Maigret és a gengszterek

maigret gengszter.jpgSzerző: Georges Simenon
Cím: Maigret és a gengszterek (Maigret, Lognon Et les Gangsters)
Fordító: Ertl István
Kiadó: Agave Kiadó
Oldalszám: 160

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Georges Simenon új Maigret-regényében az ötvenes évekbeli gengszterek világát hozza közelebb az olvasókhoz.

Maigret felügyelőt felkeresi a rendőrtársai között csak Bálfácánnak csúfolt Lognon felesége, mert férje pár napja nem érkezett haza. Mikor a kialvatlan nyomozó végre hazatér, kiderül, hogy amerikai gengszterek nyomára akadt, akik Párizsban igyekeznek megvetni a lábukat. A francia rendőrségnek azt tanácsolják, hogy ne vegyenek tudomást a bűnözőkről, mert sokkal eszesebbek náluk, ám Maigret nem hallgat a jó szóra és saját kézbe veszi az ügyet.

Az 1951-ben íródott regény két világ találkozását mutatja be. Maigret felügyelő főleg Párizsban és környékén deríti fel a gyilkosságokat az egyes kötetekben, ezáltal feltárul az olvasó előtt a korabeli Franciaország sötétebbik oldala, ám most Simenon kiterjesztette az ismeretek az Egyesült Államokra is. Annak ellenére, hogy nyomozóink nem hagyják el országuk határait, Jimmy MacDonalddal való kapcsolatuk révén betekintést nyerünk az amerikai jogrendszerbe és igazságszolgáltatásban. A két ellentétes felfogású jogelmélet lecsupaszított változatának összeütközése adja az eset kiindulópontját: vagyis amíg az államokbeli hatóság semmit nem tud kezdeni – még akár bizonyítékok mellett sem – a gengszterekkel, addig a francia szabályozás lehetővé teszi elfogásukat és elítélésüket.

Habár ez is fontos szerephez jut a történet során, nem ez teszi ki a sztori javarészét. A kötet első fele még humorosnak is mondható, amíg a kétbalkezes és a nyomozáshoz nem sokat konyító Lognon a színen van. Balfácán felügyelő ugyanis egy olyan szereplője a regénynek, amiért sok színész összetenné a kezét, ha eljátszhatná a filmvásznon. Esetlen, mégis szerethető, ugyanakkor végtelenül idegesítő is tud lenni jó szándéka és önbizalomhiánya miatt. A másik közönség-kedvenccé a New York-i Jimmy válhat, aki laza stílusával igazi színfoltot jelent az eddig megszokott palettán. Rajtuk kívül az olasz bevándorlók gondoskodnak az izgalomról: a vendéglátósként kenyerüket kereső szicíliai és itáliaiak segítik a gengszterek és nehezítik a rendőrök munkáját.

A történet végére előkerülnek a pisztolyok is, és a Maigret-történetektől szokatlan módon igazi akcióregénybe csap át a hangulat. Természetesen a rosszak ismét elnyerik büntetésüket, a jók pedig megkapják megérdemelt jutalmukat, és Lognon felügyelő sorsa is beteljesedik.

Értékelés: 10/9