Könyvhétre jön 1. - Animus Kiadó

Habár a Könyvhét jóval nagyobb múltra tekint vissza, mint a Könyvfesztivál, meg a kritikusok és a hozzáértők is nagyobb eseménynek tartják, nekem még mindig utóbbi viszi a prímet. Szerencsére a kiadók nem értenek egyet velem, így általában az igazán nagy durranásokat nyár elején jelentetik meg. Mivel lehetetlen lenne egy posztban felsorolni az újdonságokat (főleg, ha csak az általam kedvelt kiadókat nézzük), ezért egy hosszadalmas cikksorozatban mutatom be, mik várhatók a könyvünnep alkalmából. Legelsőnek az Animus Kiadó könyveit veszem górcső alá, némelyiknél a személyes véleményemet is olvashatjátok.

veszmadar.jpgCamilla Läckberg: Vészmadár
Fülszöveg: A Tanumshede melletti országúton fának rohan egy autó. Vezetője – az ütközésnél életét vesztő Marit Kaspersen – szervezetében hatalmas mennyiségű alkoholt találnak. Adja magát a feltételezés, hogy ittasan vezetett, és ezért nem volt képes bevenni a kanyart. A boncolás azonban hamar kideríti, hogy a nő a baleset pillanatában már halott volt: alkoholmérgezés végzett vele. Ám közeli hozzátartozói – volt férje, lánya és leszbikus élettársa – szerint Marit soha életében nem ivott. A holttesten talált különös nyomok is azt erősítik, hogy gyilkosság történhetett. Patrik Hedström nyomozó és csapata nekiveselkedik az ügynek, ám ugyanekkor egy másik bűntény is történik: megölik a városkában forgatott valóságshow egyik szereplőjét. A hatalmas médiafelhajtás miatt a nyomozócsapat kénytelen inkább erre fordítani a figyelmét. Ám lassan kirajzolódik, hogy a két esetnek köze van egymáshoz.
Camilla Läckberg egyike a magyar olvasók által kedvelt skandináv szerzőknek. A fiatal és gyönyörű írónő eddig nyolc kötettel örvendeztette meg a Fjällbackái gyilkosságok rajongóit, ennek a sorozatnak a negyedik kötetét vehetjük kézbe most. Én még nem olvastam egy kötetet sem a szerzőtől, de ha hihetek a többi bloggernek (és miért ne tenném?), van olyan jó és élvezetes, mint az általam megszeretett északi társai. A magyar kiadás borítója szerintem az eddigi legszebb a Skandináv szerzők sorozatban, magasan veri a legtöbbet, pedig azok is igen tetszetősek.
Várási index: 80% (Annak ellenére, hogy még nem olvastam egyetlen kötetet sem, a borító és a fülszöveg nagyon meggyőző.)
336 oldal, 3290 Ft

fiu.jpgLois Lowry: A fiú
Fülszöveg: Egy napon egy ájult fiatal lányt vet partra a tenger. A közeli falu lakói befogadják, ám nem tudják róla, hogy egy olyan társadalomból érkezett, ahol az emberek nemcsak a színeket nem ismerik, de bizonyos érzelmek is hiányoznak a világukból, s ők boldog együgyűséggel tűrik a szűk elit által számukra kialakított rendet. Claire-t a döntéshozók történetesen szülőanyának jelölték ki, s már tizennégy évesen életet kellett adnia egy fiúnak, akit a szokásoknak megfelelően azonnal elvettek tőle. Ám a gépezet ezúttal nem működött tökéletesen. Új beosztást ugyan kapott – egy halfeldolgozó üzemben –, de nem kapta meg a pirulát, amely a társadalom minden tagját megfosztja a zavaró érzésektől, s biztosítja számukra a kétségektől mentes, békés életet. Claire nem tud lemondani fiáról; látni akarja, mindenáron tudni akarja, mi lett a sorsa. Hiszen ő hozta erre a világra! S miközben mindent kockára téve elindul, hogy valahogyan a nyomára bukkanjon, sorra feltűnnek azok a világok és szereplőik, amelyeket Lowry Az emlékek őrével kezdődő, majd a Valahol, messze és a Hírvivő című kötetekkel folytatódó regényfolyamában már elénk tárt.A záró kötetből végre megtudjuk azt is, amire a sok iskolában ajánlott olvasmányként szereplő első kötet nem ad egyértelmű választ: él-e, hal-e Jonas, aki – bár a Döntéshozók Bizottsága igen különleges és megtisztelő feladattal bízza meg, megteszik őt az emlékek őrzőjének –, megszökteti a még csecsemő Gabrielt, ezzel mindkettejüket halálos veszedelembe sodorva. A világszerte elismert Lois Lowrynak ez a regénye is a választásról szól: a választásról a könnyű és az igaz út között. Így, ahogyan az eddigi kötetek is, különleges lehetőséget kínál arra, hogy szülők és gyerekek, tanárok és tanítványaik elbeszélgessenek az élet nagy kérdéseiről.
Mikor a Könyvfesztiválon megtudtam, hogy jön egy új Lowry-kötetet, madarat lehetett volna fogatni velem, persze a bejelentéssel meg kellett várnom, míg a kiadó hivatalosan is közzéteszi a magyar kiadást. Gyermekkorom egyik nagy kedvence Az emlékek őre, a Számláld meg a csillagokat, valamint a Nyáron történt, Lowryt pedig azóta is egyik legjobb és legkomolyabb gyerekkönyvszerzőnek tartom. Kicsit azonban félve tekintek a folytatás elé: számomra Az emlékek őre éppen azért volt remek olvasmány, mert az olvasóra bízza, hogy eldöntse, mi történt Gabriellel és Jonas-szal (habár Gabe jövőjét illetően találunk utalást a Hírvivőben). Azért bízom annyira a szerzőben, hogy most is egy remek regénnyel fog meglepni. Azt mondjuk sajnálom, hogy kartonált változatban jelenik meg, és nem keménykötésben, mint a korábbiak, de remélhetőleg a történet és a gyönyörű borító kárpótolni fog ezért.
Várási index: 95%
304 oldal, 2890 Ft

