A kőcsillag

century2-a-kocsilag-borito.pngSzerző: Pierdomenico Baccalario
Cím: Century 2. A kőcsillag (Century 1. La stella di pietra)
Fordító: Balkó Ágnes
Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalszám: 352 + 16 színes oldal

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Century-tetralógia első részét szinte pontosan egy évvel ezelőtt vettem a kezembe. Ahogy az akkor írt kritikámból kitűnt, nagyon vártam ezt a sorozatot, kíváncsi voltam rá, ám mégsem okozott akkora örömet, mint hittem. Éppen ezért nem sürgettem a második rész elolvasását (ami egyébként már novemberben megjelent), de a molyon csupa jót olvastam róla, így ideje volt nekem is elővenni, hogy ismét a négy jó baráttal tartsak egy nyomozás erejéig.

A történet néhány héttel A Tűz Gyűrűje történései után játszódik. Harvey úgy dönt, hogy feszültségét a boksz segítségével vezeti le, ezért el kezd edzésre járni. Azonban folyton úgy érzi, hogy követik őt, valamint időnként halott bátyja hangját is hallani véli, aki különböző jó tanácsokkal látja el. A fiú érzi, hogy a Rómában történtekhez van köze a dolognak, ezért New Yorkba hívja barátait, hogy együtt eredjenek a rejtély nyomába. Sheng, Mistral és Elettra tehát Amerikába utazik, hogy folytassák az ereklyék összegyűjtését, ezzel megmentve a világot a rá leselkedő veszélytől.

Folytatásról lévén szó a legtöbb szereplőt már ismerhetjük az előző kötetből, de jó pár új személy is felbukkan, színesítve ezáltal a történetet. Az amerikai helyszín is sokkal impozánsabb, mint Róma, sokkal több lehetőséget rejt magában. Láthatjuk a Szabadság szobrot, elutazhatunk a Central Parkba vagy különböző múzeumok, szigetek látogatói lehetünk - és mindezt gyönyörű fényképek illusztrálásában, ugyanis a kötetben ismét egy 16 oldalas mellékletet találunk, amely a cselekmény legfontosabb helyszíneire kalauzolja el az ifjúságot.

Maga a történet valóban sokkal izgalmasabbra sikeredett, mint az első részé, habár erre ott sem lehetett panasz. Kezd körvonalazódni, hogy pontosan milyen szerepük is lesz a gyerekeknek a világ megmentésében, milyen titkot rejt magában a Century, és hogy mit jelképeznek az ereklyék, amiket egybe kell gyűjteni. Habár Baccalario a jól ismert klisékből építkezik, ismét bizonyossá vált, hogy ha a négy őselemre húznak rá egy sztorit, abból rossz nem sülhet ki. A kötetben fontos szerepet kap a nyomozás, bizonyos kódok megfejtése, a történet végén pedig ismét egy látványos csatának lehetünk szemtanúi.

Azonban bármennyire is jó maga a történet, a stílus nagyon elvesz az élvezhetőségből. Már az előző kritikában is utaltam arra, hogy a jelen idejű írásmód nem megy Baccalariónak, ez teljes bizonyítást nyert ebben a részben. Sokkal kevesebb volt a leírás, mint a párbeszéd, így valóban olyan érzésem volt, mintha egy kezdetleges forgatókönyvet olvasnék. A történetben ezen kívül számos logikai bukfenc van, ami az ifjúságnak valószínűleg nem fog feltűnni, de nekem nagyon szúrta a szemem. Először is: a négy gyerek négy különböző (és némely esetben egymástól igen távoli) ország lakói, ennek ellenére simán leküzdenek minden nyelvi akadályt, mert bárkivel is találkozzanak, rögtön szót értenek velük (persze miután ismételten letegeznek boldog-boldogtalant). Továbbá mind a négyen februárban születtek, erről azonban szó sem esik a történetben, pedig nagyon jó lehetőség rejlett a közös születésnapban.

A szereplők karaktere kezd alakulni, már nem csak Harvey esetén éreztem fejlődést, hanem a többieken is. Noha, ennek ellenére még mindig vannak természetellenes reakcióik (mint például, mikor két és fél hónap után először látják egymást, és semmi nem történik), vagy ott van például a szerelmi szál, ami abszolút nincs előkészítve, egyszerre csak ketten kigondolják, hogy járni fognak. 

Nem mondom tehát, hogy rossz ez a regény, mert nem az (nagyon gyorsan lehet haladni vele, mert a történet magával rántja az olvasót), de nagyon sok hibája van, amit egy kis odafigyeléssel ki lehetett volna küszöbölni. Viszont senkinek sem ajánlom, hogy ezzel a kötettel kezdje az ismerkedést, mert vajmi keveset fog érteni belőle, ugyanis a szerző egy-egy félmondat erejéig utal csak vissza az előző részben történtekre (még nálam is akadtak olykor homályos foltok). 

Értékelés: 10/7