A fáraó rejtélye

agatha1.jpgSzerző: Sir Steve Stevenson
Cím: Agatha nyomoz - A fáraó rejtélye (Agatha Mystery - L'Enigma del Faraone)
Fordító: Ungváriné Simon Nóra
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 140

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Manó Könyvek egészen a tavalyi évig az óvódás és az alsó tagozatos korcsoportot célozta meg könyveivel. 2012-ben a tinédzserekre is kiterjesztette a célcsoportját, ekkor jelent meg a Lélektársak - Sky című young adult regény. Az idei Könyvfesztiválra két további sorozatot mutattak be a hazai olvasóknak: a Sherlock, Lupin és én a világ leghíresebb detektívjeit hozza össze, az Agatha nyomozban pedig egy tizenkét éves kislány ténykedéseiről olvashatunk.

Larry, a Sólyomszem Detektív Iskola tanulója, ám hiába ért a technikai kütyükhöz, lustasága miatt félő, hogy elbocsátják az intézményből. Kap egy utolsó esélyt: ha megtalálja az Egyiptomban ellopott agyagtáblát, továbbra is a suli tanulója maradhat. Larry unokatestvére, Agatha segítségét kéri, aki azonnal igent mond a felkérésre. A tizenkét éves lány minden álma, hogy egyszer a világ legjobb krimiszerzője legyen, éppen ezért már gyerekkorában el kezdett foglalkozni rejtélyes ügyek felderítésével. A két gyerek az óriás méretű, ám annál jószívűbb ex-ökölvívó Mr. Kenttel és a kifinomult szaglású macskával, Watsonnal együtt azonnal Egyiptomba repül, hogy megfejtse az ellopott tábla rejtélyét. A tét nem kicsi: ugyanis az agyagtáblán lévő feliratok alapján lehet megtalálni egy elveszett sírt.

A szerző neve kicsit megtévesztő lehet, ugyanis szó sincs lovagról vagy angol szerzőről, a regény egy álnév mögé rejtőző olasz író, Mario Pasqualotto szerzeménye. Ahogy többször is írtam már, még felnőtt fejjel is élvezetet jelent olasz szerzők ifjúsági könyveit olvasni, hiszen kreativitásuk és könyveik kivitelezése magasan a legjobbak között van. A történetben most sem csalódtam, habár huszonévesként nem izgultam annyira a szereplőkért, kellemes kikapcsolódást jelentett az az egy óra, amíg elolvastam a könyvet. És abban is biztos vagyok, hogy gyermekként imádtam volna a sorozatot, hiszen több elemében is Thomas Brezina könyveire emlékeztet.

A sorozatnak négy állandó szereplője van: Larry, akinek bár sok kedve nincs hozzá, mégis detektívnek tanul (gondolom, általa szereznek majd tudomást minden egyes kalandról), Agatha, az önjelölt magánnyomozó, az ő komornyikja, a hagridi méreteket öltő Mr. Kent és a Watson névre hallgató macska. A Mystery családnak szerte a világban vannak tagjai, így a további kötetekben is megoldható lesz a gyerekek elszállásolása, a kapcsolattartás. A szereplők könnyen megszerethetőek, valamilyen szinten még próbálta külön egyéniségekkel felruházni a szerző őket, de azért nagy karakterfejlődéseket egyiküknél se várjunk.

A történet mentes az erőszaktól, épp annyi van csak benne, amennyi a gyermekek figyelmének a fenntartásához és az izgalom fokozásához szükséges. Nem folyik vér, nincsenek káromkodások, néhol ugyan elő kerül egy-egy pisztoly, de soha nem sül el, így a szülők nyugodt szívvel adhatják a gyerekek kezébe a kötetet, nem kell attól tartaniuk, hogy "rosszat" tanulnak belőle. Maga a krimi-szál is igazodik a 8-12 éves korosztály igényeihez: egy ellopott tárgyat kell megtalálniuk, semmi gyilkosság, semmi brutalitás és gondolom, ez a későbbiekben sem fog változni. 

Maga a magyar kiadás is igényes: a szöveget korosztálynak való betűmérettel nyomtatták, az illusztrációk pedig remek támpontot adhatnak a történet egyes szereplőinek és helyszíneinek elképzeléséhez. Egyedül a kötést tudom kritizálni: ez a félig kartonált, félig kemény kötés zavaró, mert nem elég masszív ahhoz, hogy ne hajoljon meg az olvasásnál, viszont ahhoz eléggé stabil, hogy a gyűrődés nyomot hagyjon.

A kiadó ígérete szerint ősszel jön a következő kötet (A rejtélyes bengáliai eset), azután remélhetőleg nagyobb sebességre kapcsolnak, mivel Olaszországban már a tizenharmadik résznél jár a széria.

Értékelés: 10/8