miért félek a nőktől.jpgMischa-Sarim Vérollet: Miért félek a nőktől
Fülszöveg: Ó, azok a boldog kamaszévek…! – De felsóhajthat-e így a visszatekintő, ha fogszabályzót hordott, allergiás volt szinte mindenre, nem volt se jóképű, se kisportolt, tériszonnyal küszködött, és a gének gonosz játéka folytán egyéb kellemetlenségeknek is ki volt téve, például álmában beszélt? S akkor még egy szót sem szóltunk a mindig útban lévő kisöcsről, valamint a szülők nem éppen kamaszbarát húzásairól... Ez a lefegyverző őszinteséggel és iróniával megírt regény egyértelművé teszi: érthető az édes-bús nosztalgia, pedig a felnőtté válást a lehető legjobb adottságokkal felvértezve is megszenvedjük. Ám mindeközben az életre szóló barátságokat érlelő bandázás, az első világmegváltó tervek, az első nagy szerelmek időszaka megismételhetetlen csodákkal van teli. Miközben a most 32 éves, angol–francia–német származású író ifjúkorának kísérőjéül szegődünk, óhatatlanul újraéljük egyszervolt kamaszkorunk szép és sajgó, felemelő és felkavaró, gyötrelmes és máig nevetésre késztető emlékeit.
Az íróról, valamint a könyvről még semmit sem hallottam, így őszintén szólva ez a kötet engem nem különösebben izgat. Azonban biztos vagyok benne, hogy a Kiadó nem nyúl mellé, valóban egy humoros, ugyanakkor kíméletlenül őszinte regényt kapunk a kamaszkorról és a felnőtté válásról. A borító leginkább az Ulpius-ház által kiadott Dumaszínház köteteit juttatja eszembe, de azért bízom benne, hogy attól magasabb színvonalat fog képviselni.
Várási index: 50%
208 oldal, 2790 Ft

férfiak földjén.jpgHisham Matar: Férfiak földjén
Fülszöveg: Szulejmán kisgyerek még, de az utcabeli gondtalan játék, szülei odaadó szeretete s a tisztes jómód közepette egyre inkább felsejlik előtte, milyen is valójában a világ, amelyet Kadhafi ezredes ereje teljében ural. Egy alkalommal a város főterén észreveszi apját, akiről úgy tudja, üzleti úton van, s bár még parfümje illatát is érzi, ahogy elmegy mellette, apja egy pillantást sem vet rá. Ettől kezdve válik a világ egyre félelmetesebb hellyé Szulejmán számára, ahol kérdéseire vagy nem kap választ, vagy csak hazugságot hall. Apja egyre többször és egyre hosszabb ideig marad távol, s a kisfiú különösen erős, bensőséges kapcsolatba kerül az anyjával, aki megosztja vele gyereklányként átélt megrendítő történetét, így azt is, hogyan lett szinte gyerekfejjel asszonnyá. A tettetések és elhallgatások, a megmagyarázhatatlan történések egyre gyakrabban fenyegetik Szulejmán otthonát, s már-már szétfeszítik az egykor biztonságosnak vélt falakat.
Magam is meglepődtem rajta, de jelenleg úgy néz ki, hogy ezt a kötetet várom leginkább mind a kiadó, mind az egész Könyvhét szempontjából. Egy blogon korábban olvastam a megjelenésről, noha akkor magára a történetre nem igazán fektettem hangsúlyt, inkább a címe, valamint a líbiai szerző személye keltette fel az érdeklődésemet. Nagyon várom már, hogy egy igazi szépirodalmi értékű könyvet vehessek a kezembe (mint mondjuk a tavalyi Lázadás), remélem, A férfiak földjén megadja ezt az élményt. (Arról nem is beszélve, hogy a zseniális Tóth Tamás Boldizsár ült a fordító székébe, így a magyar szöveg minősége már garantált.)
Várási index: 100%
288 oldal, 2980 Ft

Ezen kívül jön még négy régi-új kötet a népszerű szerzőpáros, Kaszás György és Elek Lívia Amit a dolgokról feltétlenül tudni kell-sorozatából (disznó, lajhár, ember, majom). A humoros kötetek 32 oldalasak, 1290 forint/darab áron juthatunk majd hozzájuk.