Zöld Lámpás - A kezdet titka

geoff_johns_zold_lampas_01_a_kezdet_titka_320.jpgSzerző: Geoff Johns
Cím: Zöld Lámpás - A kezdet titka (Green Lantern - Secret Origin)
Fordító: Polyák Béla
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
Oldalszám: 176

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Neil Gaiman Sandman sorozata felkeltette más amerikai képregények iránt is az érdeklődésemet, így bukkantam rá erre a kötetre. A szuperhősöktől mindig ódzkodtam kicsit, bár gyerekkoromban a Pókember-történeteket kedveltem, mégis hosszú távon nem tudott lekötni. Aztán jött a Smallville, ami ugyebár Superman ifjú éveit mutatja be, de az ötödik évad környékén kezdtem elveszíteni a fonalat, így az is ment a süllyesztőbe. Ezért én már elvből nem nézek ilyen típusú filmeket, sorozatokat, de a fentebb említett képregénykötetek miatt mégis úgy döntöttem, adok egy esély a Zöld Lámpásnak.

Hal Jordant már kisgyermekként magával ragadták a repülőgépek, minden vágya volt, hogy egyszer imádott apja nyomdokaiba lépjen. Ám egy nap az apja gépe meghibásodik és lezuhan - mindez az alig tíz éves gyermek szeme láttára. Hal Jordan akkor és ott tanulta meg, hogyan kell legyőzni a félelmet, és mindennek ellenére pilótaként kezd el dolgozni felnőtt korában. Egy nap a sivatagban egy lezuhant űrrepülőre bukkan, amelyben egy titokzatos férfi haldoklik. Ő nem más mint Abin Sur, a 2814-es űrszektor Zöld Lámpása, akinek feladata, hogy megóvja a Földet a gonosz erőktől. Halála azonban mindent megváltoztat: mágikus gyűrűjét a történelemben először egy halandó örökli meg, így Hal Jordan hamarosan az Oa bolygón találja magát, ahol egy kiképzésen kell részt vennie, hogy ő legyen az új Zöld Lámpás. 

Az első Zöld Lámpás történet 1940-ben bukkant fel a képregények hasábjain Bill Finger (író) és Martin Nodell (rajzoló) jóvoltából. Az 1950-es években tűnt fel először Hal Jordan, az első halandó kiválasztott, ekkor kezdett kialakulni az ő történetszála is. Jelen kötet a 2004-ben megjelenő A kezdet titka-széria 29-35. füzetét tartalmazza, amelyet Geoff Johns írt újra és Ivan Reis alkotta meg a képi világot. Bár ezek alapján úgy tűnik, in medias res ugrunk fejest a történetbe, nem kell megijedni, ugyanis valóban mindent a kezdetektől mesél el nekünk a páros.

Rögtön a történet elején láthatjuk a gyermek Hal Jordant, aki már itt megismerkedik a később bombanővé váló Carollal és lesz tanúja apja halálának. Ez után végigkövethetjük, mint talál rá Abin Surra, milyen kiképzésben vesz részt, valamint hogyan küzd meg az Öt Átfordult egyikével, Altrocitusszal. Bepillantást nyerhetünk a Zöld Lámpások szervezetének működésébe, ugyanis ők azok, akik az idő kezdete óta óvják az egyes bolygók lakóit az elpusztulástól. Persze mindez szigorú szabályrendszer alapján működik, amit Hal és újdonsült barátja, Sinestro igen gyakran meg is szeg.

A Zöld Lámpások világának azonban mindez csak apró szelete, ez már magából a kötetből kiderül, az Utószó elolvasása nélkül is sejthető. Egyfelől ott van a másik négy Átfordult, akiket már foglyul ejtettek (valószínűleg ezt meséli el az első 28 rész), valamint az Univerzum Őrzői is csak a kötet legutolsó fejezetében bukkannak fel. Számomra egyébként ők voltak a legérdekesebb karakterek, kíváncsi vagyok, vajon milyen titkot rejthetnek, mert Hal észrevétele - miszerint félnek a lázadástól - bizonyára nem alaptalan. 

A történet erőssége abban rejlik, hogy nem csak a természetfeletti erő bemutatására, hanem a szereplők magánéletére is nagy hangsúlyt fektet. Minden fontosabb személy elkülöníthető egyéniséggel bír, azonnal megkapjuk a legjobb barátot, akinek látszólag minden problémája eltörpül hősünké mellett, valamint a szexi barátnő-jelölt sem hiányozhat, aki nő létére meglepően erősnek mutatja magát, és mindenre meglepően gyorsan reagál. Hal magánélete apja halálát követően válik kész katasztrófává: nem tud eleget tenni anyja kérésének (miszerint hagyjon fel a repüléssel) és ez később a család felbomlásához vezet. Bátyja mindenért őt okolja, öccse meg nem tudja eldönteni, mit is gondoljon.

A grafika nagyon jól sikerül, élénk színekkel operál az egész kötet. Bár jóval modernebb, mint a Sandman-sorozat rajzai (ami nem is csoda, lévén 15 évvel később készültek), ez egyáltalán nem zavaró, ehhez a történethez ez a fajta modernitás illik. A fordítás is gördülékeny, egyedül a beírásokkal volt időnként probléma: néhol egy-egy szövegbuborék eltakarta egy másik feliratát. Ezen kívül a magyar kiadásra tényleg semmi panaszuk nem lehet.

Bízom benne, hogy a jövőben további Zöld Lámpás-történeteket is kapunk majd a Cartaphilus Kiadó jóvoltából, mert bár a legfontosabb szálakat elvarrta a szerző, a sztorit még közel sincs lezárva. Sajnos egyébként a folytatásra nem sok esély van, úgy tűnik, a kiadó egyelőre felhagyott a képregények megjelentetésével, de hát, a remény hal meg utoljára.

Értékelés: 10/9

A kötet 15% kedvezménnyel megvásárolható az Alexandra Online Könyváruházban!