Hamish Macbeth és a gyilkos vakáció

hamish macbeth6.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Hamish Macbeth és a gyilkos vakáció (Death of a Snob)
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 214

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kicsivel több mint egy éve jelent meg az első Hamish Macbeth-kötet, amelyet egy hosszú vonatút alkalmával szinte megállás nélkül el is olvastam. Az Ulpius-ház nagyjából két-három havonta ad ki egy újabb történetet a felföldi nyomozó kalandjaiból, így a napokban immáron a hatodik rész is felkerült a könyvesboltok polcaira. A jó szokásomat pedig én is megtartom: rögtön a megjelenés után, egy napi olvasást követően jön is a kritika.

Hamish Macbeth a halálán van. Legalábbis is így érzi, mikor a tél beköszöntével náthás lesz. Priscilla, hogy kihúzza a férfit az önsajnálat mocsarából, vidékre küldi egy barátnőjéhez, aki egy egészségfarmot vezet. A fiatal és igen csak szemrevaló Jane-t ugyanis az elmúlt napokban kétszer is megkísérelték megölni, véletlen balesetnek feltüntetve a dolgot. A nőt, mint később kiderül, elég sokan nem szeretik a faluban, ám napokkal később mégsem őt találják holtan a vízparton, hanem egyik vendégét, akit Jane a baráti társasággal eltölteni kívánt karácsonyi partira hívott meg. Hamish, titkolva igazi kilétét, nyomozásba kezd, társául pedig egy lelkes amatőr, Margaret Shaw, a negyvenes évei közepén járó szakácskönyv-szerző szegődik. Habár mindenki balesetre gyanakszik, Hamish gyilkosságot sejt a háttérben, így kénytelen felhívni legnagyobb riválisát, Blair felügyelőt, hogy segítsen neki.

M. C. Beaton leghosszabb ideje futó sorozata (az első rész 1985-ben jelent meg) idén érte el a jubileumi harmincadik kötet a Death of a Policeman című könyvvel. A közel 120 regényt jegyző skót szerzőnő krimijeiről és romantikus történeteiről vált ismertté, ezeket már mi is olvashatjuk, ugyanis az Ulpius-ház Kiadó szintén a napokban jelentette meg a hatrészes Az utazó házasságközvetítő című sorozat első részét, amelyben Miss Pym gondoskodik a szerelmesek boldogságáról és az olvasó megnevettetéséről. 

A Hamish Macbeth-sorozat előző része számomra csalódást okozott, a mostani kötettel azonban sikerült helyreállítani a széria megítélését. Habár az első - és kivételesen egyetlen - gyilkosságra most is több mint száz oldalt kell várni, Beaton magához képest elég csavaros sztorit rittyentett köré. Jane az, akit a regény elején többször is meg akarnak ölni, ám mégsem ő lesz az áldozat, hanem a sznobizmusáról ismertté váló Heather. Mivel a nő az éjszaka vendéglátója esőkabátjában távozott a házból, felmerül a kérdés, hogy egy szerencsétlen tévedésről van szó, és az igazi célpont Jane, avagy a minden társadalmi réteget lenéző hölgy váltotta ki valakinek az ellenszenvét oly mértékben, hogy végül egy szikláról lezuhanva kellett végeznie. A fő gyanúsítottak Jane vendégei: a féltékenységéről híres John, az exférj, Diarmuid, Heather férje, aki mindvégig csapta a szelet vendéglátójuknak és a Carpenter házaspár. A válasz azonban az eddigi esetek közül a legkülönlegesebb, és annyit elárulhatok, hogy a szerző a könyvbarátoknak kívánt kedveskedni a megoldással. 

A regényben ugyanis fontos szerep jut az irodalomnak. A kötet 1998-ban jelent meg először, ám talán nem is lehetne aktuálisabb: feltehetőleg akkoriban terjedhettek el első körben a női erotikus regények, amelyekben - az író szavaival élve - a földesúr a parasztlánnyal, vagy éppen a zord üzletember a titkárnővel elégíti ki a testi vágyait. Napjainkban A szürke ötven árnyalatának köszönhetően ezen műfajnak is a reneszánszát éljük, és a megítélés azóta sem változott. A történetben a szereplők szinte ölre mennek, hogy ezek a regények irodalomnak tekinthetők-e egyáltalán, illetve azt is láthatjuk, hogyan vélekednek az ilyen művet olvasókról. (Az élesen elhatárolódnak figyelmeztetés: a műfaj legnagyobb ellensége meghal.) Emellett kicsit - de tényleg csak kicsit - beleláthatunk a brit és az amerikai könyvkiadás kulisszái közé, ami ettől függetlenül igazi kuriózum a könyvbarátoknak.

Csavaros, ugyanakkor végig a megszokott, könnyed stílusban íródott krimit kapunk, amely ezúttal kis szomorúsággal is eltölti az olvasót. Hamish magánéletében ugyanis változás áll be, a befejezést enyhe keserű szájízzel olvashatjuk, hiszen kedvenc langaléta nyomozónknak, aki valóban csupa szív ember, csalódnia kell, ez pedig a jövőjére nézve is kihathat. Már csak ezért is érdemes várni a következő részt!

Értékelés: 10/9

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok
Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda
Hamish Macbeth és a rosszéletű nagynéni
Hamish Macbeth és a gyilkos vakáció 

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja
Agatha Raisin és a kívánatos káplán
Agatha Raisin és a kísértetház
Agatha Raisin és a haláli tánc (előkészületben)

Az utazó házasságközvetítő-sorozat:

Miss Pym és a menekülő menyasszony
Miss Pym és a rámenős márki (előkészületben)