Maisie Dobbs és a háborús rejtély

maisie.jpgSzerző: Jacqueline Winspear
Cím: Maisie Dobbs és a háborús rejtély (Maisie Dobbs)
Fordító: Deák Márta
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Oldalszám: 308 (336)

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Aki kicsit is ismer, az tudja, hogy nagyon szeretem a krimiket. Éppen ezért örülök annyira, mikor új krimi-sorozat jelenik meg a magyar könyvpiacon. Habár elolvasni az összeset úgy sem tudom, mégis boldogan látom a műfaj virágzását. Az Ulpius-ház Kiadó 2013 decemberében indította útjára Jacqueline Winspear eddig tíz kötetből álló szériáját, a Maisie Dobbs és a halálos rejtély című bevezető résszel.

1929-ben járunk. Ekkor nyitja meg a harmincas évei elején járó fiatal hölgy, Maisie Dobbs magánnyomozói irodáját. Hamarosan egy férfi jelentkezik be nála - nem kicsit lepődve meg azon, hogy egy nővel találja szembe magát -, és arra kéri, hogy derítse ki, a felesége hűtlen-e hozzá. Maisie követni kezdi a nejt, aki egy titokzatos, csak egy keresztnevet tartalmazó síremlékhez vándorol ki minden kedden és csütörtökön. Rövid nyomozás után rájön, hogy az egész ügynek köze van a világháborúhoz, így akarva-akaratlan feltolulnak benne az emlékek, mikor ápolónőként dolgozott Franciaországban.

Ahogyan a cím is mutatja, sorozatról van szó, melynek a főhőse Maisie Dobbs. A kiadó a fülszövegben "lebilincselő detektív-regényt" ígér, ám erre én a legjobb szándékkal sem tudnám a krimi jelzőt használni. A következőt kell ugyanis elképzelni: a történet elején valóban van egy kis nyomozás, míg kiderül, hogy kit rejt a sírhely, de ez alig több, mint hetven oldal. Ezt követően 150 oldalon keresztül az 1910 és 1917 közti időszak történéseinek lehetünk tanúi. Vagyis annak, hogy hogyan lett a szegény munkáslányból anyja halála után cseléd Lady Rowan házában, majd szorgalmának és munkaadóinak köszönhetően hogyan jutott el az egyetemre. A nagy háború kitörésével Maisie ápolónőként helyezkedett el először Angliában, később Franciaországban, itt ismerkedett meg szerelmével, Simon Lynch doktorral. A maradék 70 oldalon pedig visszatérünk a jelenbe (azaz 1929-be), hogy az előbbi esethez csak finoman kapcsolódó ügyet is megoldjon a mi kis detektívünk.

Habár valamilyen szinten csalódtam a könyvben, nem mondom rossznak, mert végig olvasmányos, de nem tudok elsiklani azon a tényen, hogy történelmi krimit vártam és nem azt kaptam. A fülszövegben Agatha Raisinhez hasonlítani nagy hiba volt, mert ez az írás se nem humoros, se nem annyira rejtélyes, a Downton Abbey helyett (ha már BBC-sorozatoknál járunk) inkább a The Village-et emelném ki, annak az első évada foglalkozott mind a szegényebb, mind az előkelőbb réteggel, valamint az I. világháború eseményeivel.

Maisie Dobbs tipikus női főhős: olyan, aki soha nem hibázik, mindig a jóra törekszik, már tizenévesen képes volt 2-3 órákat aludni egy nap, hogy a munka mellett tanulni tudjon (bármennyire is nagy benne a tudásvágy, nem hiszem el, hogy huzamosabb ideig bírta ezt), aztán mindenhol kiemelték őt tehetsége miatt. Nekem éppen ez miatt nem lett annyira szimpatikus: nincs egyetlen hibája sem (hiszen még szép is!), még munkáslányként is előkelően tudott viselkedni (pedig milyen jó kis szituációk születtek volna a társadalmi rétegek találkozásánál).

De hogy ne csak rosszat mondjak a könyvről - ami a fentebb említett negatívumok ellenére valóban jó - aki szereti a történelmi-romantikus regényeket, azoknak bátran ajánlom ezt a regényt. Ők a múltban játszódó részeket nagy élvezettel fogják olvasni - még akkor is, ha az első fejezeteknek köszönhetően tudjuk, hogy mi fog történni Maisie-vel -, habár a Menedékkel kapcsolatos sztorilezárás nem illeszkedik bele ebbe a rózsaszín világba. Sejteni lehet, hogy mi lesz Maisie és Simon kapcsolatának a vége, de ez csak az utolsó oldalakon derül ki, ami azért tartogat némi meglepetést. 

Nem tudom, hogy várható-e folytatás magyarul - a történet minden szálát elvarrta a szerző egyébiránt -, egy esélyt még adni fogok a sorozatnak mindenképp, hiszen egyrészt már tudom, mire számítsak, másrészt mivel ebben a kötetben jó hosszan bemutatta Maisie múltját, bízom benne, hogy a következő már igazi nyomozásról fog szólni.

Értékelés: 10/7