Az időkapu - A Villa Argo rejtélye

Ulysses Moore 1.

az idokapu.JPGSzerző: Ulysses Moore (Pierdomenico Baccalario)
Cím: Az időkapu - A Villa Argo rejtélye (La Porta del Tempo)
Fordító: Kotsis Orsolya
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 224

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Aki egy kicsit is otthonosan mozog az olasz gyermekirodalomban, annak Pierdomenico Baccalario neve biztosan nem ismeretlen. Csak magyarul három könyvsorozata jelent meg (Ulysses Moore, Century, Cyboira), illetve számos, hazánkban is kapható mese- és ifjúsági regénynél működött közre. A jövőre negyvenedeik életévét betöltő szerző legsikeresebb sorozatának, az Ulysses Moore kalandjait elmesélő szériának idén jelent meg a tizenharmadik kötete.

A Covenant család Londonból költözik a csendes faluba, Kilmore Cove-ba, egy tengerparti sziklára épített házba. A Villa Argo egykori tulajdonosa Ulysses Moore a közelmúltban hunyt el, a birtok ügyeinek intézésével hűséges kertészét, Nestort bízta meg. Ő vigyáz a két gyermekre, Jasonre és Juliára is, valamint újdonsült barátjukra, Rickre, mikor a Covenant-szülők elutaznak pár napra. A három jó barát azonban hamar feltalálja magát: egy titkos átjáróra bukkannak az egyik szobában. Ám a különböző zárakkal és titkosírásokkal védett hely sok kalandot és veszélyt rejt, amikre a gyerekek még álmukban sem gondoltak volna. 

A könyv kivitelezéséről csak szuperablatívuszokban tudok beszélni. Az olaszok mindig is figyeltek a minőségre és szerencsére a hazai kiadó is átvette ezt a jó szokásukat. Az egyébként is mutatós védőborító alatt, egy igazi naplóformátum rejtőzik, amitől az olvasónak tényleg olyan érzése támad, mintha egy régóta porosodó könyvet ütne fel. A belső illusztrációk Iacopo Bruno munkáját dicsérik, az ő neve is ismerős lehet a szerző másik sorozata, a Century vagy a Sherlock, Lupin és én-kötetek kapcsán. 

Ki kell emelnem azt az ötletes megoldást, ahogyan a szerző megmagyarázza az álnevet, illetve keretet ad a történetnek. Egy üzenet szerint Pierdomenico egy szóbeszéd nyomán utazott Londonba, azonban Kilmore Cove települését sehol sem találta. Egy telefonhívás után másnapra egy utazóládát talált a hotel portáján, amelyben több füzetet és néhány képet talált. A titkosírással írt történetet el kezdte lefordítani, és mi ennek a munkának a gyümölcsét élvezhetjük a megjelent kötetben. A titokzatos küldemény feladójának csupán annyi kérése volt a szerző felé, hogy a borítón jól látható módon tüntessék fel Ulysses Moore nevét. Nekem az ilyenfajta megoldás mindig is szimpatikus volt, hasonlóval élt a Holly Black-Tony DiTerlizzi páros a Spiderwick-krónikák megírásakor, és ugyanígy, egy szomorú történet után nyomozva született meg A balszerencse áradása Lemony Snicket tollából. (Sajnos utóbbi sorozatnak a befejezést már sosem fogjuk megtudni, lévén, hogy két kiadónál is megbukott.)

A kötet igazi ifjúsági kalandregény. Megtalálható benne minden, ami képes lekötni a kamaszok figyelmét: egy testvérpár (ráadásul ikrek, ez mindig vonzó volt a kölyköknek) barátsága egy falubeli fiúval, izgalmas és nem egyszer veszélyes kalandok, elhullajtott félmondatok, amelyek fokozzák az adrenalinszintjüket és végül egy titokzatos alak Ulysses Moore személyében. A stílus roppant olvasmányos, nagyon gyorsan lehet haladni a történettel (én is csupán egyszer szakítottam meg az olvasást), a sztori végig pörög, egy percre sem ülepedik le. Habár a címválasztással nem tudok teljesen egyetérteni, mivel csak a regény utolsó fejezetében kerül szóba a kapu, de akkor sem válik még egyértelművé, hogy időutazásra lehet használni.

Ez a kötet ugyanis egy bevezető rész, szépen bemutatja a szereplőket - akikből mellesleg nem kapunk sokat. A három gyermeken és a kertészen kívül rövid időre feltűnnek az ikrei szülei, valamint egy könyvesbolti eladó, illetve a későbbi gonoszt játszó Oblivia Newton és segítője, Manfred. A történet nagy részében ugyanis csak a három kalandort látjuk, velük együtt fejtjük meg a kódokat és az azokat takaró üzenetek jelentését. Kíváncsi vagyok, hogyan fog folytatódni a sorozat, az már biztos, hogy a következő kötetben a már itt is sokat emlegetett Egyiptom lesz az úti cél.

Akit egyébként megriaszt a sorozat hossza, azoknak megnyugtatásul azt tudom mondani, hogy eredetileg hat kötet látott volna napvilágot, ennek megfelelően a történet lezárul, minden kérdésre választ kapunk. A további hat kötet - új szereplőkkel kiegészülve - a nagy siker és az olvasók kérésére készült el, ahogyan az ezt követő tizenharmadik rész is.

Kellemes élménnyel zártam tehát a 2013-as évet, így legyen ez a kötet egyfajta átvezetés az új évbe: ennél rosszabbat ne olvassak és akkor könyvek terén boldog lesz 2014. 

(A könyvhöz ajándék társasjátékot is készítettek. Kipróbálásra még nem került sor, de a játékszabályt átolvasva igen jónak - közepesen nehéznek - tűnik.)

Értékelés: 10/8

Ulysses Moore-sorozat:

Az időkapu
Az Elfeledett térképek boltja
A tükrök háza
A Maskarák szigete
A szikla őrei
Az első kulcs
A titkos város
A villámok mestere
A sötétség útvesztője
A jég birodalma

Century-sorozat:

A Tűz Gyűrűje
A kőcsillag

Cyboria-sorozat:

Galeno ébredése