Sötét anyag

Szerző: Blake Crouch
Cím: Sötét anyag (Dark Matter)
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 368

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Blake Crouch nevét a hazai olvasók a tavaly év elején megjelent Wayward Pines-trilógia kapcsán ismerhették meg. Az Agave Kiadónak köszönhetően a sorozat egyes részei egy-egy hónap különbséggel jelentek meg, így nem kellett sokat várni a folytatásokra. A magam részéről mindhárom részt imádtam, a megjelenést követően pár napon belül el is olvastam (teszem hozzá, mindegyiket egy nap alatt!). Így kétség sem fért hozzá, hogy a szerző legújabb regényére, a Sötét anyagra is hamar sort kerítek, a kötet a világpremierrel egyidőben jelent meg hazánkban is.

Jason Dessen élete egyik napról a másikra fenekestül felfordult. A családi vacsorát megelőzően összefut egy régi ismerősével, utána hazaindul. Azonban egy gésamaszk mögé rejtőző férfi elrabolja, majd egy injekciót ad be neki. Mikor Jason felébred egy elhagyott épületben találja magát, ahol számára ismeretlen emberek veszik körül, akik mind egyfajta istenként tekintenek rá. Élete már nem ugyanaz, mint ami régen volt: az egykor átlagos fizikaprofesszor világhírű tudóssá vált, felesége már nem a felesége, gyermekük pedig meg sem született. Jasonnek meg kell találnia a hazafelé vezető utat, ami kiváltképp nehéznek bizonyul, mikor rájön, hogy milyen világba is keveredett.

Blake Crouch 1978-ban született az észak-karolinai Statesville-ben. Első regénye 2004-ben jelent meg, amit azóta tizenöt másik követett. A szerzőt mostanra a XXI. századi amerikai thriller egyik legnagyobb tehetségének tartják. Legsikeresebb írása a 2012-ben megjelent Wayward Pines-trilógia nyitókötete, ezzel debütált a hazai olvasóknál is. A sikerben nagyban közrejátszott, hogy a FOX csatorna 2015-ben tévésorozat formájában mozgóképpé alakítottá a regényfolyamot, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Matt Dillon, Terrence Howard vagy éppen Juliette Lewis. A széria - amely 125 országban debütált egyszerre - első évadának alapját a három kötet képezi, a folytatásban azonban teljesen eltértek az alkotók a kötetbeli történésektől (aki olvasta a teljes művet, az a befejezés fényében nem is csodálkozhat ezen), azonban Crouch továbbra is közreműködik producerként a tévéváltozatban.

A Sötét anyagról – akárcsak a Wayward Pinesról – nehéz úgy recenziót írni, hogy az ember felkeltse a leendő olvasók figyelmét, azonban a meglepetés élményétől mégse fossza meg. (Ilyenkor irigylem a hivatásos kritikusokat, ők biztosan tanulják ezt.) Mondhatnánk, hogy Crouch megismétli korábbi trilógiáját, hiszen az alapszituáció ugyanaz: egy férfi eszméletlenségéből felébredve egy teljesen más környezetben találja magát, miközben a családjáról semmit sem tud. Ez a kijelentés azonban csak annyira lenne helytálló, mintha azt mondanánk, hogy minden krimi egy sémára épül, mert történik benne egy gyilkosság, amit ki kell nyomozni. Crouch azonban idővel még inkább eloszlatja a kételyeket, hiszen a sztori teljesen más fonalat vesz fel. A sci-fi elemek, akárcsak a Wayward Pines esetében, itt is tetten érhetőek, talán még kicsit fontosabb szerephez is jut, azonban a szerző bámulatos képességgel bonyolította úgy a cselekményt, hogy még a magamfajta analfabéták is megértsék, miről is van szó. (Annyit talán elárulhatok, hogy a kvantummechanika nagy szerephez jut a történetben.) A cselekményről a továbbiakban csak annyit árulnék el, hogy szinte végig pörög, Crouch meglepőbbnél meglepőbb fordulatokat hoz be, ám mindennek ellenére mégis teljesen logikusan van felépítve az egész. Hasonlóan a Wayward Pineshoz, itt is, mikor fény derül a megoldásra, kicsit más irányt vesz a történet, inkább a visszatérés vagy a legjobb opció megtalálása a cél. A befejezés pedig most is kellően okos, váratlan, jól felépített.

Jason személyében ismételten remek, a szó szoros értelmében összetett főszereplőt kapunk, Ethan Burke-hoz hasonlóan ő is végig az életéért és a családjáért küzd. Az eseményeket az ő szemszögén keresztül láthatjuk (eltekintve három-négy fejezettől, amelyben a felesége életét követhetjük nyomon), így az olvasó tényleg vele együtt rakja össze a képet. Kapunk még egy igazán erős női karaktert is Amanda személyében, aki a menekülés egy pontján csatlakozik hősünkhöz, hogy aztán később egy meglepő fordulattal távozzon a történetből.

Sötét anyag igazi titka abban rejlik, hogy végig gondolkodásra serkentse az olvasót (csak úgy, mint a Wayward Pines). Egy sci-fi a szememben - mondom én, aki életében ötöt, ha elolvasott - akkor jó, ha továbbgondolásra késztet. Crouch felvázol egy világot, amelyben a technika fejlettebb mint a miénk, és hősünket ebbe a világba száműzi. Mi vajon mit tennénk az ő helyébe? Létezik jó megoldás? Valóban minden tökéletes lenne, ha eljutnánk arra a pontra, amire világéletünkben vágytunk? A választ persze mindenkinek saját magának kell megtalálnia, hiszen itt nincsen jó megoldás, csak többféle alternatíva.

Összességében tehát most is egy olvasmányos, ám mégis erős sztorit kapunk, amely könnyen válhat a thriller rajongók egyik kedvencévé. Kíváncsi vagyok, hogy Hollywood mikor fog lecsapni a sztorira – mert, hogy le fog, abban biztos vagyok.

Értékelés: 10/9

A szerző eddig megjelent művei:

Wayward Pines-trilógia

Wayward Pines
A pokol kapujában
Az utolsó város

Kapcsolódó cikkek: 

Érkezik a Wayward Pines!
Wayward Pines - poszter és új trailer