Gyilkosság a kisvárosban

1979 nyara. Rachel és húga, Patty előtt ott az egész vakáció, a forró, száraz kaliforniai nyár. A tizenegy éves Patty nyakigláb kiskamasz, aki imád kosárlabdázni, és bármit megtenne a nővéréért. Rachel szenvedélye az írás: ezernyi történetet talál ki, és meg van győződve arról, hogy olvasni tud mások gondolataiban. A két testvér a közeli erdőket járja, s lemezborítók nézegetésével meg a szomszédok életéről szőtt fantáziákkal üti agyon az időt. Kedvenc helyük a házuk mögött emelkedő hegyoldal; nem is sejtik, hogy milyen veszélyes helyen játszanak. Amikor aztán egymás után több fiatal nő is gyilkosság áldozata lesz a környéken, a lányok apjára, a jóképű nyomozóra vár a feladat, hogy elfogja a gyilkost, akit a helybeliek Alkonyi Fojtogatóként emlegetnek. A feladat azonban kifog a detektíven; múlnak a hónapok, újabb fiatal nők válnak áldozattá. Rachel minden addiginál veszélyesebb játékba kezd: önmagát használja csaléteknek, hogy segítsen apjának, és lépre csalja a gyilkost.

Az 1953-as születésű Joyce Maynardot sokszor emlegetik a Zabhegyező (hamarosan új fordításban Rozsban a fogó) szerzőkével, J. D. Salingerrel való viharos kapcsolata miatt, amelyről az Otthon a világban című önéletrajzi regényében írt bővebben. Valójában azonban már tinédzser éveiben felhívta magára a figyelmet az újságokban megjelent cikkeivel. Jelenleg több újságnak is dolgozik, emellett fiatalokat oktat az írásra. Tizenöt könyvet jegyez eddig, amelyből összesen négy jelent meg magyarul: a Baby Love (1987-ben), az Otthon a világban (2006-ban), a Nyárutó (2013-ban), és a Lány a hegyen (2014-ben), amelynek megírását valós események ihlették. Az 1970-es évek végén a kaliforniai Marin megye lakosságát valóban rettegésben tartotta egy sorozatgyilkos, Maynard műve mégis több egyszerű thrillernél: lélegzetelállítóan izgalmas és egyben megrendítő regény a családi kötelékekről és a legmélyebb érzésekről.

A Nyárutó című regény nálam igazán toplistás olvasmány volt, így kétség sem fért hozzá, hogy idővel ezt a könyvet is el fogom olvasni. Főleg, mikor megtudtam, hogy ezúttal egy izgalmasnak ígérkező thrillert is kapok, ami az egyik kedvenc műfajom. A Lány a hegyen-ben ismételten a visszautazunk pár évtizedet az időben (a szerző egy interjúban nyilatkozta is, hogy nagyon szereti a történeteit a ’60-as, ’70-es évekbe helyezni, így várható, hogy a további regényei is ebben a korban játszódnak majd), amely vitathatatlanul ad egy fajta hangulatot a sztorinak.

A fülszöveg azonban bármennyire is csábítóan hangzik a krimi- és thrillerrajongók számára, ez a regény még sem sorolható be egyik kategóriába sem. Habár valóban történik gyilkosság, nem is egy, és valóban a családfőnek kell kinyomoznia, ez mind csak keretéül szolgál annak a történetnek, amelyet a szerző valójában el akar mesélni. Mert ez a regény sokkal inkább szól a kamaszkorról, az azzal együtt járó nehézségekkel, a család összetartozásának fontosságáról, és arról, hogy mi történik akkor, ha mindez darabjaira hullik. A regény olvasása közben, és a legvégén is, amikor már leraktuk a könyvet, folyamatosan gondolkodunk a történteken: ki hibázott, kinek kellett volna másként döntenie. A lányok anyja volt az igazán tragikus hős ebben a játszmában, hiszen a saját kis világában él mindvégig, ahová a válás miatt érzett fájdalom űzte őt. Lányaival abszolút nem törődik, pedig mindketten pont abban a korban vannak, amikor lennének kérdéseik, de nem tudják, kihez fordulhatnak bizalommal.

Önmagában tehát inkább a pszichológiai vonal az, ami miatt érdekessé válhat a kötetet (és megvallom, én szeretem az ilyen típusú regényeket is, csak ha a fölszöveg alapján mást várok, akkor kicsit csalódott leszek). A gyilkosságok és a nyomozás, ahogy fentebb említettem, inkább háttérbe húzódik, és habár a kötet végén lesz egy váratlan csavar, ennek sem sikerült egészen jól elsülnie. A legjobban az bosszantott, hogy a rendőrség abszolút magatehetetlen volt, végig egy helyben toporgott, míg a lányok nyomozása sokkal jobban előrébb vitte az eset felderítését.

A regényt tehát leginkább azoknak ajánlanám, akik szeretik az elgondolkodtató, lélektani történeteket, és nem bánják, ha ezt egy kis vérrel fűszerezik meg. De akik valódi thrillert, krimit keresnek, azok inkább más könyvet válasszanak.

Joyce Maynard: Lány a hegyen, ford. Getto Katalin, Alexandra Kiadó, 2014, 352 oldal, 3499 Ft