Romokban hevert világ

"A legjobb döntést a legnehezebb meghozni.
Ahogy a Részlegesek végső lejárati ideje vészesen közeledik, a túlélők sorsát eldöntő háború immár elkerülhetetlennek látszik. Mindkét fél elszánta magát a végső pusztításra, abban a biztos tudatban, hogy birtokában van a fegyver, amellyel megsemmisítheti a másikat. Samm és Kira Walker a két háborúban álló fél között ragadt, egymástól ezer mérföldnyi távolságra. Samm a kontinens túlsó végén az amerikai közép-nyugat hatalmas mérgező pusztaságain túl, Kira pedig dr. Morgan markában, akinek eltökélt szándéka megmenteni a még megmaradt Részlegeseket, akár Kira élete árán is. Ekkor egy rejtélyes lény bukkan fel, sem ember, sem Részleges, és komoran figyelmezteti a harcoló feleket egy újabb apokalipszisre. Kirának egyetlen esélye van, hogy megmentse mindkét fajt és velük együtt a világot. De lehet, hogy ez az életébe kerül…
A Részlegesek sorozat befejező része epikus izgalmakat ígér, amelyben a bolygó utolsó megmaradt értelmes lényei összecsapnak egymással, hogy meghatározzák a jövőt."

Végéhez ért egy újabb trilógia, amelyhez kellemes emlékek fűznek. Alapvetően nem vagyok oda sem a sci-fiért, sem a disztópikus regényekért, de Dan Wells Részlegesek-szériája még engem is le tudott kötni, holott nagyban merít mindkét műfajból. A lezárás, csak úgy mint az első két kötet, izgalmasan, logikusan felépített történet volt, amelyet az apróbb hibák sem tudtak elrontani. Ám számomra inkább az az igazán meglepő, hogy Dan Wells, akinek már köszönhetünk egy sorozatgyilkosokról és démonokról szóló trilógiát, teljesen más műfajokban is otthonosan mozog a jelek szerint, ez pedig mindenképpen biztató a jövőre nézve.

Egy zárókötetnek mindig nagyon nehéz a dolga, hiszen általában a szerzőnek itt kell elsütnie minden nagyágyút. Az addig felvetett kérdésekre válaszolnia kell, nem maradhat semmi logikus magyarázat nélkül, ráadásul a legtöbb olvasó katartikus befejezést vár, lehetőleg olyat, amit még nem lőttek el úton-útfélen. A karakterekkel úgy kell játszani, hogy érezhető legyen a jellemfejlődés, az amin keresztül mentek. Ja, és az sem árt, ha emellett a sztori sem laposodik el. Állíthatom, hogy Dan Wells (ismét) remekül helyt állt, és egy minden szempontból jó lezárást kreált ennek az egyébként sivár és kegyetlen világban játszódó sztorinak. 

A cselekmény ott folytatódik, ahol legutóbb hagytuk hőseinket. A történet több szálon fut, ezáltal végig fenntartja az izgalmat. Éppen ezért számomra nem volt úgy nevezett főhős, Kirával egyenrangúnak éreztem jelen esetben a többieket is. Voltak, akik kevesebbet szerepeltek, mint amennyit vártam, ugyanakkor olyan hangsúlyos részekben voltak jelen, hogy abszolút főhősöknek éreztem őket. Azért az igazat megvallva Wellsnek nem sikerült teljesen tartania ezt a szintet (ami egyébként lehet csak nekem jött be), mert a kötet második felében egyre többet vonultatta fel Kirát, ami nem hiba, lévén valójában tényleg ő a központi figura.

Egyébként, ahogyan már említettem, a szerző valóban minden szálat tökéletesen elvarrt. Dr. Vale indítékait is megismerhettük, amitől ha megkedvelni nem is tudjuk őt, de könnyebb neki megbocsátani azokat, amiket a múltban tett. De ugyanez igaz a többi szereplőre is: mindannyiuk kellően kidolgozott, és mindenkinek megvan a fő mozgatórugója. Wells emiatt nőtt nagyot a szemembe, hogy igazi karaktereket tudott alkotni, olyanok, akik végig emberiek (már akik a szó szoros értelmében emberek) tudtak maradni. Voltak kimondottan idegesítő alakok, de olyanok is akadtak szép számmal, akik miatt érdemes lenne tovább olvasni a sorozatot, ha lenne még kötet. (Megjegyzem, bármennyire is tetszett a könyv, szeretem ha egy sztori lezárt, folytatást pusztán a siker miatt ne írjon, mert az könnyen visszaüthet.)

Ugyanakkor van még egy nagy erénye a regénynek, ami talán az egyik legfontosabb. Gondolkodásra készteti az olvasót: vajon tényleg ennyire kilátástalan lesz a jövő? És ha igen, nem lenne érdemes tenni ellene? Vagy már abszolút késő: az emberiség ilyen rövid időn belül a pusztulásra van ítélve? Szeretem, amikor egy látszólag szórakoztató irodalom (főleg, ha ifjúsági), komoly kérdéseket is boncolgat, mert ez az egyik legjobb módja, hogy szóljunk a jövő nemzedékéhez. Számomra ezért is jó író Wells. Már kíváncsian várom, legközelebb mivel fog minket meglepni. Ha a legutolsó információm nem csalnak, egy keményebb sci-fi sorozatba óhajt belekezdeni, de tudjátok mit? Tőle még ezt a műfajt is szívesen olvasnám!

Dan Wells: Ruins - Romok, ford. Bayer Antal, Fumax Kiadó, 2014, 440 oldal, 3495 Ft