Lanzarote

lanzarote.jpgSzerző: Michel Houellebecq
Cím: Lanzarote (Lanzarote)
Fordító: Tótfalusi Ágnes
Kiadó: Magvető Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A francia származású Michel Houllebecq lesz az idei Könyvfesztivál díszvendége. A jeles alkalomra a szerző könyveinek hazai kiadója, a Magvető több, régebben már megjelent regényt ad ki újból (köztük az Elemi részecskék valamint a Térkép és a táj címűeket), valamint egy eddig magyarul még nem olvasható mű is érkezik, a Lanzarote.

A kisregény - vagy inkább novella - főhőse, a negyvenes évei végén járó átlagpolgár úgy dönt, januárban veszi ki szabadságát és utazik el külföldre. Fizetése nem a legjobb, így az utazási iroda csinos alkalmazottja Lanzarote-ot javasolja úti célnak. A Kanári-szigeten található település a nemzeti parkok, vulkánok adta élményen túl új ismeretséget is hoz a férfi számára: találkozik Rudival, az idősödő, szemérmetes férfivel, valamint Barbarával és Pammel, a két erotikával túlfűtött lánnyal. A nyaralás után a lelkében új érzésekkel tér vissza hazájába, hogy folytassa addigi átlagéletét. 

Michel Houellebecq 1958. február 26-án született Michel Thomas néven Réunion szigeten, Franciaország tengerentúli megyéjében. Szülei nem sok ügyet vetettek rá, és négy évvel fiatalabb lány féltestvére születése után, hatéves korában kommunista nagymamájához került – írói álnévként nagymamája leánykori nevét vette fel. A meaux-i Henri Moissan gimnázium bentlakó növendéke volt; osztálytársai már akkor felfigyeltek különleges intelligenciájára, elemzőkészségére, és arra, hogy a korabeli fiúkhoz képest különleges távolságtartással figyeli az eseményeket. „Einsteinnek” nevezték. 1978-ban meghalt a nagymamája. 1980-ban megszerezte az agrármérnöki diplomát; még ebben az évben feleségül vette legjobb barátja unokahúgát. Nem talált munkát, nehéz anyagi körülmények között élt. 1981-ben megszületett a fia, Étienne. Ezután hamarosan elvált, a válása utáni depresszió miatt több szakaszban pszichiátriai kezelésre szorult. Irodalmi karrierje húsz éves korában indult, amikor több költői körnek is tagja lett. 1985-ben megismerkedett Michel Bulteau esztétával,  a Nouevelle Revue de Paris szerkesztőjével, aki elsőként közölte a verseit; ezzel egy azóta is töretlen barátság vette kezdetét. 2010. szeptember 4-én jelent meg A térkép és a táj című regénye a Flammarion Kiadónál. 2010 novemberében ezért a könyvéért megkapta a Goncourt-díjat.

A 2002-es Lanzarote című kisregény a magányos ember egyik életformáját mutatja be. A névtelenségbe burkolózó főhős egyedül él, egyedül a szex okoz neki örömet, de állandó társat nem talált maga mellé. Fizetése csekély, ezért választja a szigetet északkeleti városát. Elsőnek Rudival, a német férfival találkozik, aki korábban boldog családapa volt, ám mostanra már ő is az egyedüllét gondjaival küzd. A történet folyamán rájön, hogy mi a létének célja, ezért meglepő lépésre szánja el magát. A magukat leszbikusnak párnak valló Pam és Barbara is új dolgokra vágynak, ezért bólintanak rá főhősünk csoportos szexre vonatkozó kérdésére. 

A mű, bár alig tesz ki 100 oldalt (kis formátumban, széles margókkal, sorközökkel), mégis sok fontos dologra tér ki és közben műfajváltáson is átesik. Az első részében megismerjük Lanzarote városát, a nevezetességeket, igazi tájleírásokat kapunk. A középső szakasz jóval profánabb stílusban íródott: a főhős és a két lány szexuális élményeit meséli el igen részletes érzékiséggel. A záró (Rudi levele utáni) rész jóval komolyabb, inkább krimi hangulatot kölcsönöz az egésznek, ahogy rávilágít az embereket kihasználó és énjük legsötétebb alakját előhívó szekták működésére. És mindezt főhősünk néhol maró gúnnyal, fanyar humorral, néhol teljes közönyösséggel veszi tudomásul. Egy évvel későbbi utazásának egy részletébe is bepillantást nyerünk, és meglepődve tapasztaljuk, hogy semmi nem változott az életében. 

Számomra a Lanzarote volt az első lépcsőfok Houellebecq regényei felé, mert biztos vagyok benne, hogy hamarosan újabb kötetét is kezembe veszem.

Értékelés: 10/8

A könyv április 18-án, a Budapesti Nemzeti Könyvfesztiválra jelenik meg! Az író a Fesztivál díszvendége lesz, a vele kapcsolatos programok megtekintéséhez katt ide!