Hamish Macbeth és a rosszéletű nagynéni

macbeth5.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Hamish Macbeth és a rosszéletű nagynéni (Death of a Hussy)
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 220

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Szerencsére idén sem maradunk kedvenc Beaton-hőseink nélkül: Agatha Raisin és Hamish Macbeth kalandjai is folytatódnak, sőt, hamarosan egy újabb főszereplőt köszönthetünk Pym kisasszony személyében, aki bár nem nyomoz, de annál lelkesebben hoz össze párokat. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen egyelőre (még) Hamishé a terep: míg a legutóbbi gyilkosság áldozata egy tökéletes feleség volt, most egy igen rosszéletű nő került fel az áldozatok listájára.

Maggie Bird, az idős, ugyanakkor roppant gazdag nő a rákbetegségből nemrég felépült unokahúgával költözik Lochdubh-ba. Miután a lakóktól annyi jót hall Hamish Macbethről, a falu egyetlen rendőréről, akit éppen áthelyeztek egy másik városba, elhatározza, hogy mindenáron visszahozatja a férfit. Fals bűntények bejelentésére készteti az embereket, így a kapitányság csakhamar eleget tesz a kérésnek.  A fogadáson Maggie-t iszonyatos sokk éri: meglátja saját magát a tükörben, és váratlanul rádöbben, hogy már nem az a szépség, aki egykor volt. Elutazik hát három hónapra, hogy plasztikai sebészek és egyéb eszközök igénybevételével visszavarázsolja egykori bőrét és alakját. Visszatértekor meghívására négy férfi - egykori hódolói - érkezik a villába, hogy közülük válasszon férjet magának, aki később a vagyonát is örökli majd. Egyik reggel azonban holtan találják a nőt: az autó motorja meghibásodik és a kocsi lángra kap, a nővel szívinfarktus végez. A legtöbben szerencsétlen balesetnek vélik az esetet, ám Hamish gyilkossági kísérletet sejt az ügy mögött. És eddig még sosem csalt a szimata.

M. C. Beaton leghosszabb ideje futó sorozata (az első rész 1985-ben jelent meg) idén érte el a jubileumi harmincadik kötet a Death of a Policeman című könyvvel. A közel 120 regényt jegyző skót szerzőnő krimijeiről és romantikus történeteiről vált ismertté, ez utóbbit mi is hamarosan olvashatjuk, ugyanis az Ulpius-ház Kiadó még az idén megjelenteti a hatrészes Az utazó házasságközvetítő című sorozatát, amelyben Miss Pym gondoskodik a szerelmesek boldogságáról és az olvasó megnevettetéséről. Habár a magam részéről nagyon ritkán olvasok romantikus regényeket, ezzel biztosan próbát teszek majd, mert látni szeretném, hogy vajon az új főhős a régiek nyomába tud-e érni. 

Jelen cikk azonban a Hamish Macbeth ötödik kötete kapcsán íródott, így rá is térnék ennek a bemutatására. Őszintén szólva én ezt a részt találtam eddig a leggyengébbnek a sorozatban. M. C. Beaton most is remek karaktereket alkotott: kezdve a hajdanában prostituáltként dolgozó Maggie Birddel, a négy udvarlón át, a kvázi semmire sem használható unokahúgig, Alisonig. Talán túlságosan is nagy hangsúlyt fektetett a történetük hátterének bemutatására, és ez a krimiszál rovására ment. Ugyanis az első gyilkosságra csak a történet felénél kerül sor, addig a mi derék nyomozónknak, Macbethnek sem jut sok szerep. Időnként feltűnik az életében Alison, aki láthatólag két dolgot szeret igazán: a férfit és a vezetést (habár egyikükhöz sem tud megfelelően közeledni). Innentől kezdve akár érdekessé is válhatna a történet, de a kihallgatásokat követően egy megkísérelt és egy véghez vitt újabb gyilkosságot leszámítva nem sokat halad előre a történet. Az olvasónak gondolkozni sem marad ideje, egyrészt mert nem kap semmilyen információt, ami utalna a gyilkos személyére, másrészt Hamish egy csapásra leleplezi a tettest. (És maga a módszer is túlságosan hétköznapi egy krimiregényhez képest.) Ezt követően egy hosszas lezárást kapunk, amelyben a férfi megoldja hőn szeretett Priscillája családjának az anyagi helyzetét, alkut köt az örök ellenségével, Blairrel, és a kötet új szereplőinek az élete is új fordulatot vesz.

Egy szóval a 220 oldalból mindössze 80 foglalkozik a gyilkossággal, ami egy kriminél valljuk be, elég rossz arány. A maradék Lochdubh lakóinak és főleg az új szereplőknek az életét mutatja be, amivel semmi baj nem lenne, mert Beaton mindezt olvasmányosan és szórakoztatóan tárja elénk, csak éppen nem ezt várja el tőle az ember ennyi kötet után. Remélem, a következő kötetben ismét megtalálja a helyes arányt, eddig olyan jó érzékkel sikerült, ne most akarjon változtatni rajta. 

Értékelés: 10/7

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok
Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda
Hamish Macbeth és a rosszéletű nagynéni
Hamish Macbeth és a gyilkos vakáció (előkészületben)

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja
Agatha Raisin és a kívánatos káplán
Agatha Raisin és a kísértetház
Agatha Raisin és a haláli tánc (előkészületben)

Az utazó házasságközvetítő-sorozat:

Miss Pym és a menekülő menyasszony (előkészületben)
Miss Pym és a rámenős márki (előkészületben)