A nagy aranyrablás

covers_328744.jpgSzerző: Jo Nesbø
Cím: A nagy aranyrablás (Doktor Proktor od get store gullrøveriet)
Fordító: Petrikovics Edit
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 296

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Jo Nesbø tagadhatatlanul az egyik, ha nem a legsikeresebb skandináv krimiszerző hazánkban. Tíz kötetből álló Harry Hole-sorozatát többszörösen újranyomták, legfrissebb regénye, A fiú pedig a megjelenés után a bestsellerlisták élét ostromolta. Gyermekregényei is hasonló népszerűségnek örvendenek, a Doktor Proktor pukipora harmadik részéből készült színdarabot tavaly mutatta be a Kolibri Színház, és 2014 év végén napvilágot látott a folytatás is, amelyet a szerző két év kihagyás után vetett papírra.

A Norvég Bank titkos széféből egy éjjel ellopják az ország teljes aranykészletét, amely igaz, hogy egyetlen rúdból áll, de azért mégis csak az ország tulajdona. A király ezt nem hagyhatja szó nélkül, ezért összetoborozza azt a kicsiny, ám annál furább csapatot, akik nemrégen a holdkaméleonoktól mentették meg a népét. Ők név szerint: Doktor Proktor, az őrült feltaláló, a tizenéves Lise és jó barátja, Bulle, aki a világtól elzártan él, miután nyilvánosan megszégyenítették őt. Ám ők hárman most visszatértek, hogy elvegyüljenek Anglia legmocskosabb bugyraiba, csontpókert játszanak három veszedelmes bűnözővel, helytálljanak Crunch Mama vacsoraasztalánál, és mindeközben még focimeccsen is részt vesznek, ahol az ország sorsa a tét.

Nem tudom eldönteni, hogy mennyire vagyok rosszindulatú, ha azt mondom - és ezt nem először állapítom meg magamban -, hogy a világnak mekkora szerencse, hogy Nesbø évekkel ezelőtt lesérült, ezért nem válhatott belőle profi focista. Egyébként is szeretem a sokoldalú szerzőket, de Nesbø lassacskán túltesz mindenkin. Nem csak, hogy több műfajban is otthonosan mozog, sikert sikerre halmoz, de még egy sorozatán belül is képes az állandó megújulásra, ami közel húsz könyv után nem kis teljesítmény. Ahogyan A szeleburdi világvégénél is írtam, bámulatos, hogy bár a szereplők és az alaphangulat mindig ugyanaz, mégis mintha teljesen más író művét olvasnám.

Ebben a kötetben is viszont látjuk Doktor Proktort és két segítőjét, Bullét és Lisét, és az olvasók nagy örömére pár fejezet erejéig visszatér a norvég király is, a sorozat legviccesebb figurája. Egyszerűen imádtam - igen, még így, felnőttfejjel is - az ő jeleneteit, ahogyan vélekedik egy ország irányításáról, A szegénységről való filozofálásán  (vagyis, hogy mennyire kínos lenne, ha olyan szegények lennének, mint Svédország, aminél csak az a jobb, ha Kelet-Ausztria mélységű szegénységbe csúsznának, ahol nem minden családnak telik két autóra vagy hüttére a hegyekben, illetve napi nyolc órát kell dolgozniuk egy thaiföldi nyaraláshoz) hangosan kacagtam én is, de ugyanennyire élveztem a Lucky Luke és a Daltonok mintájára felépített három bankrabló és Crunch mama felbukkanásait.

Nesbø tehát ismételten szabadjára engedte a fantáziáját (aki bármit is olvasott tőle, az tudja, hogy abból pedig jócskán jutott neki), úgyhogy őrültebbnél őrültebb szituációkba keverednek a hőseink. Ami még csak hagyján lenne, de a mellékszereplők (a norvég titkosszolgálat emberei, Petter, Bulle társa, valamint a világuralomra törő Rublov) reakciói is okoznak meglepetést jócskán, ez az abszurd humor pedig nekem nagyon bejön. Természetesen amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy Nesbø kis kitekintést is megengedett magának:, ugyanis először Harryt, az elég jónak mondott felügyelőt akarják megbízni a küldetéssel, de ő éppen Hongkongban tartózkodik és ópiumot szív, ezért kiesik a sorból. 

Ezek után tulajdonképpen azt mondom, hogy Nesbø mindegy mit, csak írjon, mert tőle még egy sci-fit vagy egy romantikus regényt is örömmel vennék a kezembe, de azért azt sem bánnám, ha egy-két éven belül visszatérne hőseinkhez, hogy újabb veszélyes kalandba küldje őket.

Értékelés: 10/10

Harry Hole-sorozat:

Denevérember
Csótányok
Vörösbegy
Nemeszisz
Boszorkányszög
A megváltó
Hóember
Leopárd
Kísértet
Police

Doktor Proktor-sorozat

Doktor Proktor pukipora
Idővihar a kádban
Szeleburdi világvége
A nagy aranyrablás

Önálló kötetek:

Fejvadászok
A fiú