Híres operettek - A csárdáskirálynő

Operett_01 (1).jpgSzerző: Gajdó Tamás
Cím: Híres operettek - A csárdáskirálynő
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 52

Amikor el kezdtem gyűjteni a Világhíres operák című könyvsorozatot, elgondolkoztam azon, milyen jó lenne, ha egy ugyanilyen széria venné kezdetét, csak éppen a musicaleket venné górcső alá. Kívánságom félig-meddig teljesült: újabb zenei sorozat vette kezdetét itthon február 27-én, csak éppen egy hozzánk sokkal közelebb eső műfajt választott tematikájának: az operetteket.

Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét senkinek sem kell bemutatni. Mindannyian kívülről fújjuk a közismert slágereket: Jaj, lányok nélkül élni nem lehet...; Hajmási Péter, Hajmási Pál, Te rongyos élet; Húzzad csak és még folytathatnám a sort. De azt vajon tudjuk, hogy a művet közel 100 év alatt többször is átdolgozták, bizonyos szerepeket összevontak és a dalokat időről időre más karakter szólaltatta meg? 

Kálmán Imre - bár már saját korában is elismert zeneszerző volt - legnagyobb művét, A csárdáskirálynőt sem a kritika, sem a nézők nem fogadták kitörő lelkesedéssel. Már a darab keletkezése is viszontagságos volt: először az I. világháború akasztotta meg, majd később a zenét és a librettót nem sikerült összeegyeztetni egymással. A bemutatót sem hozta el a teljes sikert: a magyarok a bécsi, az osztrákok a magyar zenei vonulatot találták érdektelennek. Továbbá a magyar lapok a nemzet megcsúfolásának vették az egyes szereplők ábrázolását, a nemesi réteg kifigurázást látták benne, erre a kritikára Kálmán Imre személyesen írt válasz levelet. 

Alapos átdolgozás után azonban a várt siker nem maradt el: csakhamar több országban is bemutatták a művet, amely 1-2 év alatt képes volt minden színházban 200 fölötti előadásszámot produkálni. A magyar színházakban hónapokkal előre nem lehetett rá jegyet kapni, akkora volt az érdeklődés. Az olvasmányos stílusban írt tanulmányokat korabeli kritikák részletei, az eredeti bemutató plakátjai, a legnagyobb színészek fényképei színesítik. 

Ehhez hasonló érdekességről olvashatunk még a Kossuth Kiadó által útjára indított sorozat első kötetében. Az 52 oldalas könyv - amely kivitelezésében a legszebb albumokéval vetekszik - tartalmazza a szerző, Kálmán Imre életútját (amely hasonló fordulatokban bővelkedett, mint művei, habár közel sem voltak annyira vidámak), A csárdáskirálynő keletkezését, magyarországi bemutatóit, az ezekkel együtt járó változtatásokkal, átiratokkal, a történet rövid összefoglalását, valamint a 15 számot tartalmazó CD-mellékleten közreműködő színészek - úgy mint Fischl Mónika, Vadász Dániel, Szendy Szlivi, Peller Károly, Földes Tamás, Faragó András, Marik Péter, Kállay Bori, Dézsy Szabó Károly és György-Rózsa Sándor - rövid életútját, legfontosabb szerepeiket. 

Úgy vélem, hiánypótló sorozat látott napvilágot a Kossuth Kiadónak, az MTVA-nak, a Metropolnak és az Operettszínháznak köszönhetően, mert ahogyan a főszerkesztő, Kerényi Miklós Gábor - KERO fogalmazott: az operett örök műfaj, amely egyszerű bájával, mesébe illő történeteivel, hangulatos, ízig-vérig magyar zenéjével bármely korosztályt képes elvarázsolni. 

A sorozat következő kötete, a János vitéz március 6-án jelenik meg!

Értékelés: 10/10