Szütyiő

szütyiő.jpgSzerző: Kiss Adam
Cím: Szütyiő
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalak száma: 160 (Százhatvan)

Spoilermentes kritika!

Találós kérdés irodalom rajongóknak: Vegyünk egy jó Örkény Istvánt. Adjunk hozzá egy adag Janikovszky Évát. Végül ízlés szerint egy csipetnyi (vagy ha stílusosak akarunk lenni kiss) humorral tálaljuk. Mit kapunk? A helyes választ beküldők között az értékes tárgynyeremény sorsolása most elmarad, azonban a nem helyes választ beküldők nyereménye, hogy megtudhatják a megoldást: a Szütyiőt.

Azt hiszem Kiss Adamot senkinek nem kell bemutatni. Hazánk egyik leghíresebb és legkedveltebb humoristájáról (stand-uposáról) van ugyanis szó. Aki most könyvet írt. Mondhatnánk, nem is akármilyet. A kötet számos "novellát", humoros elmélkedést, egysorost tartalmaz, persze olyan kissadamosan. Mint a fentiekből is kiderül, néhol olyan érzésem volt, mintha Örkény utódját olvasnám (Az új fehér tintám, Fejjel lefelé, E-mail Hollandiából, Időjárás másképp, Nagyon Különleges Tudakozó, Egysoros többszörös, A kacsa hírügynökség jelenti). Janikovszkyhoz (akit mellesleg én a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának tartok) pedig abban hasonlít, hogy ő is ugyanúgy írt a mindennapokról, az életéről, amely nem különbözik a miénktől, csak éppen az egészet optimistán fogja fel.

Persze azért voltak egészen egyedi írások is. Nekem azt tetszett a legjobban, ahogyan görbe tükröt állít a mai regények elé. Itt sem hiányzott a szokásos ajánlás, viccen kívül és belül egyaránt, valamint egy rövidke részlet Kiss Ádám következő könyvéből ("És erre ő azt mondta..."). Illetve ami még fontos, hogy a humor mögött néhány bölcs gondolat is meghúzódott, amivel szerintem az emberek többsége egyetért (BKV kontra ballagók, McFigyeltem, BKV Times, Parkolj, paraszt!, A tenger, a parizer és a barna mell, Vizsgaidőszak).

A kötetben az írások mellett 20 színes fotót találunk, ebből 17-en Kiss Ádám szerepel, a többi hármon anyukája sültje, Beliczai Balázs, valamint Kőhalmi osztozkodik. A képeken már meg sem lepődünk, hogy kedvenc Ádámunk mennyire hülye tud lenni az életben, ha akar.

A kedvenc írásaim (amik tulajdonképpen nem is írások) az Iszik Ön sört? teszt, illetve a Jövő heti horoszkóp egész évre. Ez utóbbi annyit nevettem, hogy a 14-es villamoson már konkrétan engem nézhettek abnormálisnak, pedig próbáltam úgy tartani a könyvet, hogy tisztán látszódjon a nevetésem oka.

Azért nem minden volt fenékig tejfel a könyvvel kapcsolatban. Kicsit idegesített, hogy a szerző minden második mondatát felkiáltójellel zárta, ezzel olyan hatást keltve, mintha végig ordibálna. A másik - bár ez kevesebbszer fordult elő -, néha, mikor volt egy jó poénja, ami tényleg ütött, rögtön hozott egy másikat ahhoz kapcsolódóan, amivel számomra megölte az egész viccet.

Amire azonban abszolút nem lehet panasza senkinek az a könyv maga. Keményfedeles kiadás, mind a 160 oldal fényes papírra lett nyomtatva, egyszóval a kiadás igényes (kiváló karácsonyi ajándék). Amit sajnálok, hogy a Multigáz mellett igen furán fog mutatni a keményfedeles Szütyiő.

Értékelés: 10/8

A könyvet köszönöm az Ulpius-ház Kiadónak!