Hívószó

covers_326826.jpgSzerző: Peter Sanawad
Cím: Hollóvér 1. - Hívószó
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 132

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Főnix Könyvműhely téli újdonságai közül leginkább Peter Sanawad regénye keltette fel a figyelmemet. Egy történelmi fantasy-sorozat nyitókötetére számítottam, amelynek mind a fülszövege, mind a borítója (habár ez utóbbi nagyban emlékeztet a kiadó másik sorozatára, a Nostradamus leveleire) ígéretesnek hatott. A történet valóban azt adja vissza, amit vártam, azonban mégsem sikerült rátalálnom egy újabb nagy kedvencre.

Hunyadi Regina, a tizenöt éves pozsonyi lány a nagy Hunyadi-család utolsó leszármazottja. Örökségéből kisemmizték, az utcára kényszerítették, ahol minden nap a túlélésért kell küzdenie. Egy alkalommal az országba érkező Zsilinszky báró kocsija elé esik, mire merénylettel gyanúsítják, ugyanis a báró az utolsó ember, aki a béke és a kiegyezés mellett tette le a voksát. Szerencséjére azonban a segítségére siet egy tudós, Kempelen Farkas, akit a tudományellenes egyház régen kivetett magából. A lány hálából úgy dönt, hogy nyomozni kezd Kempelennek, utcagyerek barátaival közösen nekivágnak Pozsony alagútrendszerének, hogy kiderítsék, ki az, aki leginkább veszélyezteti a nemzetek békéjét.

A Peter Sanawad név bármily különlegesnek is hangzik, ismételten egy álnévről van szó: Bihari Pétert takarja, akinek már több történelmi témájú, tudományos kötete jelent meg. Aki kézbe veszi a kötetet, nem is lepődik meg ezen, hiszen a környezet, a szereplők beszéde és a stílus mind-mind tükrözi a hosszas kutatómunkát. Az író a kornak megfelelő kifejezéseket használ, mind a leírások, mind a párbeszédek alkalmával. Ami hitelesség szempontjából mindenféleképpen dicséretet érdemel, de egy tizenkét éves kortól ajánlott regénynek véleményem szerint még sem tesz jót a túlírtság. A cikornyás mondatok, a régi korból származó szavak egy éppen csak tinédzser olvasót véleményem szerint inkább elriasztanak, semmint közelebb csalogatnának az olvasás megszeretéséhez. 

Megvallom őszintén, mivel teljesen másra számítottam e téren, nekem is nehezebben ment az elején az olvasás, a történetbe is sokára tudtam csak belerázkódni, de ez mondjuk a kötet hosszából is ered. Érezhető, hogy bevezetésről van szó, így tulajdonképpen az első 60-70 oldal (mintegy a sztori fele) csak az alapszituációval (a történelmi helyzettel és ennek a szereplőkre való kihatásával), valamint a hősök bemutatásával foglalkozik, a tényleges cselekmény a kötet második felére marad. Ebben az esetben nem bántam volna, ha jóval hosszabbra írja meg a szerző a regényt, mert mire jobban belemerültem volna, már véget is ért a könyv. Éppen ezért a függő vég sem tud akkorát ütni, mint amennyire kellene, hiszen nincs idő megszeretni a hősöket, izgulni értük, átérezni azt a veszélyt, ami fenyegeti őket.

Habár az eddig leírtak alapján nem úgy tűnik, de összességében mégis jó könyvről van szó. Ötletes és érdekes, hogy valós történelmi személyek közé helyezi a sztorit (bár itt megint csak el kell gondolkodni azon, melyik korosztálynak szánja a regényt, mert a hatodik-hetedik osztályosok - emlékeim szerint - még nem tanulnak erről a korról, vagy legalábbis nem ilyen tüzetesen, hogy tisztába legyenek a politikai erőviszonyokkal), Hunyadi Regina is jól megalkotott karakter. A mágia kicsivel később érkezik meg a történetben, mint ahogyan vártam, de végül egész jól sikerült egybevegyítenie a tudománnyal a szerzőnek. 

Kíváncsi vagyok a folytatásra - amely A fúria címet viseli -, meg arra is, hogy hova fog kifutni ez az egész. Bízom benne, hogy a szerző egy jól felépített sorozatot vezetett be most nekünk (előre meghatározott kötetszámmal, cselekményvázzal), mert azért kár lenne ezt elrontani. A borító Sánta Kira munkája, valóban figyelemfelkeltő, a sorozatcím ötletességétől pedig odáig meg vissza vagyok. 

Értékelés: 10/7