb svéd krimijévé. Az izgalmas történeten és a társadalomkritikán túl ugyanis a Gyökerestől kitépve szól a család fontosságáról, az összetartó erőről és arról is, mi történik, ha ez az erő meggyengül és a biztonságot jelentő páncélon repedés keletkezik. Repedés, amely idővel egyre nagyobbá válik - pont mint a gyökerek a föld alatt.  

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a regényre? Itt tudod kedvezményesen megrendelni!