A siló - A hajótörött

covers_304379.jpgSzerző: Hugh Howey
Cím: A siló - A hajótörött (Wool 5. - The Stranded)
Fordító: Rákócza Richárd
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 268

AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE A KRITIKA SPOILERT TARTALMAZHAT!

Végéhez érkezett a - szerző szavaival élve - boldognak nem mondható mesénk első fejezete. Egy ideig kénytelenek leszünk elbúcsúzni a 18-as silótól és a megismert szereplőktől, hiszen az ötkötetes sorozat utolsó része is napvilágot látott. A Könyvmolyképző Kiadó ígérete szerint jönni fog a Váltás, amely ugyanebben az univerzumban, de egy másik helyszínen, más szereplőkkel játszódik. De ne rohanjunk ennyire előre az időben!

Az előző kötetben megismerkedhettünk egy másik silóval, és annak magányos lakójával, Solóval is, aki most Juliette-tel együtt azon van minden erejével, hogy kapcsolatot teremtsenek a másik silóval. A nő ugyanis nem akar beletörődni az elnyomást erősítő rendszerbe, és minden áron tudatni akarja az igazságot egykori barátaival, kollégáival. De úgy tűnik, nélküle is szép lassan összedőlni látszik a tökéletesnek hitt látszat-birodalom: a Gépészek lázadása egyre nagyobb erőt ölt, Bernard pedig képtelen megállítani őket. Az ifjú Lukas kezdi megismerni a silók megépítésének háttértörténetét, valamint azt a fajta kegyetlenséget, ami a leendő hivatásával együtt jár, és meglepő lépésre szánja el magát.

A folytatásban sok kérdésre választ kap az olvasó, de számomra akadtak homályos dolgok. Egyfelől még mindig nem tiszta teljesen, hogy kik és miért építették a silót, úgy érzem, erről sokkal több mindent lehetett volna mesélni. A Rendelkezések fontos szerepére sem sikerült rájönnöm, valamint az sem tisztázódott előttem teljesen, hogyan lehet egyik silóból a másikba átjutni (annak ellenére, hogy erről elég részletesen ír Juliette próbálkozásakor). Ugyanakkor Howey a történetet egészen szépen lezárta, hőseinktől úgy búcsúztunk, hogy meghagyta az esélyt a visszatérésre, de ha bármilyen oknál fogva nem kerülne az olvasó kezébe a folytatás, úgysem lenne túl nagy hiányérzete, hiszen jól tovább lehet gondolni az eseményeket. 

Az előző részhez hasonlóan, itt is három szálon fut végig a cselekmény, és sajnos azt kell mondanom, hogy most is voltak részek, amiket nagyon untam. A Gépészek története szinte végig egy helyben állt, semmi újat nem hozott, tulajdonképpen a lázadásról volt szó, de sok helyet szentelt ennek a szerző, így eléggé vontatottá vált. A negyedik kötethez képest viszont sokkal élvezetesebbre sikerült Bernard és Lukas szála, annak ellenére, hogy a fentebb említett, a rendszer kialakításával kapcsolatos helyzet elég homályos maradt előttem. A legizgalmasabb azonban továbbra is Juliette és Solo sorsa volt, főleg a történet egy bizonyos pontján vált különösen azzá, de ezt leírni vétek lenne. Igaz, itt is voltak hosszadalmas leírások, amiken legszívesebben túllapoztam volna, de ezek még a tűrhető kategóriába tartoznak. 

Összességében az egész sorozatról annyit tudok elmondani, hogy érdekes volt az alapgondolat, de a kidolgozás csak egy jó minősítést érdemel. Eleinte nem hittem volna, hogy a készülő film jól vissza tudja majd adni a regény cselekményét (hiszen tulajdonképpen egy nagyjából 750 oldalas kötetről beszélünk), így utólag viszont azt tudom mondani, hogy nyugodt szívvel fogok beülni a moziba, mert ebből a történetből simán ki lehet hozni egy kétórás filmet, anélkül, hogy bármelyik lényeges mozzanat kimaradna. Mindenesetre már kíváncsian várom a Váltást, ahol egy újabb siló történetével ismerkedhetünk meg, és nem utolsó sorban bízom benne, hogy többet megtudunk majd a múltról is.

Értékelés: 10/8

A sorozat kötetei:

A siló 1. - Holston
A siló 2. - Megfelelő méret
A siló 3. - Kivetve 
A siló 4. - A megoldás
A siló 5. - A hajótörött