Csika manó otthonra lel

csika.pngSzerző: L. Molnár Edit
Cím: Csika manó otthonra lel
Illusztrálta: Kadlicskó Beáta
Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Szeretem kézbe venni, lapozgatni és olvasni a Pongrác Kiadó mesekönyveit, mert ilyenkor mindig visszanyerem a hitem, hogy igenis léteznek még olyan emberek, akik a minőséget helyezik előtérbe, és valóban képesek arra, hogy szórakoztassák a gyermekeket. Tavaly a láthatatlanná vált királyfi története repített vissza a gyermekkoromba, idén L. Molnár Editnek sikerült elbűvölnie. 

Csika manó házát - egy skatulyát - elfújja a szél. Kis barátunk egészen addig nem is szomorkodik emiatt, míg be nem köszönt az ősz, és vele együtt a hideg. Útra kel hát, batyujában három apró tárggyal, hogy új otthont keressen magának. Vándorlása és keresése során találkozik a tündérekkel, akik ádáz harcot vívnak a hangyákkal, összeismerkedik a koboldokkal, ahol egy csecsemő éjjel-nappal tartó sírása okoz gondot, végül manótársai esküvőjére is ellátogat, igaz mint a mogorva Kacsi manó. Hosszú és fárasztó utat kell bejárnia, mire végre megleli igazi otthonát, egy olyan világban, ahol bármi megtörténhet.

L. Molnár Editnek, a pécsi származású írónőnek a Csika manó otthonra lel a harmadik mesekönyve, amely megjelent nyomtatásban. Két korábbi kötete rövid mesék gyűjteménye, ez az első olyan műve, amely egy hosszabb lélegzetű történetet mesél el. Habár konkrétan nincs fejezetekre osztva a mese, mégis jól el lehet különíteni az egyes kalandokat egymástól, így akár a gyermekek több éjszakán keresztül is élvezhetik e kis zöld manó kalandjait. 

A szerző remek érzékkel vegyíti a népmesei elemeket a mai gyerekek igényeivel. Királyfik, királylányok, sárkányok helyett koboldok, tündérek és manók a főhősei a történetnek, ám Csika manó a legkisebb fiúk szerencséjével és leleményességével oldja meg a problémákat. Három varázserejű tárgy áll a rendelkezésére, és ahogyan az várható, mind a hármat fel is használja egy-egy konfliktus feloldására. Külön kiemelném, hogy nem csak a tárgyak, hanem az alapszituációk is mutatnak eredetiséget, ez miatt a felnőttek is kíváncsian várhatják, hogy milyen új kalandokba keveredik főhősünk.

A kötet külalakra is minőségi alkotás. Mind a borító, mind a belső illusztrációk szemet gyönyörködtetőek, Kadlicskó Beátát illeti a dicséret. Róla érdemes tudni, hogy a budapesti Szent László és Szent János Kórház gyermekosztályának a falán lévő képek is az ő keze munkái, valamint nagy természetbarát - utóbbi kitűnik az ábrázolásmódjából is, nagy hangsúlyt fektet az élővilág minél barátságosabb ábrázolására. 

Bátran ajánlom tehát ezt a könyvet olyan családoknak, ahol óvódás, kisiskolás gyerekek és/vagy gyermeklelkű felnőttek élnek.

Értékelés: 10/9