Meséld újra! - Az orr

covers_320517.jpgSzerző: Andrea Camilleri
Cím: Az orr (Il Naso)
Fordító: Gács Éva
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 100

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Meséld újra! sorozat negyedik kötetében Montalbano felügyelő kitalálója, Andrea Camilleri vállalkozott arra, hogy az általa kedvesnek ítélt klasszikust, jelen esetben Gogol Az orr című művét újrameséli a gyerekek számára.

A történet főhőse egy orr, akit egy reggel Ivan Jakovlevics, a borbély a kenyérben talál meg. Minél hamarabb meg akar szabadulni tőle, ezért a folyóba hajítja. Az orr egyébként nem másé, mint Kovaljov őrnagyé, aki szégyenében minél hamarabb meg akarja találni elveszett szaglószervét. Az orr azonban nem kíván egyhamar visszatérni a gazdájához, inkább sétálgat a városban, betér a templomba, államtanácsosi ruhát ölt magára, és éli a saját életét.

Andrea Camilleri 1925-ben született Szicíliában. Karrierjét színházban kezdte, majd a tévében folytatta, mindig más-más szereposztásban. Első regénye 1959-ben jelent meg, az olasz színjátszás két évtizedét foglalta össze. Leghíresebb hőse Montalbano felügyelő, akit 1994 óta 35 kötetben láthattak viszont az olvasók. (Magyarul mindösszesen öt regény jelent meg a sorozatból.) Az író jelenleg feleségével él, három gyermek és négy unoka gondoskodik a boldogságáról.

Megvallom őszintén, amikor megtudtam, hogy Gogol műve is sorra kerül a sorozatban, nem igazán voltam elragadtatva az ötlettől. Én személy szerint nagyon nem szeretem az orosz irodalmat, jóformán ez volt az egyedüli, amit kínkeservesen olvastam középiskola alatt. Habár azt el kell ismernem, hogy Gogol még a jobbak között van, de emlékszem, már akkor sem értettem a történeteinek a lényegét. Talán éppen ezért, de nagyon kellemesen csalódtam ebben az újramesélt verzióban. 

Minden írónak, aki arra vállalkozik, hogy átír egy klasszikust, legalább úgy kellene hozzáállnia a témához, ahogyan Camilleri tette. A szöveg minden sorából érződött az eredeti mű és a szerző iránti nagyfokú tisztelet, a történet abszolút hűen követi az eredetit (ami mondjuk ebben az esetben nem nehéz, mert az sem egy túl hosszú olvasmány). A stílus abszolút illeszkedik a gyermekek igényeihez, Camilleri pedig ennél is többet adott a történethez. A második fejezetben kitekint Gogol többi művére, megemlíti, hogy mindegyik fontosabb írásában (A köpönyeg, A revizor, Holt lelkek) feltűnik a Nyevszkij proszpekt, az utolsó részekben pedig azt is elárulja, hogy mi volt eredetileg a történet befejezése, és hogy Gogol miért is nem amellett döntött. Sőt, a cenzúráról is beszél, hogyan akarták megváltoztatni a történet egyes elemeit a felsőbb hatalmak, mert azt sértőnek találták, és a legvégén magáról a szerzőről is szó esik, többek között arról, hogy ő volt az első író, aki kispolgárokról írt, az ő hétköznapjaikat mutatta be. És mindezt remekül építi bele a cselekménybe, nem akasztja meg az olvasást, hiszen ugyanolyan élvezetes stílusban írta meg a "száraz tényeket" is, mint a tényleges történetet.

Ez az átirat tehát egyszerre tanít és szórakoztat, és habár maga a történet még most sem lett a kedvencem, ez a könyv igen. Andrea Camilleri megérdemli a maximális pontszámot!

Értékelés: 10/10

Meséld újra! sorozat eddig megjelent kötetei:

Don Giovanni (újrameséli: Alessandro Baricco)
A jegyesek (újrameséli Umberto Eco)
Cyrano de Bergerac (újrameséli Stefano Benni)
Az orr (újrameséli Andrea Camilleri)
Nemo kapitány (újrameséli Dave Eggers)
Gulliver (újrameséli Jonathan Coe)
Antigoné (újrameséli Ali Smith)
Bűn és bűnhődés (újrameséli Abraham B. Yehoshua)
Gilgames (újrameséli Yiyun Li) 
Lear király (újrameséli Melania G. Mazzucco)