Harag

Jessica Niemi 3.

covers_760563.jpgSzerző: Max Seeck
Cím: Harag (Kauna)
Fordító: Huotari Olga
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az olvasók nagy örömére még az idén folytatódott a fiatal finn író, Max Seeck Jessica Niemi nyomozót középpontba állító krimisorozata, ráadásul egy minden eddiginél összetettebb, izgalmas bűnüggyel.

A RealEast nagyvállalat vezérigazgatóját, Eilel Zetterborgot holtan találják helsiniki otthonában. Habár a gyilkosság ténye nem annyira meglepő, tekintve, hogy a férfi munkáltatóként olyan döntést hozott, amely több ezer ember megélhetését veszélyezteti, az eset különlegességét az adja, hogy a végtelenül lojális testőr csupán pár percre hagyta magára a milliomost, a gyilkosnak mégis sikerült teljesen nyomtalanul eltűnnie. Pontosabban: maga mögött hagyott egy kirakóst, amelyből a rendőrségnek talán sikerül kinyernie az indítékot. Az ügy felgöngyölítésével Yusufot bízzák meg, aki a tőle telhető módon igyekszik helyt állni, ám időnként mégis kénytelen titokban konzultálni az egyébként szabadságon lévő Jessicával, akit viszont továbbra is kísértenek a múlt emlékei.

Max Seeck fin író 1985-ben született. Sokáig sales és marketing területen dolgozott, de jelenleg már minden idejét az írásnak szenteli. Az alapos kutatómunka híve, és szívesen olvas skandináv krimiket, valamint írás kötben előszeretettel hallgat filmzenét. Könyveit több mint 40 országban adják ki. A Boszorkányvadász a fiatal szerző kiugró sikere, a nemzetközi könyvpiac 2020-as nagy felfedezése.

1_245.jpgMax Seeck (Fotó: Elina Simonen)

A Boszorkányvadász nem teljesen győzött meg Seeck krimiírói tehetségéről, mégis adtam esélyt a folytatásnak (Hálóban), amely az egyik legjobb döntés volt a részemről, ugyanis a folytatásban egy sokkal kiforrottabb, összetettebb történetet kaptam, amit valóban vétek lett volna kihagyni. Ráadásul az előző kötetben a szerző meglehetősen bőkezűen szórta az információkat Jessicáról és a múltjáról, ahhoz, hogy a továbbiakban is fenntartsa az érdeklődést. Ebben a kötetben a nyomozó viszonylag kevesebbet szerepel, szabadságolása révén nem folyik bele a rendőrség munkájába, ugyanakkor folyamatosan küzd saját magával, a rémálmaival és a korábbi boszorkányos ügy utóhatásaival. Ilyen téren tehát folyamatosan visszatérünk az előzményekhez (éppen ezért, a kiadói ajánlás ellenére mégis csak érdemes sorrendben olvasni, ugyanis minden jel arra mutat, hogy a továbbiakban még nagyobb szerepet kap a szekta), amely ugyanannyira képes fenntartani az olvasó érdeklődését, mint a jelen ügy vagy éppen a nyomozók magánélete.

Mielőtt rátérnénk a krimi részére a dolgoknak, azt is fontos kiemelni, hogy Seeck egyik nagy erénye, hogy a korábban mellékszereplőnek gondolt, Jessica mellett csak asszisztáló rendőröknek is fontos szerep jut ebben a részben, ráadásul a magánéletükbe is egyre nagyobb betekintést enged a szerző. Kimondottan örültem annak, hogy Yusuf lehetőséget kap a bizonyításra, és bár annak ellenére, hogy törvényszerűen egy ponton túl Jessica megfigyelési képességeire is szüksége lesz (különben hogyan lehetne a nő a sorozat főszereplője?), mégis egyre jobban halad előre a ranglétrán. Rasmus Susikoski pedig az egyik legemberibb karakter a történetben, akinek az alakján keresztül egy végtelenül magányos és önbizalomhiányos férfit ismerhetünk meg, aki nem tud kitörni a szülei elnyomása alól.

A Hálóban című regénynél említettem (bár jómagam nem hibaként róttam fel), hogy a nyomozás és így a cselekmény is meglehetősen lassan indult be, Seeck azonban ezen a téren is fejlődött. A vezérigazgató meggyilkolása már az első perctől fogva kimondottan izgalmas, ahogyan az is, ahogy a szereplőkkel együtt próbáljuk helyre rakni a puzzle darabkáit (a szó átvitt és valós értelmében egyaránt). Természetesen, idővel kiderül, hogy az ügy jóval szövevényesebb, mint azt elsőre gondoltuk volna, ráadásul egészen az 1990-es évig kell visszamennünk, hogy teljessé váljon a kép.  Seeck nem egyszer tévútra is viszi az olvasóit, a csattanó pedig annyira összetett és csavaros, hogy az utolsó sorokig szó szerint kapkodjuk a fejünket. Sejtéseim szerint a történet keretét adó L’Étranger is visszatérő alakja lesz a sorozatnak.

Másfél évvel ezelőtt magam sem hittem volna, hogy ezt mondom, de Max Seeck személyében az egyik legizgalmasabb skandináv krimiszerzőt köszönthetjük az Animus Kiadó sorozatában. Remélem, hogy a folytatás minél hamarabb napvilágot lát majd, valamint azt is, hogy idővel az író korábbi regényei is olvashatóak lesznek magyarul.

Értékelés: 10/10

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!