Orosz rulett

orosz rulett.jpgSzerző: Anthony Horowitz
Cím: Orosz rulett (Russian Roulette)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy tinédzseréveimet olyan szerzők művei kísérték végig mint Lois Lowry, Louis Sachar, Darren Shan vagy éppen Anthony Horowitz. Utóbbinak köszönhetem nagy valószínűség szerint, hogy a krimi műfajának lelkes rajongójává váltam, hiszen a Tim és Nick sorozat minden kötete annyira zseniális, hogy többszöri olvasás után sem tudtam megunni, az ismert poénokon is mindig ugyanolyan jókat tudtam kacagni. Szerencsére Horowitz a fantasy műfajban is kipróbálta magát (Az Ötök Ereje sajnos hazánkban nem tudott nagy népszerűségre szert tenni), neki köszönhetjük a zseniális Sherlock Holmes folytatást, valamint a tizennégy éves titkosügynök, Alex Rider izgalmas kalandjait is. Ez utóbbi, habár maga a sorozat már lezárult, most egy új kötettel bővült, mely a bérgyilkos Jaszen Gregorovics történetét meséli el. 

A tizennégy éves Jasa Esztrovban, egy apró falucskában él szüleivel, akik a közeli vegyszergyárban dolgoznak. Ám egy nap váratlan baleset következik be: a gyárban ugyanis tiltott vegyi fegyvereket is készítettek titokban, az anthraxbaktérium pedig véletlenül kiszabadul a külvilágba. Jasát a szülei - akik szintén részt vettek az illegális tevékenységben - beoltják a vírus ellen, de ők maguk már nem élik túl a fertőzést. A fiúnak menekülnie kell, hiszen a Kormány, hogy titokban tartsa az akciót, karantént rendel el, a falu lakói pedig pár órán belül életüket vesztik. Jasának Moszkvába kell mennie, ám hamar ráébred, hogy ha túl akar élni, senkiben sem bízhat. Szülei barátja, az egyetemi professzor elárulta őket, így a fiú teljesen egyedül marad a fővárosban. Idővel egy utcakölykökből álló banda tagjává válik, akikkel közösen elhatározzák, hogy gazdag emberek házába törnek be. Az egyik ilyen akció azonban félresikerül, Jaszen az egyik oligarcha fogságába esik. Lelkében mérhetetlen gyűlölet alakul ki, így amikor lehetőséget kap arra, hogy bérgyilkossá váljon, nem sokat gondolkodik az ajánlaton. 

Anthony Horowitz első Alex Rider-regénye (Az első bevetés) 2000-ben jelent meg angolul, nálunk pont tíz évvel ezelőtt, 2004-ben látott napvilágot. Azóta Magyarországon is teljessé vált a sorozat, a kilencedik kötettel (Az utolsó bevetés) lezárult a fiatal kém kalandos útja, aki az MI6-nek teljesített szolgálatai során az egész világot bejárta, sőt egyszer azon kívülre is eljutott (Harmadik Erő). Horowitzban még a sorozat írása közben felvetődött a gondolat, hogy készíteni fog egy kiegészítő kötetet, amelyben a fiatal Jaszen Gregorovics életét mutatja be. Szerencsénkre az ötletet tett követte, így most már mindenki polcára felkerülhet az Orosz rulett

Horowitz A selyemház titkával már bizonyította, hogy remekül tud folytatást írni minden idők egyik legsikeresebb nyomozójának kalandjaihoz, most már az is világossá vált, hogy ugyanilyen pompás érzékkel képes előzményregényt készíteni saját sorozatához. A kötet önmagában teljesen élvezhető, de aki épp most kezdi az ismerkedést az Alex Rider-könyvekkel, annak célszerű az eredeti megjelenés sorrendjében olvasni a regényeket. Jaszen bérgyilkossá válásának folyamatát a fiú korábbi naplójából ismerhetjük meg, amit a felnőtt férfi hordoz magával egy pendriveon. Horowitz remek keretet adott a történetnek, amit a nézőpontváltással is érzékeltet: a Prológus és az Epilógus történéseit kívülállóként meséli el, míg Jasa fiatal éveit E/1-ben olvashatjuk. A kerettörténet Az első bevetés sztorijának végén lévő jelenetre reagál, csak éppen a másik oldalról mutatja be az eseményeket. Ugyanakkor a regény cselekményei között találunk olyan infókat, amelyek spoileresek lehetnek a következő részekre vonatkozóan: az esőerdős jelenet példának okáért a negyedik részben (A sas lecsap) köszön vissza, a Skorpia és Velence az ötödikben (Láthatatlan Kard) kerül előtérbe. Ezeket a fejezetek érdemes összevetni a korábbi regényekével, hogy teljes képet kapjunk a történetről. 

