Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

covers_314845.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester (Death of a Prankster)
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 220

SPOILERMENTES ÍRÁS!

M. C. Beaton több évtizede futó, eddig harminc kötetes könyvsorozata nálunk még mondhatni gyerekcipőben jár, hiszen idén ősszel még csak a hetedik rész jelent meg. De a rajongóknak nem kell izgulniuk, a folytatás már előkészületben van, ha pedig az Ulpius-ház Kiadó tartja magát az eddigiek hamar utolérjük az eredeti kiadást.

A legújabb részben Hamishnak utaznia is kell, méghozzá az előkelő Arrat-kúriába, ahol egykoron a milliárdos Andrew Trent töltötte magányos napjait. A bébiétel gyártó cég igazgatója mindig is szerette megtréfálni a körülötte lévőket, ám időnként könnyen elvetette a sulykot, így sikerült szinte minden rokonát és a falubelieket is az őrületbe kergetnie. Legutolsó vicce azonban egészen máshogy sült el, mint várta. Magához rendelte családjának az országban szétszóródott tagjait, mondván a halálán van. A vénkisasszony lányai, akik leginkább az Arzén és levendula nővérei emlékeztetik az olvasót, örökbefogadott fia, testvére és annak felesége, valamint unokaöccse is abban a reményben érkezik a birtokra, hogy ő lesz a mesés vagyon örököse. Ám mint később kiderül, Andrew Trentnek kutya baja, olyannyira, hogy az egyik reggel holtan találják az egyik szobában, testéből egy éles pengéjű színházi tőr áll ki.

Röviden és tömören annyit tudnék elmondani a regényről, hogy igen, Beaton ismét megcsinálta! Ismételten kapunk egy lightos, ám annál izgalmasabb gyilkosságot, csupa mulattató figurát, akikben akár magunkra vagy a szomszédainkra ismerhetünk, és természetesen tovább fokozódik az Hamish és Priscilla közötti szerelmi(nek egyelőre nem nevezhető) viszony. 

A krimi-szál felépítése tipikus Agatha Christie-recept alapján készült: végy egy rakás embert, akiknek mind oka volt meggyilkolni az áldozatot, zárd össze őket egy házba, lehetőleg messze a külvilágtól, majd küldj be közéjük egy nyomozót, aki fényt derít a tettes kilétére. Egyesek szerint az ilyen típusú regények nem is sorolhatók a krimik közé, sokkal inkább logikai feladványok, hiszen az olvasónak csupán figyelmesen meg kell hallgatnia a szereplőket, hogy aztán kiszúrjon egy oda nem illő mondatot és összerakja magában a megoldást. Való igaz, hogy M. C. Beaton könyvei sem tartoznak a kemény regények kategóriájába, ám mindettől függetlenül elérik a céljukat: remekül szórakoztatnak. Erről pedig a sok mulatságos szereplő gondoskodik. Bámulatos, hogy a szerző kötetről kötetre képes összeszedni hat-nyolc olyan karaktert, akik üde színfoltjai a történetnek, akik puszta létükkel el tudják feledtetni az olvasóval, hogy itt bizony egy gyilkosságban nyomoznak. Akadnak persze olyanok, akik nem kapnak elég teret kibontakozni, de azt garantálom, hogy a feltörekvő színésznő, Tichy, valamint a spanyol házaspár (főleg a férj) többször mosolyt fog csalni az arcunkra. 

Mindazonáltal Beaton talán még magán is túltett, hiszen az eddigi legjobb Hamish Macbeth-sztorit kaptam tőle. A nyomozás kellően izgalmas volt, a megoldás is a helyén volt, és végre a mi főhősünk is kezdett új irányba mozdulni. Blair felügyelő elleni ellenszenve továbbra is megvan, ám kezd teljesen máshogy viszonyulni a rendőrhöz, és más, keményebb eszközökkel igyekszik egyengetni a saját útját. Kíváncsi vagyok, a Priscillával való se veled, se nélküled kapcsolata meddig fog tartani, sőt, egyáltalán össze fognak-e jönni a regényfolyam során, vagy örökre megragadnak a baráti szinten. Reméljük, a folytatásban már ez is kiderül!

Értékelés: 10/10

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok
Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda
Hamish Macbeth és a rosszéletű nagynéni
Hamish Macbeth és a gyilkos vakáció
H
amish Macbeth és a pórul járt mókamester
Hamish Macbeth és a torkos társkereső (előkészületben)

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja
Agatha Raisin és a kívánatos káplán
Agatha Raisin és a kísértetház
Agatha Raisin és a haláli tánc
Agatha Raisin és a feddhetetlen feleség
Agatha Raisin - Szesz, szerelem, szemfényvesztés (előkészületben)

Az utazó házasságközvetítő-sorozat:

Miss Pym és a menekülő menyasszony
Miss Pym és a rámenős márki
Miss Pym és a léhűtő lord (előkészületben)

A hat nővér-sorozat

A szende Minerva