Kincsvadászok

covers_310347.jpgSzerző: Kathy Reichs
Cím: Kincsvadászok (Seizure)
Fordító: Markwarth Zsófia
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 416

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kathy Reichs ifjúsági sorozata immár a második részéhez érkezett a nyáron: Tory, Hi, Ben és Shelton, akik az előző kötetben fertőződtek meg a parvovírussal, újabb kalandokba bonyolódnak. A Fumax hűséges olvasói pedig egy éven belül immáron másodszor olvashatnak kalózokról (lásd Assassin's Creed - Fekete lobogó).

A Fertőzöttek barátságát komoly veszély fenyegeti. Pénz híján nem tud tovább működni a loggerhead-i LIRI Intézet, ez pedig az alkalmazottak körében a költözés gondolatát veti fel. A négy barát szülei más-más városban gondolkodnak, amit Toryék nem engedhetnek meg, hiszen még épphogy csak elkezdtek megismerkedni a testükben rejlő természetfeletti erővel, egyedül pedig nem tudni, mire képesek. Ám talán még sincs veszve minden: a híresztelések szerint a híres-hírhedt kalóznő Anne Bonny a közelben rejtette el a kincsét közel háromszáz évvel ezelőtt. Tory és társai felkerekednek tehát, hogy egyfajta modern Indiana Jones mintájára megleljék a kincs helyét. Ám ezzel nincsenek egyedül: a nyomokban a pénzért még gyilkolni is képes emberek loholnak, a kitöréseik miatt pedig egyre közelebb kerülnek a lebukáshoz.

Kathy Reichs a TV-ből is ismert, több mint tíz évadot megélt Dr. Csont-széria alapjául szolgáló regényfolyammá vált híressé szerte a világon, az utóbbi években pedig egy újabb hősnőt teremtett Tory személyében. A Virals sorozat az ifjúságot célozzák meg, főszereplőjük nem más, mint Temperance Brennan unokahúga, így a két sorozat között is megvan a kapocs. Utóbbi sorozatot egyébként fiával, Brendannel közös írja, a későbbiekben már az ifjabbik Reichs neve is feltűnik a borítón. Az évente újabb történettel gazdagodó szériának jövő márciusban jelenik meg az ötödik része Terminal címmel.

A folytatás annak ellenére, hogy megőrizte az első rész ifjúsági regény hangulatát, mégis teljesen más műfaj közé sorolandó. A Fertőzöttek inkább egy jó, tinédzsereknek szóló thriller regény, kis misztikummal fűszerezve, ezzel szemben a Kincsvadászok igazi kalandregény. Nem véletlen az Indiana Joneshoz való hasonlítás, lévén ugyanolyan hihetetlen eseményekbe csöppennek, mint idősebb társuk. Éppen ezért nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ki is a célcsoport, mert ha felnőttfejjel olvassuk a történet, egy-egy ponton azért könnyen fennakadhatunk.

Ifjúsági regényről lévén szó hőseink tehát elképesztőbbnél elképesztőbb kalandokba keverednek. Régi ír nyelven írt titkos szövegek, rejtvények, halálos csapdák keresztezik útjukat, hogy a nyomukban lihegő gyilkosról ne is beszéljek. Mindeközben saját problémáikkal is meg kell küzdeniük. Leginkább Tory kerül az előtérbe, az ő magánéletébe látunk bele leginkább, amit én picit sajnálok, mert a többi karakterben is meg van a potenciál, amit a szerző nem feltétlen használ ki. Azon kívül azonban, hogy főhősnőnket minduntalan szobafogságra ítélik, ahonnan minden éjszaka és nappal sikerül észrevétlenül megszöknie, róla is csak annyit tudunk meg, hogy kezd összebarátkozni apjával, akit előtte évekig nem ismert, valamint végre a sarkára áll az iskola népszerű lányaival szemben.

Kalandokban tehát nincs hiány, és valóban ez a könyv legnagyobb érdeme, a folyamatos fordulatoknak köszönhetően az olvasó érdeklődése nem fog lankadni. Azt el kell ismernem, hogy szépen építkezik a szerző, a szereplők többször futnak zsákutcába, olykor a kudarc is elveszi a kedvüket a további kincskereséstől, de idővel mindig visszatér a kalandvágyuk, és együtt - időnként új tagokkal kiegészülve - folytatják a kutatást. Az előző részből is feltűnik egy fontos szereplő, aki számomra egyébként a legérdekesebb karakter is volt egyben, bízom benne, hogy tőle a folytatásban sem kell elbúcsúznunk.

A parvovírus okozta fertőzésről és következményeiről kapunk egy újabb szeletet, nem teljesen ismerjük meg a szereplők képességeit, de azért már lehet sejteni, milyen irányban kíván mozogni a szerző. Én a magam részéről már csak ezért is várom a következő részt, hogy megtudjam, beigazolódnak-e a sejtéseim, vagy a Reichs család képes lesz-e meglepni egy váratlan fordulattal.

Értékelés: 10/8

Kathy Reichs magyarul megjelent regényei:

Dr. Csont sorozat:

Csont és vér / A holtak beszélnek
Csont és bőr / Minden napra egy halott
A csontok nem hazudnak / Halálos döntések
Végzetes utazás
Síri titkok
Csupasz csontok

Virals sorozat:

Fertőzöttek
Kincsvadászok