Sandman - A babaház

babahaz.jpgSzerző: Neil Gaiman
Cím: Sandman 2. – A babaház (Sandman – The Doll's House)
Fordító: Totth Benedek
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
Oldalszám: 236

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Neil Gaiman Sandman-sorozatának második kötetében, A babaházban visszatérünk az Álmok Fejedelmének világába. A főszereplő ezúttal Rose Walker, annak a nőnek az unokája, aki tinédzserként merült álomba, mikor Burgess rabul ejtette Álmot. Miközben a lány Amerikába utazik, hogy megtalálja öccsét, egyre közelebb kerül a misztikumhoz, amely egyszerre töltik el rémülettel és csodálattal.

A 75 számot megélt Sandman sorozat újabb nyolc füzetét (9-16.) kapjuk kézhez a második kötetben. A történetek itt már sokkal inkább összefüggnek egymással, mint a Prelűdök és noktürnök esetén. Ez alól kivétel a prológus (Mesék a homokban), amelyben egy igazi mítoszról olvashatunk, melynek főszereplője a Nada királynő, aki élete legnagyobb hibáját követte el, mikor beleszeretett az Álmok Fejedelmébe, valamint a negyedik fejezet (Egyszer fenn, egyszer lenn), melyen Hob Gadlingot ismerhetjük meg, aki szerint a halál a gyáváknak való, ezért az örök életért cserébe hajlandó a legsúlyosabb árat is megfizetni.

Gaiman fantáziája még mindig bámulatba ejtő, hihetetlen, hogy bármihez is nyúl, szinte sikertörténet lesz belőle. Életműve nagy részét még nem olvastam, de pár kötet alapján is megállapítható, hogy igyekszik mindig újat alkotni, ez a Sandman esetén sincs másként. Egyfelől ismerősként köszöntjük a lapokon Árnyat és Halált, az alapszituációt, másfelől viszont teljesen más hangulattal bír ez a kötet, mint az előző. Itt is megtaláljuk ugyanazokat a horrorisztikus elemeket, amelyekért már a Prelűdök és noktürnöket is szerettük, de mégis sikerült Gaimannek úgy tálalni ezt az egészet, hogy egy teljesen új oldalát ismertük meg.

A kötet elején egy négy oldalas összefoglalást olvashatunk az előző kötetben történtekről, így aki esetleg a második kötettel kezdené az ismerkedést, nyugodt szívvel teheti, mert minden lényeges információt megkapunk. A könyv végén ismét találunk jegyzeteket az egyes füzetekhez, amelyek segítik a tökéletesebb megértést, és még inkább kiemelik Gaiman zsenialitását (ki gondolta volna, hogy a sorozat elején elejetett, teljesen hétköznapi mondat a későbbiekben mekkora jelentősséggel fog bírni). Továbbá megismerünk két újabb testvért a Végtelenek családjából: Vágyat és Kétségbeesést, előbbi fontos szerepet játszik az események alakulásában. Kíváncsi vagyok, milyen fordulatot vesz az ő történetük, lévén, hogy már összetűzésbe került Álommal.

A babaház esetén már érezhető volt, hogy mind Gaiman, mind az illusztrátorok kezdik megtalálni a saját stílusukat. Bár az egyes füzeteknél időnként megfigyelhető, hogy a rajzolók személyében változás történt, ez egyáltalán nem zavaró, ugyanis a legtöbbnél Dringenberg és Jones működött közre, ők szinte a kezdetektől tagjai voltak az alkotócsapatnak.

Egyre jobban kezdem megszeretni a sorozatot, pedig soha nem voltam oda az amerikai képregényekért. Kíváncsi leszek a harmadik kötetre, mivel, ha jól tudom, ott négy különálló történetet kapunk, és azzal zárul le a Sandman-saga első nagy része.

Értékelés: 10/9

A könyv most akciósan, 50% kedvezménnyel vásárolható meg az Alexandra Könyváruházban!