Hangulatában a történet tökéletesen illeszkedik az Alex Rider-regényekéhez, felidézte bennem azt tizennégy-tizenhat évest, aki akkor voltam, amikor a sorozat első kötetei (ahol még szerepelt Jaszen) megjelentek. Emlékszem, mindig rohantam a könyvesboltba megvenni a legfrissebb példányokat, az eladó pedig már automatikusan rakta nekem félre az új részeket. A történet tehát az ifjúsági regény kategóriájába is tartozik (a bérgyilkossá válás témájának ellenére), de bátran kézbe vehetik felnőttek is. Habár több gyilkosság is történik benne, nem fordul át mészárlásba, a részletesség az egészséges mértékig terjed. 

Az ember azt gondolná, hogy aki bérgyilkossá válik, annak már gyermekkorában is az állatok megölése volt a kedvenc időtöltése, de a regény bebizonyítja, hogy a sorsnak is milyen nagy szerepe van mindebben. Jasa egy teljesen átlagos fiú volt, aki helikoptereket és repülőket szeretett volna vezetni felnőttként, ám álma percek alatt kettétört, mikor kiszabadult a vírus. Onnantól kezdve el kellett felejtenie régi életét, soha nem mondhatta ki Esztrov nevét, nem beszélhetett a múltjáról, a külvilág számára halott volt. És ez volt az, ami benne is szép lassan megölt valamit. De talán minden máshogy alakult volna, ha a családi barát nem árulja el őket, ha egy perccel később lép be az egyetemre, ha dacból nem Sarkovszkij villájába akar betörni, ha a pisztoly tárában máshol lett volna a golyó. Annyi sok "ha" van ebben a történetben, és talán éppen ettől válik kissé szomorúvá Jaszen élettörténete. Mert hiába az elhatározás, a több hónapig tartó kiképzés, ő maga is sokáig dacolt az emberölés ellen, kereste a kibúvókat, mígnem egy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően csalódott abban az emberben, akit a legtöbbre tartott. És ettől fogva nem volt visszaút. 

Remek előzményregény tehát ez, mely hangulatában és történetében is passzol a sorozat többi köteteihez, olyan pluszt adva a sztorihoz, hogy az olvasónak kedve támad előröl kezdeni az egészet, hogy minden jelenetet, ahol Jaszen színre lép, újraértelmezzen. A cím több szempontból is zseniális választásnak bizonyult, a fordító - Pék Zoltán - hozta a szokásos magas színvonalat, egyedül azt sajnálom, hogy a magyar kiadás nem kapott védőborítós keménytáblás verziót, mint ahogyan a korábbi részek. Hiányozni fog számomra a sorozat, amely méltó lezárást kapott ez által a kötet által, és amellyel Horowitz ismét bebizonyította, hogy korunk egyik legnagyobb írója. 

Értékelés: 10/10

A szerző magyarul megjelent kötetei:

Nick és Tim:

A sólyom gyémántja
Kettes számú közellenség
Titkos szolgálat
Homályos nyomok

Alex Rider:

Az első bevetés
Veszélyes iskola
Mély vízben
A sas lecsap
Láthatatlan Kard
Harmadik Erő
Kígyófej
Krokodilkönnyek
Az utolsó bevetés
Orosz rulett

Az Ötök Ereje:

Hollókapu
Égi háború
Leszáll az éj

Önálló kötetek:

A Selyemház titka - Az új Sherlock Holmes-regény