Boszorkányvadász

covers_620515.jpgSzerző: Max Seeck
Cím: Boszorkányvadász (Uskollinen lukija)
Fordító: Huotari Olga
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 368

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Azon túl, hogy a skandináv krimik sztárszerzői (Jo Nesbø, Camilla Läckberg, Arnaldur Indriðason, Jussi Adler-Olsen, Kristina Ohlsson) évek óta jelen vannak a hazai könyvpiacon, az Animus Kiadó ugyanakkora figyelmet fordít az új írók bemutatására is. Legfrissebb szerzőjük a finn származású Max Seeck, aki mindössze 34 évesen írta meg a Boszorkányvadász című regényt, amellyel azonnal berobbant a köztudatba. 

Helsinki gazdagok lakta elővárosában holtan találják a híres író, Roger Koponen feleségét. A meggyilkolt nő fekete estélyiben, arcára fagyott torz mosollyal ül az asztalnál. Ezzel egy időben a tengerből partra vetődik a második áldozat. Nemsokkal később az író és az őt kísérő rendőr szénné égett holttestére lelnek az erdőben. A Jessica Niemi nyomozó által vezetett csapat hamarosan rájön, hogy a gyilkosságok Koponen Boszorkányüldözés-trilógiájának haláleseteit követik. Ennek fényében azt már tudják, hogy az egyes áldozatokra milyen halálnem vár, de azt már nem, hogy kire és mikor csap le a fekete mágiával rendelkező kaszás. Miközben minden jel arra mutat, hogy valaki vagy valakik a bolondját járatják a nyomozókkal, Jessicának a múlt árnyaival is fel kell vennie a küzdelmet.

Max Seeck fin író 1985-ben született. Sokáig sales és marketing területen dolgozott, de jelenleg már minden idejét az írásnak szenteli. Az alapos kutatómunka híve, és szívesen olvas skandináv krimiket, valamint írás kötben előszeretettel hallgat filmzenét. Könyveit több mint 40 országban adják ki. A Boszorkányvadász a fiatal szerző kiugró sikere, a nemzetközi könyvpiac 2020-as nagy felfedezése.

Viszonylag kevés finn szerző mutatkozott be eddig a skandináv krimik sorozatban (kapásból csak Leena Lehtolainen és Matti Rönkä neve ugrik be), így mindenképpen örömteli, hogy a főleg svéd és dán vonalon mozgó válogatás kimozdult a komfortzónából. Ám nemcsak emiatt érdemes kézbe venni Seeck könyvét, hanem mert egy egészen újszerű látásmóddal rendelkező írót üdvözölhetünk a fedélzeten. Ennek ellenére - vagy talán éppen ezért - előreláthatólag maga a regény roppant megosztó lesz, hiszen viszonylag kevés krimiben van ennyire erősen jelen a természetfeletti szál.

Megvallom őszintén, magam is kissé bizonytalan vagyok a történet megítélést illetően. Nyitott gondolkodásúnak vallom magam, sőt, néha a legegyszerűbb ötletekkel is le lehet nyűgözni, éppen ezért izgatottan vetettem bele magam a Boszorkányvadászba. Engem nem hogy nem zavart, de egyenes felcsigázott annak az ígérete, hogy most valami mást kapok, mint amit megszoktam, ami részben teljesült is, hiszen a cselekmény fontos részét képezi a fekete mágia, valamint az ezeket a tanokat éltető közösség. Ennek megfelelően a nyomozás mindvégig izgalmas, és nem csak azért, mert a nyomozóknak (és így az olvasóknak is) sokkal nehezebb a feladatuk az eset felgöngyölítésénél, hanem mert nagyon sok kérdésre csak a legvégén kapunk választ, ezáltal Seeck mindvégig fenntartja az érdeklődést. Nem szeretnék sokat elárulni a történetről, hiszen azzal csak rontanám a leendő olvasók élményét, legyen elég annyi, hogy valóban rengeteg olyan furcsasággal találkozhatunk a kötet lapjain, amelyekkel más krimikben nem igazán.

A főszereplő, Jessica Niemi tipikus skandináv krimihős, vagyis szakmájának egyik legjobbika, ugyanakkor a magánélete nem mentes a bonyodalmaktól, ráadásul a múltja sem olyan hófehér, mint amennyire azt elvárnánk egy ideális nyomozótól. Régebbi életének mozaikjait visszaemlékezésekből ismerjük meg, ezeket eleinte nehezen beilleszthetők akár a nagy egészbe, akár a jelenidejű eseményekbe, de a regény végére természetesen megkapjuk a kapcsolódási pontot. A többi szereplőről - főleg a nyomozásban résztvevőkről - éppen annyit tudunk meg, amennyi szükséges, amennyiben sorozattá nőné ki magát a történet, remek alapanyagai lehetnének a folytatásnak. 

Ami miatt mégis kissé csalódott vagyok, és amiért én magam is elbizonytalanodtam a kötet megítélését illetően, az Seeck írásmódja. A cselekményszövéshez és az izgalom fenntartásához kétségtelenül ért, ugyanakkor stílusa nem tudott maradéktalanul meggyőzni. Alapvetően nem szeretem a jelen idejű történetmesélést, számomra roppant zavaró tud lenni (és nem is tartom indokoltnak), főleg, ha több idősíkon is játszódik a sztori, mint ahogyan itt is. Mivel a szerző a fejezetek címében nem tisztázza sem a helyszínt, sem az időt, eleinte bizony nagy fejtörést okozott számomra, hogy rájöjjek, Jessica hogyan került egyik pillanatról a másikra Olaszországba. 

Összességében tehát egy erősen jó nyitásként tudok a Boszorkányvadászra, amelynek meg vannak ugyan a maga hibái, mégis képes arra, hogy pár napra lekösse a misztikumra és a krimire éhes olvasó figyelmét. 

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!